26-27 квітня у Кам’янці-Подільському відбулися традиційні змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських чемпіонів – уродженців Хмельниччини Фаїни Мельник (найкращої дискоболки ХХ століття) та Анатолія Бондарчука (визнаного в світі фахівця з метання молота).

Ці змагання започатковані 10 років тому Федерацією легкої атлетики Хмельницької області, а після активного долучення до їх організації у 2011році регіонального відділення НОК України і кафедри легкої атлетики місцевого національного університету набули популярності як відкритий обласний турнір і наразі проводяться під патронатом Національного олімпійського комітету України.

Цьогоріч окрім традиційного турніру вперше відбулися Всеукраїнські змагання з метань ,в яких взяли участь  біля 200 спортсменів п’яти вікових груп (кадети, юнаки, юніори, молодь, дорослі)-  представники 15 областей та міста  Києва. Упродовж двох днів вони виборювали нагороди в секторах стадіонів місцевого Національного університету імені Івана Огієнка та імені Григорія Тонкочеєва.

А розпочалося це цікаве спортивне дійство з урочистого параду, під час якого спортсменів привітали організатори і почесні гості турніру: секретар міської ради Дмитро Васильянов,ректор національного університету Сергій Копилов,  віце-президент Федерації легкої атлетики України Іван Гешко, перший заступник голови відділення НОК України в Хмельницькій області Віктор Флентін , представники депутатського корпусу, які згадали досягнення уславлених земляків-олімпійців і побажали учасникам змагань покращити власні рекорди .На урочистому відкритті змагань також були присутніми заступник міського голови Вадим Савчук, головний тренер штатної збірної команди України з легкоатлетичних метань Максим Островський, начальник управління молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації Володимир Клімов, президент Олександр Прокопов та почесний президент Анатолій Мельник Федерації легкої атлетики Хмельницької області, декан факультету фізвиховання національного університету Іван Стасюк, члени збірної юніорської команди України з важкої атлетики, котрі перебували на навчально-тренувальному зборі в місті над Смотричем. Користуючись нагодою, Віктор Флентін вручив нагороди відділення НОК Сергію Копилову за перемогу Кам’янець-Подільського національного університету в обласному огляді-конкурсі “Олімпійський куточок” серед вищих навчальних закладів.

Після підняття Державного прапора України почесним гостям було вручено запашні короваї. Посприяли створенню хорошої атмосфери виступи муніципального оркестру ”Розмай“ танцювальних колективів ’’Абра” і “Джанга” та акробатів. І атлети сповна скористалися цим, щоб розкрити свій потенціал, продемонструвавши 2 результати на рівні майстра спорту України міжнародного класу, 15-майстра спорту та 20-кандитата в майстри спорту.

Найбільше порадували своїх наставників: сумчанин Ігор Мусієнко ,який вперше подолав 20- метровий рубіж в штовханні ядра серед чоловіків і досяг в найкращій спробі 20,14 м, перевищивши нормативи майстра спорту міжнародного класу та на цьогорічний чемпіонат Європи; гідну конкуренцію йому склав досвідчений Віктор Самолюк з Київщини (19,70м);Руслан Валітов, який переміг серед молоді в метанні диску з особистим рекордом 58,15м;Ірина Новожилова з Херсонщини, адже випущений з її рук молот приземлився у найкращій спробі на позначці 67,64м (рівень МСУМК). Ірина і Руслан також виконали кваліфікацію на європейську першість в Берлін і були відзначені спеціальними призами відділення НОК України як кращі спортсмени змагань. Cеред місцевих легкоатлеток відзначилася Людмила Гулай з К-ПНУ (1місце у штовханні ядра ,2-в метанні диска серед молоді).

Свій гарний фізичний стан і нев’янучу майстерність продемонстрували ветерани спорту: 20 атлетів віком понад 50 років виступили в кількох дисциплінах в програмі відкритого обласного турніру. Зокрема, Світлана Сорочук з Дніпра змогла значно покращити власне досягнення у штовханні 3кг, довів ши його до 14,30м, яке перевищує рекорд України вікової групи жінок 50-54 років.

В командному заліку обласного турніру до призової трійки потрапили:

 серед міст- 

1.Кам’янець-Подільський

2.Старокостянтинів

3.Хмельницький

серед районів та ОТГ-

1.Дунаєвецький район

2.Летичівський район

 3.Гуменецька ОТГ

Усі переможці  та призери Всеукраїнських змагань і відкритого обласного турніру в особистому заліку отримали грамоти, дипломи, медалі, cувенірну продукцію від організаторів.

Спеціальний призи від відділення Національного олімпійського комітету України в області  та Федерації легкої атлетики було вручено Ігорю Мусієнку (ядро ,чоловіки), Світлані Сорочук (ядро, ветерани),Богдану Потрусю (молот, юнаки, U-18) з Дніпропетровщини .

З найкращого боку проявили себе представники кафедри легкої атлетики місцевого  національного університету на чолі з її керівником Леонідом Гурманом, які сприяли якісному проведенню двотижневого навчально-тренувального збору для членів збірної команди України з легкоатлетичних метань та вирішенню організаційних питань під час змагань.Наразі керівники університету та Федерації легкої атлетики Хмельницької області займаються питаннями реконструкції стадіону К-ПНУ.

Від admin