В  Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці  відбулася презентація рекомендаційного  бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2020 рік» за участю науковців, краєзнавців, освітян, музейних працівників, а також представників регіонального відділення НОК України

Календар видається  Хмельницькою ОУНБ З 1966 року. Відкрила презентацію директор бібліотеки Катерина Чабан. Про структуру і зміст вказаного довідкового видання розповіли його укладачі Оксана Шеін та Валентина Борейко.

Календар складається з двох розділів хронологічного переліку понад  370 основних ювілейних дат 2020 року та 32 авторських текстових довідок, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області.

Серед видатних людей сьогодення, життєво пов’язаних з Хмельниччиною, в довідник внесено  7 уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, в тому числі Олімпійські чемпіони Анатолій Бондарчук (80 років), Фаїна Мельник (75років), Тимур Таймазов (50 років),дворазовий учасник зимових Олімпійських ігор Олександр Бортюк (55років) .

В обговоренні довідника взяв участь перший заступник голови  відділення НОК України  Віктор Флентін, який привернув увагу присутніх до наймасштабнішої і наймасовішої події кінця XX століття на теренах області –естафети Олімпійського вогню  напередодні XXII Ігор,коли 8 та 9 липня 1980 року 186 факелоносців у супроводі ескорту , послідовно змінюючись через кожний кілометр і рухаючись живим коридором  глядачів з числа місцевих жителів, пронесли від кордону з Чернівецькою до межі з Вінницькою областями через 5 районів Хмельниччини передвісника Олімпійських ігор. Фрагменти урочистостей з нагоди зустрічі Олімпійського вогню в різних населених пунктах були продемонстровані на екрані,. а деякі символи  Олімпіади-1980  виставлені для огляду безпосередньо у читальній залі . Саме на тих Іграх 7 місце в складі екіпажу байдарки-четвірки збірної СРСР посів Олімпійський чемпіон 1976 року хмельничанин Сергій Нагорний, мати якого тривалий час очолювала колектив обласної бібліотеки, де відбувалась презентація Календаря.

Потім Віктор Володимирович  розповів про життєвий шлях ювілярів- Олімпійських чемпіонів 1972 року Анатолія Бондарчука та Фаїни Мельник,на честь яких  під патронатом НОК України у Кам;янці –Подільському проводяться популярні всеукраїнські турніри з легкоатлетичних метань,  і запросив присутніх відвідати 23-25 квітня в цьому місті змагання найсильніших вітчизняних  метальників на  етапі Кубка України.,

У липні поточного року своє 25-річчя напередодні Олімпійських ігор у Токіо  відзначатиме надія подільського спорту Марина Бех- Романчук-віцечемпіонка світу в стрибках у довжину, якій Віктор Володимирович присвятив авторську довідку «Їй пасують спортивні нагороди» .

Крім того, в рамках акції НОК України «Олімпійська книга» директору бібліотеки Катерині Чабан передав черговий комплект спортивної літератури та календар  «Олімпійські перемоги» для поповнення  Олімпійського фонду. З цим публічним культурним закладом регіональним відділенням з 2011 року налагодженні тісні партнерські стосунки і регулярно проводяться спортивно-пізнавальні заходи, зокрема зустрічі відомих спортсменів міста і області з учнівською та студентською молоддю, книжкові виставки, вікторини до знаменних дат, пов’язаних з Олімпійським рухом, готуються інформаційно-довідкові видання.

 На завершення заходу, за пропозицією Віктора Флентіна, усі присутні провели символічну церемонію «Свято Олімпійського прапора» на підтримку 39 представників України ,що змагаються на ІІІ-х зимових Юнацьких Олімпійських Іграх, які тривають у Лозанні (Швейцарія).

Директор бібліотеки подякувала присутнім за співпрацю та висловила сподівання на подальшу спільну роботу з підготовки бібліографічних видань.

Незабаром «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2020» надійде в усі центральні районні , міські бібліотеки та у вищі навчальні заклади області.  

Від admin