15 лютого Стамбул приймав чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) у приміщенні.  Оскільки чемпіонат світу у приміщенні, який у березні мав відбутися у Нанкіні (Китай), перенесли на 2021 рік, чемпіонат ABAF за участі представників з 20 країн став одним з основних офіційних міжнародних турнірів для української команди у зимовому сезоні. З нього наші спортсмени повернулися з сімома нагородами, п’ять з яких були золоті, та другим місцем у командному заліку, поступившись збірній Румунії.

У складі українців виступили і бігуни-земляки, які зростали як спортсмени на Хмельниччині, а нині представляють інші регіони держави. Зокрема, у кроці від п’єдесталу зупинився майстер спорту міжнародного класу Олег Каяфа з Красилівщини (перший тренер Володимир Ліщук), який подолав 1500 метрів з четвертим результатом (3хв 51,33 сек). 

 На дистанції 60 метрів з бар’єрами серед жінок майстер спорту Наталія Юрчук (Ручківська) зі Старокостянтинова (перший тренер Володимир Гоняк) показала сьомий час – 8,38 сек. Олег наразі виступає за Київську область, а Наталія-за Київ. 

16 лютого в Анталії відбувся зимовий чемпіонат Туреччини зі спортивної ходьби. Участь у ньому взяли також скороходи з інших країн, включаючи українську команду, яка наразі перебуває там на зборах.

 До цих змагань нормативи для участі в Олімпійських іграх-2020 виконали двоє українських скороходів –волинянин Іван Банзерук у ходьбі на 50 км та сумчанка Інна Кашина на дистанції 20 км. 16 лютого список поповнився ще чотирма українками.

 На Олімпійських іграх у Токіо жінки змагатимуться у спортивній ходьбі лише на 20 кілометрів, а це значить, що у боротьбу за ліцензії вступають і ті, для кого основними є 50 км, і вона стає ще жорсткішою.

 Волинянка Олена Собчук, яка на чемпіонаті світу-2019 стала четвертою зі спортивної ходьби на 50 км, показала, що і на дистанції 20 км готова бути серед лідерів. Саме вона стала переможницею відкритого чемпіонату Туреччини – 1год29хв12сек.

Загалом, швидше 1год30хв на змаганнях пройшли сім спортсменок, чотири з яких українки. І всі вони виконали нормативи для участі в Олімпійських іграх у Токіо. Марія Сахарук (Філюк) з Волині фінішувала четвертою 1год29хв35сек. Лише однією секундою їй поступилася наша землячка з Ярмолинеччини  заслужений майстер спорту Людмила Оляновська-призерка чемпіонату світу 2015 року. З часом 1год 29хв 36 сек вона п’ята. Надія Боровська з Волині замкнула першу шістку (1год 29хв 57 сек).

 У змаганнях серед чоловіків сумчанин Сергій Світличний подолав дистанцію 20 км за 1год 21хв 36сек і фінішував другим. Майстру спорту міжнародного класу Едуарду Забуженку  й  сумчанину Ігорю Главану довелося зайти на 2-хвилинний піт-лейн за порушення техніки ходьби. У результаті, Забуженко фінішував четвертим (1год 21хв 50 сек), а Главан – шостим (1год 22хв 29 сек).

 Едуард Забуженко – вихованець Хмельницької обласної ДЮСШ (перший тренер Олена Лещенка) та Людмила Оляновська (перший тренер Євген Тараканов) нині представляють Київську область і продовжують боротьбу за можливість виступити на Олімпіаді-2020,так як там країну у легкоатлетичних змаганнях представлятимуть не більше трьох жінок і трьох чоловіків у кожному виді за умови виконання часового нормативу.

Члени виконкому Федерації легкої атлетики України затвердили склад збірної команди України для участі у чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) зі спортивної ходьби. На дистанцію 20км серед чоловіків заявлено Едуарда Забуженка. Змагання відбудуться 14 березня в Івано-Франківську. 

Від admin