В обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2019 рік».

У презентації календаря брали участь представники влади, науковці, краєзнавці, журналісти, просвітяни, працівники музейних та архівних установ області, в тому числі автори історичних й біографічних довідок, що збагатили це видання.

Календар складається з двох розділів хронологічного переліку біля 400 основних ювілейних дат 2019 року та 30 авторських текстових довідок, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області. Серед них в довідник внесено інформацію про вагомі здобутки 8 уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, зокрема  заслуженого тренера України з фехтування Валерія Штурбабіна (наставника  6 учасників Олімпійських ігор, в тому числі, чемпіонок Галину Пундик,Ольгу Жовнір,срібної призерки Аліни Комащук), який в липні буде відзначати своє 60-річчя.

В ході обговорення календаря перший заступник голови відділення Національного олімпійського комітету України в області Віктор Флентін подякував укладачам довідника, з якими керівники відділення співпрацюють вже 9 років, за те, що вони врахували їхні зауваження, переглянули і скасували віковий ценз для титулованих спортсменів (для усіх інших категорій людей-ювілярів залишили попередні вимоги- від 50 років і старші), що дало змогу внести до календаря олімпійську чемпіонку Ольгу Жовнір(30 років),багаторазових паралімпійських чемпіонів Володимира Антонюка(40 років), Оксану Мастерс (30 рорнуків).Далі привернув увагу присутніх  до Олени Шабленко (Кудрявцевої)-першої легкоатлетки України, котрій було присвоєно звання майстра спорту СРСР в стрибках у висоту серед  жінок. З нагоди її 80-річчя в Хмельницькому заплановано у серпні проведення  відкритого обласного турніру з легкоатлетичних стрибків.                       

В рамках акції НОК України «Олімпійська книга» Віктор Володимирович передав директору бібліотеки Катерині Анатоліївні Чабан нові видання: «Олімпійські ігри. Подорож у давнину», календар НОК України на 2019 рік «Олімпійські мотиви», компакт-диски із заходами НОК. Він висловив сподівання на подальшу спільну роботу  відділення з книгозбірнею по підготовці чергового місцевого видання «Легендарні особистості спорту Хмельниччини». З керівником закладу погоджено також низку цікавих заходів щодо популяризації олімпійського руху  в поточному році, в яких передбачені зустрічі в бібліотеці з уславленими спортсменами краю, олімпійські уроки, вікторини,виставки, в першу чергу, під час проведення ХІV зимового Європейського  юнацького Олімпійського фестивалю, ХV літнього Європейського юнацького Олімпійського фестивалю, ІІ Європейських ігор, І Всесвітніх пляжних ігор, з нагоди Міжнародного дня спорту, Всесвітнього дня здоров’я.   

«Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2019 рік» вже надійшов в усі центральні районні та міськi бібліотеки області.

Від admin