Нещодавно в Білій Церкві на Київщині відбувся традиційний, 16-й за ліком, міжнародний Білоцерківський марафон. В його рамках також проведено чемпіонат України з марафонського бігу. Організація і погодні умови були сприятливими.

Траса довжиною 42км195м – сертифікована, вважається дуже швидкою, температура повітря сягала 12-13 градусів, без вітру, що є ідеальним для марафонців. Для найкращих було передбачено призовий фонд.- Згідно з критеріями відбору чемпіон України-2019, за умови виконання олімпійського нормативу, потрапляв напряму на Олімпійські ігри, – розповів старший тренер збірної України з витривалості Олег Курбаков. – Нормативи на Токіо досить серйозні – 2год11хв30сек у чоловіків та 2год29хв30сек у жінок. Лідери, які планували взяти участь в цих змаганнях і відібратися на Олімпіаду-2020, дуже серйозно поставилися до підготовки, більшість з них з січня цілеспрямовано готувалися в горах  до цього старту. У підсумку на Білоцерківському марафоні тріумфували кияни Євгенія Прокоф’єва (2год28хв06сек) та Богдан-Іван Городиський (2год10хв52сек).

Отож вони вже відібралися на Олімпійські ігри. Атлети, які посіли другі місця, також виконали нормативи на Токіо .Це представники групи Ігоря Сташка: Микола Нижник (2год11хв12сек) зі столиці, а також Дар’я Михайлова з Київщини (2год28хв15сек). Дар’я була дуже засмучена, адже програла чемпіонці усього 9 секунд. Але в неї, як і в Миколи, ще є шанс потрапити на Олімпіаду, адже за умовами відбору  по двоє чоловіків та жінок від України будуть ще обиратися за рейтингом до квітня наступного року.

Варто відзначити, що 24-річний Микола Нижник сформувався  як легкоатлет  у Старокостянтинівській дитячо-юнацькій спортивній школі (перший наставник-заслужений тренер України Володимир Гоняк) пробіг марафон вперше в житті і одразу перевершив норматив майстра спорту міжнародного класу (2год13хв15сек).  

Вітаємо здібного земляка і бажаємо поповнити когорту олімпійців з Хмельниччини.

Від admin