На ІІІ літніх  Юнацьких Олімпійських іграх з 6 по 18 жовтня аргентинському Буенос-Айресі змагалися 3998 юних спортсменів віком 15-18 років з 206 країн. При цьому, кількість дівчат та хлопців була рівною – по 1999 осіб.   

Українська команда була представлена 55 атлетами у 22-х видах спорту,які  здобули 23 (7 золотих,8 срібних,8 бронзових) медалі у 13 видах.

Ось ті, хто подарував радість перемоги та гордість за свою країну.               

Чемпіони:                                                                                      

Катерина Чорній – фехтування (особисті змагання в жіночій шпазі та командна першість),

Назар Чепурний – спортивна гімнастика (командна першість з мультидисциплін гімнастики),

Іван Тищенко – академічне веслування (чоловіча одиночка),

Валерія Іваненко – легка атлетика (метання молота),

Михайло Кохан – легка атлетика (метання молота),

Ярослава Магучіх – легка атлетика (стрибки у висоту).                                                 Срібні медалісти:                                                                              

Денис Кесіль – плавання (200 м, батерфляй),

Анастасія Прозорова – бадмінтон (командна першість),

Софія Лискун – стрибки у воду (вишка, 10 м),

Оксана Чудик – вільна боротьба (вагова категорія до 65 кг),

Назар Чепурний – спортивна гімнастика (опорний стрибок),

Христина Погранична – художня гімнастика (багатоборство),

Тарас Бондарчук – бокс (вагова категорія до 60 кг),

Максим Галінічев – бокс (вагова категорія до 56 кг).                                                                   

Бронзові медалісти:

Олег Вередиба – дзюдо (вагова категорія до 55 кг),

Дмитро Гонта – кульова стрільба (змішані командні змагання у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м),

Анастасія Бачинська – спортивна гімнастика (багатоборство, вільні вправи),

Олег Дорощук – легка атлетика (стрибки у висоту),

Владислав Остапенко- вільна боротьба (вагова категорія до 55 кг),

Софія Лискун – стрибки у воду (змішані командні змагання), Дарина Плохотнюк і Олександр Мадей – спортивна акробатика (змішаніпари).

На жаль, жоден спортсмен не представляв Хмельницьку область на цих Іграх.Та все ж ми мали змогу побачити на п’єдесталі нашого земляка,вище названого срібного призера боксерського турніру Тараса Бондарчука.Цей 18-річний юнак зараз є студентом другого курсу Броварського вищого училища фізичної культури і виступає за Київську область. А розпочав він спортивну кар’єру у рідному селі Чотирбоки Шепетівського району.Максим Олегович Алтунян- тренер з боксу Шепетівської міської ДЮСШ,зумів з початківця вивести Тараса на рівень майстра спорту,переможця та призера всеукраїнських та міжнародних змагань серед однолітків. Зокрема,у 2015 році Бондарчук виборов бронзову медаль на чемпіонаті світу серед юніорів. В поточному році він виграв чемпіонат України серед молоді,став срібним призером юнацького чемпіонату Європи. На боксерському ринзі у Буенос-Айресі Тарас провів три поєдинки. У перших двох боях здобув переконливі перемоги (5:0) над cпортсменами з Нової Зеландії (Мурдоч МакКейч) та Єгипту (Марван Мандух).У фіналі все ж поступився тайцю (Атічай Фоемсап).Підсумковий вердикт суддів 5:0(30:27,29:28,29:28,29:28,30:27) на користь боксера з Таїланду. Новоспечений срібний призер ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор  одразу після свого виступу відзначив, що в олімпійський Буенос-Айрес їхав за медаллю найвищого ґатунку.

«Не можу поки сказати, що саме не склалося у фіналі, але я дійсно їхав на Юнацьку Олімпіаду з метою здобути золоту медаль. Зробив все від себе залежне, але подивимось на помилки, зробимо висновки й, переконаний, все буде набагато краще у майбутньому», – сказав Тарас.

Боксер додав: «Безумовно, медаль Юнацької Олімпіади – це чудовий результат. Я дуже радий! Мені все сподобалося тут: багато нових знайомств, друзів. Це дуже приємні емоції».

Україна може пишатися своїми молодими талантами, адже їхні сьогоднішні успіхи та здобутки в Буенос-Айресі дають чудові перспективи на майбутнє і можливо стануть трампліном для блискучих звершень на олімпійських аренах Токіо-2020, Парижу-2024 та інших важливих змаганнях вже серед дорослих.                                  

Довідка:На Перших літніх Юнацьких Олімпійських іграх у 2010 році в Сінгапурі збірна України виборола 35(10+9+16)медалей,в тому числі Віктор Черниш зі Старокостянтинова  здобув першу і поки що єдину нагороду (бронзову медаль в стрибках у висоту ) для Хмельницької області .Там же четвертою на турнірі фехтувальниць на шаблях стала нетішинка Аліна Комащук,котра була прапороносцем на церемонії відкриття цих ігор.У 2016 році на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро вона стала срібною призеркою . А хмельничанка Ірина Мерлені (олімпійська чемпіонка 2004 року з вільної боротьби) перебувала  в Сінгапурі у ролі “молодого посла” від України.                                                                              

З Других літніх Юнацьких Олімпійських ігор (Нанкін-2014) українці повернулися з 29 (9+9+11)медалями.

Від admin