11 лютого під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука відбулось засідання Оргкомітету з підготовки та участі спортсменів України в Іграх ХХХІІ Олімпіади та ХVІ Паралімпійських іграх у Токіо.

Участь в засіданні взяли члени Оргкомітету, представники Міністерств та відомств, національних федерацій, фізкультурно-спортивних товариств, народні депутати України, Національного комітету спорту інвалідів України.

«Наше завдання – найкращим чином забезпечити підготовку національних Олімпійської та Паралімпійської збірних для участі в літніх Іграх в Токіо. Високі результати наших спортсменів стануть наочним свідченням тієї якісної трансформації, яка відбувається в Україні», – наголосив Олексій Гончарук.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський проінформував присутніх про бачення щодо можливих реформ спорту, підтримки спорту вищих досягнень, розвитку масового спорту, а також зупинився на питаннях підготовки, які потребують окремої уваги та підтримки Уряду.

Президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка у своєму виступі відзначив, що Олімпійські ігри-2020 дійсно стануть рекордними за багатьма показниками: у кількості видів спорту та дисциплін (кількість видів спорту збільшена з 28-ми до 33-х, кількість дисциплін збільшена на 15), відповідно, у кількості комплектів медалей (339 комплектів нагород) та кількості учасників (понад 11 тисяч спортсменів).

Разом з тим, за його словами, Олімпійські ігри в Токіо стануть дуже непростими. Так, кваліфікаційна система відбору на наймасштабніший спортивний захід Планети в багатьох видах спорту зазнала змін і вибороти право участі в Олімпійських іграх, завоювавши олімпійську ліцензію, стало набагато складніше.

На сьогоднішній день 82 українських спортсмени вибороли ліцензії у 15 видах спорту, а кваліфікаційний відбір на Ігри триватиме до червня поточного року.

«В усі часи Олімпійські ігри відрізняються неймовірно високим, найбільшим серед усіх можливих змагань рівнем конкуренції, психологічним тиском. Тому участь в Олімпійських іграх – це вже велике досягнення для кожного спортсмена. Учасники змагань повинні бути готовими до вкрай непростих умов: дуже спекотного і вологого виснажливого клімату, зовсім іншого часового поясу – все це необхідно врахувати фахівцям при підготовці до Олімпійських ігор», – наголосив Сергій Бубка.

Президент НОК проінформував, що протягом цього чотирирічного олімпійського циклу, з 2016 року Національний олімпійський комітет як громадська організація розширив фінансову, матеріальну, організаційно-практичну та інші види допомоги на загальну суму близько 109 млн. грн.

Зокрема, на забезпечення спортивною, змагальною формою та спортивним інвентарем й медичним обладнанням виділено близько 20 млн. грн.

За результатами виступів спортсменів на провідних міжнародних змаганнях, а також за програмами адміністративного гранту національним федераціям надана підтримка для атлетів розміром близько понад 21,5 млн. грн.

Для підвищення кваліфікації тренерів, суддів, науковців та медиків в рамках міжнародних та національних освітньо-наукових програм Олімпійським комітетом виділено 9,5 млн. грн.

На щомісячні стипендії для підтримки атлетів за чотириріччя – більше 19 млн. грн.

З 1 січня 2019 року протягом півтора року безпосередньо до самого початку Ігор в Токіо Національний олімпійський комітет виплачує 30 провідним спортсменам щомісячні іменні стипендії. Загальний обсяг фінансування цієї програми становить понад 5 млн. грн.

Також НОК залучив і виплачує грант для підтримки команд на понад 1 млн. 250 тис. грн., який виділено для збірних з баскетболу 3х3.

НОК продовжує реалізацію програми надання допомоги на соціальні потреби для провідних спортсменів і тренерів-переселенців з Криму, Донецької та Луганської областей для оренди житла та вирішення соціальних потреб. Починаючи з започаткування програми в 2015 році виділено близько 4,5 млн. грн для близько 100 наших елітних атлетів і тренерів.

НОК дбає про здоров’я наших спортсменів і шукає можливості щодо їх підтримки. Мабуть вперше наші спортсмени – 130 атлетів елітної групи – кандидатів для участі в Токіо проходять висококваліфіковане поглиблене медичне обстеження на надсучасному обладнанні на базі партнера Національного олімпійського комітету – кардіологічного центру «Кардіо Плюс» на чолі з одним з найкращих в світі кардіохірургів Іллею Миколайовичем Ємцем.

Важливо, що саме завдяки цим обстеженням фахівці – найкращі науковці, медики України можуть вчасно виявити проблеми та стан здоров’я атлетів, надати додаткову корисну інформацію спортсменам, тренерам та лікарям команд, щоб ефективно спланувати процес підготовки і внести в разі необхідності певні корективи.

Національний олімпійський комітет зі своїм офіційним партнером компанією «РЕАК» опрацював дизайн спортивної парадної форми команди України на Олімпійські ігри-2020. Вся ця екіпіровка завдяки угоді, укладеній Національним олімпійським комітетом з партнером, надається повністю безкоштовно на літні та зимові Олімпійські ігри, Юнацькі Олімпійські ігри, Європейські ігри, Європейські юнацькі олімпійські фестивалі.

Продовжується тісна співпраця з колегами з Посольства України в Японії та Оргкомітету Ігор. Триває опрацювання питань щодо акредитації інших учасників змагань, забезпечення житла для фахівців, замовлення квитків для відвідування ними Ігор та багато інших нагальних аспектів.

«Зараз триває один з найвідповідальніших етапів – етап завоювання олімпійських ліцензій і виходу на фінальну фазу підготовки до участі в Олімпійських іграх. В цей час дуже важливо максимально об’єднати усі ресурси, консолідувати зусилля державних структур та громадських організацій на міських та обласних рівнях. В цей важливий період, в олімпійський рік маємо забезпечити своєчасну закупівлю, завезення і розмитнення спортивного обладнання та інвентарю, доставки одягу та екіпіровки, своєчасного отримання, тестування і адаптації атлетами закупленого нового обладнання та інвентарю. Спортивна Україна й надалі повинна займати жорстку і принципову позицію нульової терпимості до допінгу, неухильно дотримуючись нового Всесвітнього антидопінгового кодексу ВАДА», – підкреслив очільник Олімпійського комітету.

Під час засідання окремо Прем’єр-міністр наголосив на ініціативі Президента Володимира Зеленського щодо проведення літніх Олімпійських та Паралімпійських ігор в Україні та Білорусі.

«Це важливий і відповідальний іміджевий крок. Такі масштабні проекти сприяють інфраструктурному оновленню держави, зростанню туристичної привабливості та національного престижу у світі загалом», — сказав Глава Уряду.

Прем’єр-міністр доручив вивчити досвід Білорусі у проведенні ІІ Європейських ігор, і досвід європейських країн – у проведенні Олімпійських та Паралімпійських ігор, а також виробити чіткий план у відповідності конкурсним вимогам, встановленим Міжнародним Олімпійським Комітетом.

Від admin