У Бидгощі (Республіка Польща) завершився 11 чемпіонат Європи серед молоді (U-23), на якому було розіграно 44 комплекти медалей. Про популярність легкої атлетики і велику конкуренцію на континенті свідчить те, що нагороди вибороли спортсмени 30 країн.

Збірна України з десятьма медалями (3 золоті, 3 срібні і 4 бронзові) посіла четверте місце, пропустивши вперед команди Німеччини (1), Великобританії (2) та Польщі (3).

Одну медаль, бронзову, виграла хмельничанка Марина Бех. В кваліфікаційних змаганнях вона показала вже у першій спробі найкращий результат (6,63м) в стрибках у довжину серед жінок.

Проте, під час фінального турніру, мабуть, був не її день. До заключної шостої спроби Марина лідирувала з результатом 6,48м. Але потім одразу дві атлетки – Яніс Давід з Франції (6,56м) та німкеня Анна Бюлер (6,50м) зуміли її обійти.

Ще одну «бронзу» нам принесла жіноча естафетна команда 4х400 метрів, в складі якої виступала наша землячка Дарія Ставнича з Шепетівщини, котра нині представляє Дніпропетровську область.

Двічі стартував на довгих дистанціях майстер спорту Микола Нижник, який розпочинав свій шлях в Старокостянтинівській ДЮСШ, а зараз проживає в столиці і виступає за Київ. Він 8-м завершив біг на 10000м (29 хв. 44,97 сек.) і 11-м фінішував на вдвічі коротшій дистанції (5000м – 14 хв. 28,40 сек.).

Зазначу, що представники Хмельниччини: Василь Матвійчук (біг на 10000м) та Людмила Оляновська (спортивна ходьба на 20 км) на попередніх молодіжних чемпіонатах Європи також здобули медалі.

Найуспішнішим виступом збірної України в історії юніорських чемпіонатів (U-20) стали старти нашої команди в італійському Гроссето. Українці в медальному заліку посли третє місце. Вище наша команда ще не піднімалася. Таку ж позицію наші співвітчизники займали у 2009 році, але тоді було 5 медалей. Зараз же наші атлети вибороли шість нагород – чотири золоті і по одній срібній та бронзовій.

Свій вагомий внесок зробили і наші земляки – вихованці ДЮСШ області. Зокрема, Іванна Аврамчук з Полонного (перший тренер Лідія Івчук), спочатку зайняла особисте 9 місце в бігу на 400 метрів (54,39 сек.), а потім відзначилась в естафеті 4х400 метрів. Наші дівчата вийшли до фіналу з найкращим результатом серед усіх команд-учасниць. А у вирішальному колі змагань не просто виграли «золото», а ще й встановили юніорський рекорд України і показали найкращий результат сезону в світі серед спортсменок цього віку. Українки стали чемпіонками Європи U-20 з часом 3 хв.22,82 сек.

Свою першу індивідуальну медаль на офіційних міжнародних турнірах виграв Едуард Забуженко (вихованець Хмельницької обласної ДЮСШ, перший тренер Олена Лещенко). Дистанцію 10000 метрів він пройшов на 44 хв. 22,16 сек, чим забезпечив собі бронзову нагороду.

Спис Захара Міщенка зі Старої Синяви (перший тренер Іван Чорний) в найкращій спробі приземлився на позначці 70 м 52 см, що вивело його на 7 місце. На жаль, наблизитись до своїх кращих результатів (понад 75 м.), які демонстрував навесні, завадила травма.

Вказані спортсмени нині навчаються в столичних вузах і представляють Київ або Київську область.

Невдача спіткала і єдиного представника нашої області – Дмитра Кравця. За день до кваліфікаційних змагань під час розминки, виконуючи стрибок у висоту,вдарився при приземленні головою у стійку і травмувався. Це завадило Дмитру виконати норматив, щоб увійти до фіналу. З результатом 2м 09 см (17 місце) він завершив свій виступ на чемпіонаті. Та все ж наставник Дмитра – заслужений тренер України зі Старокостянтинова Володимир Гоняк впевнений, що головні досягнення цього талановитого 18-річного юнака ще попереду.

Від admin