1-3 березня на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в приміщенні у шотландському Глазго збірна України виграла п’ять (2 срібні та 3 бронзові) медалей, підтвердивши прогноз вітчизняних фахівців. З 30-ти українців нагороди здобули  лише ті спортсмени, котрі у попередні роки вже піднімалися на п’єдестали європейських чемпіонатів (у приміщенні або на стадіоні):

Андрій Проценко (Херсонська область) – срібна медаль в стрибках у висоту;

Юлія Левченко (м.Київ) – срібна медаль в стрибках у висоту;

Ольга Саладуха (Донецька область) – бронзова медаль у потрійному стрибку;

Марина Бех-Романчук (Хмельницька область) – бронзова медаль в стрибках у довжину;

Ольга Ляхова (Полтавська область) – бронзова медаль з бігу на 800 метрів.

На попередніх чемпіонатах у приміщенні  23-річна  хмельничанка  посіла такі місця: 2015 р-16, 2017 р-7. А цього разу, перебуваючи серед світових  лідерів зимового сезону, розраховувала поборотись за найвищі нагороди і поповнити колекцію своїх спортивних медалей, серед яких є срібна минулорічного чемпіонату Європи на стадіоні .

 До фіналу змагань  2 березня наша спортсменка пройшла без особливих проблем. Стрибнувши у другій спробі на 6 метрів 78 сантиметрів, Марина продемонструвала другий результат у кваліфікації та почала підготовку до основного виступу.

І ось, третього березня, у секторі стрибків у довжину в драматичному протистоянні легкоатлетки розіграли європейські нагороди. Вже після першої спроби хмельничанка опинилася на останньому- 8 місці, оскільки здійснила заступ. А в лідери дещо несподівано вирвалася Настя Мірончик-Іванова з Білорусі, яка стрибнула на 6 метрів 93 сантиметри і встановила свій особистий рекорд.

У другій спробі Бех-Романчук знову не потрапила на планку, хоча її стрибок, схоже, був за сім метрів (особистий рекорд Марини – 6 метрів 85 сантиметрів). Лише  в четвертій спробі ,після внесення корективів з тренером Вадимом Крушинським, який перебував поруч в манежі, вона змогла стрибнути на  6 метрів  84 сантиметрів, випередивши у підсумку німкеню Меланку Міхамбо лише на 1 сантиметр. І цей результат  приніс їй бронзову медаль змагань. Символічно, що минулого літа саме в Глазго чоловік  Марини-Михайло Романчук виборов дві золоті та срібну медалі чемпіонату Європи з плавання .

Чемпіонкою ж Європи втретє  поспіль стала сербка Івана Шпановіч, яка в останній спробі змогла підкорити довжину в 6 метрів 99 сантиметрів. «Срібло» виборола білоруска Мірончик-Іванова.

На  змаганнях такого рівня відбувся дебют вихованки старокостянтинівської  ДЮСШ Наталії Ручківської ,яка зараз представляє Київ. Зайняте 24 місце в бар’єрному бігу на 60 метрів не відповідає її потенціалу, та все ж дало змогу набратись змагального досвіду відповідальних змагань.

Нагадаємо, що в травні- липні 2018 року призери чемпіонату Андрій Проценко, Юлія Левченко, Ольга Саладуха, Марина Бех- Романчук провели  у Хмельницькому ефективні навчально-тренувальні збори. Можливо  містяни зможуть знову на стадіоні “Поділля” побачитись і поспілкуватись з титулованими легкоатлетами та їх наставниками світового рівня.

Зазначимо, що конкуренція  на європейському континенті  серед  легкоатлетів зростає, розширюється географія країн –учасниць та медалістів. У Глазго нагороди здобули представники 26 країн.

До трійки найкращих увійшли:1.Великобританія-11(4 золотих 5 срібних та 2 бронзові) медалі,2.Польща-7(4,2,0) ,3.Іспанія-6(3,2,1).Україна за кількістю медалей –четверта –шоста.

Від admin