30-31 жовтня в Ужгороді відбувся чемпіонат України з кросу серед дорослих, молоді, юніорів та юнаків, який став вирішальним етапом відбору на чемпіонат Європи (8 грудня, Лісабон, Португалія) та чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій  (9 листопада, Беране, Чорногорія) з кросу.

Трасу з трав’яним покриттям проклали вздовж річки Уж. Були підготовлені штучні перепони: насипаний пісок, вкладені колоди, зроблені гірки, штучна яма з водою. Сцена, пряма трансляція, інформаційне табло, чудова погода – все це створювало святкову атмосферу для більш як 400 бігунів,котрі прибули до Закарпаття  з 24 областей та міста Києва.

Варто відзначити, що чимало наших земляків перебували на провідних ролях під час цих престижних змагань. Cеред 24 представників Хмельницької області найкраще виступили спортсмени,котрі зуміли увійти до чільної десятки серед однолітків за гострої конкуренції.

Єдину особисту нагороду –золоту медаль,виборов кам’янчанин Андрій Атаманюк,який впевнено виграв забіг на 3км у юнаків і вкотре в цьому сезоні довів,що є лідером серед вітчизняних бігунів віком  до 18 років на середні дистанції . Ксенія Потапова посіла 4 і 10 місця у бігу на 2 та 6 кілометрів відповідно ,змагаючись з жінками до 23 років (вікова категорія молодь). Владислав Мартинюк  подолав 2 та 8 кілометрів серед молоді з 5-м та 6-м результатами (рівень кандидата в майстри спорту).Тарас Чукань став 7-м (10км) та 9-м (2км) в забігах чоловіків. Всі троє з обласного центру. На дистанції 1км стартували 60  наймолодших дівчат до 16 років. Юлія Онопрійчук з Кам’янця- Подільського та Юлія Фіщук з Полонного  фінішували поруч- на 8 та 10 місцях,як це зазвичай відбувається під час їхніх протистоянь на різних турнірах і чемпіонатах. Хмельничанка Софія Вигоняйло 9-ою завершила забіг на 4км серед юніорок (u-20). Близькою до п’єдесталу була наша змішана естафетна команда 4х1км в складі Анжели Бондар(Полонне),Андрія Атаманюка,Софії Вигоняйло та Вадима Багрієвича (Хмельницький),які стали четвертими.

У підсумку за підтримки інших бігунів краю збірна Хмельниччини посіла третє призове місце,мінімально поступившись команді столиці. А першість виборола збірна Вінничини,яка значно переважала суперників: і якістю і кількістю (41 учасник).

Готували наших спортсменів до чемпіонату тренери: Василь Ліщук, Михайло Моспан (Кам’янець-Подільський), Олена Лещенко, Іван Чорний, Антоніна Юрковська, Микола Баліцький, Віктор Гаєвой(Хмельницький), Лідія Івчук (Полонне) ,Григорій Лук’янчук (Славута),Руслана Собко (Городок).

Особливо радий був отримати кубок за командний успіх ювіляр – представник і тренер збірної Хмельниччини Леонід Рибак,майстер спорту, призер чемпіонату Європи з кросу.

Серед медалістів чемпіонату були і наші земляки, котрі представляють наразі різні регіони,а почали серйозно займатись бігом в різних куточках нашого краю,зокрема:юніори-Олександр Чорнобривий (2 місце-6км,нині Донецька область) зі Старокостянтинівського району та Василь Сабуняк(3 місце-6км,м.Київ) з Полонського району,молодь-Олександр Вуйко(1 місце-2км,Вінницька область) з Летичівського району,Андрій Аліксійчук(2 місце-2км,Донецька область) з Шепетівського району та Вадим Лонський(2  місце-8км, Донецька область) зі Старосинявщини,Олег Каяфа(2 місце 2км серед чоловіків, Київська область) з Красилівщини.При цьому, 20-річний Вадим Лонський вперше виконав норматив майстра спорту України.

Виконавчий комітет федерації легкої атлетики України склад збірної ,яка виступатиме  в Беране,куди увійшли: Вадим Лонський ,Олександр Вуйко, Олександр Чорнобривий та Василь Сабуняк.

6-го листопада, безпосередньо з Ужгорода вирушить команда з названими спортсменами, яка 9 листопада в Чорногорії візьме участь в чемпіонаті АБАФ з кросу. Вона на 50 відсотків складатиметься з атлетів, які відібралися і на чемпіонат Європи,а на балканській першості хочуть ще раз перевірити себе в кросі. Після повернення звідти разом з іншими володарями путівок до Лісабона-2019 вони почнуть в Ужгороді готуватися безпосередньо на чемпіонат Європи. Цей збір триватиме з 10 по 30 листопада, і стане головним етапом підготовки.

Від admin