Лідер світового рейтингу з фехтування на шаблях українка Ольга Харлан у Солт-Лейк-Сіті завоювала черговий трофей

У американському Солт-Лейк-Сіті з 13 по 15 грудня тривав особистий та командний турніри в рамках другого етапу Кубка світу з фехтування на шаблях серед жінок сезону-2019/2020. На найвищу сходинку п’єдесталу пошани зі 184 учасниць  зійшла перший номер рейтингу Міжнародної федерації фехтування (FIE), чинна володарка почесного трофею та золота медалістка чемпіонатів Європи і світу 2019 року, 29-річна миколаївка  Ольга Харлан.  Переконливо вигравши усі свої шість боїв, Ольга у п’яти з них перемагала з рахунком 15:9 і лише в одному пропустила десять ударів. Для українки це третя звитяга в Солт-Лейк-Сіті з 2012 року.

Згідно з Регламентом FIE, Ольга Харлан, як і ще 15 шаблісток, що в поточному світовому рейтингу входять до ТОП-16, була звільнена від участі в кваліфікаційному етапі і розпочала свої виступи у Солт-Лейк-Сіті одразу з туру прямого вибування – зі стадії 1/32 фіналу. У першому бою Харлан з перевагою у шість ударів здолала опір американки Елізабет Тартаковскі – 15:9. Аналогічно завершилася і її друга дуель проти італійки Люції Лукаріні. А от наступною суперницею підопічної заслуженого тренера України Юрія Марченка була найтитулованіша шаблістка світу в історії фехтування – 34-річна Маріель Загуніс зі США, єдина на планеті дворазова олімпійська чемпіонка в особистій першості (Афіни-2004 та Пекін-2008) та п’ятиразова чемпіонка світу. Початок бою був рівним, але поступово Харлан почала схиляти шальки терезів на свою сторону і в підсумку, як і в їхній “бронзовій” дуелі на Олімпіаді-2012 в Лондоні, перемогу здобула українка. Різниця лише в тому, що цього разу рахунок був 15:9, а сім років тому – 15:10.Саме з таким рахунком – 15:10 – Харлан на звітному етапі Кубка світу в Солт-Лейк-Сіті у чвертьфіналі взяла гору над німкенею Анною Лімбах. А далі вона “повернулася” до звичного вже для себе на американській землі рахунку 15:9. Спочатку саме таким був підсумок бою на користь українки у півфіналі з 23-річною француженкою Манон Брюне. А на завершення  українка в “золотій” дуелі впевнено взяла гору над 27-річною китаянкою Цянь Цзяжуй. І знову підсумкова перевага миколаївки вимірювалася шістьма ударами – 15:9.

Вигравши фінал, Харлан не лише здобула свій черговий трофей, а й помстилася шаблістці з Піднебесної за те, що Цянь Цзяжуй стала кривдницею її подруги по збірній України Аліни Комащук,яка обіграла останню у чвертьфіналі з перевагою у чотири удари – 15:11.  Втім, незважаючи на поразку від Цянь Цзяжуй, виступ Аліни у Солт-Лейк-Сіті (шосте місце) однозначно слід оцінювати як достатньо вдалий. В активі 26-річної уродженки Нетішина , представниці Хмельницької області, в турі прямого вибування три звитяги у боях проти Фатми Зехри Косе із Туреччини (15:13), американки Анни-Елізабет Стон (15:10) та росіянки Софії Позднякової (15:12). Друга шабліста з Нетішина Ольга Жовнір завершила свій виступ лише на 142 позиції . Після цих змагань Харлан закріпилася на вершині світового рейтингу,а Комащук перебуває на поточному 19 міcці. Збірна України в складі Ольги Харлан, Олени Вороніної, Юлії Бакастової та Аліни Комащук також була близька до медалей  у командній першості.

На шляху до півфіналу українки були сильнішими від Бельгії (45:13), Японії (45:39), а також лідерів посіву Росії (45:42). У фінал же наших дівча не пустили угорки, що обіграли Україну з рахунком 45:42. У боротьбі за третє місце, на жаль, удача нам знову не усміхнулась – українки 6-ма ударами поступились США і стали четвертими. Наразі наша команда 7-а у поточному світовому рейтингу і 5-а серед країн Європи.Для потрапляння на Олімпійські ігри 2020,де буде представлено лише 8 команд, українкам  за підсумками сезону 2019/2020 необхідно посісти місце не нижче четвертого серед європейських збірних.

Від admin