– Підготовка до Олімпійських ігор в Токіо 2020 триває, з метою успішних Олімпійських ігор цього літа в Токіо та заспокоєння спортсменів та заохочення їх продовжувати повною мірою тренування та підготовку до, як ми очікуємо, дуже успішних Олімпійських ігор Токіо 2020, – відзначає президент Міжнародного Олімпійського Комітету Томас Бах.

За останні два дні в японських ЗМІ надто багато повідомлень, особливо в Інтернеті, посилаючись на інтерв’ю пана Діка Паунда. Саме інтерв’ю могло б бути чудовим інтерв’ю, але його коментарі були прийняті, особливо там , де спочатку він встановив дату і час для прийняття рішення про скасування Ігор чи ні, а слово “скасування” звучить всюди нині, навіть у парламенті. А також він говорив про дану ситуацію як про нову війну, і є багато повідомлень ЗМІ, які порівнюють ситуацію із скасуваннями, що відбуваються у зв’язку з воєнним станом. Що Ви відповісте на це, Президенте?

– Я думаю, що факти говорять самі за себе, і ми також не повинні забувати, що Дік Паунд також сказав, що МОК повністю відданий тому, щоб провести церемонію відкриття 24 липня в Токіо. І це є насправді те, для чого ми працюємо, і ми бачимо велику єдність і солідарність Олімпійського руху щодо цього, до підготовки до Ігор і, зокрема, до кваліфікаційного процесу. Є ще щось, що я повинен сказати, і чим я дуже пишаюся, це бачити, як багато національних олімпійських комітетів, країн, федерацій працюють разом, щоб вирішити проблему цього вірусу. Що стосується того, що ви згадуєте ці порівняння з війною. Я думаю, що будь-яке порівняння зі світовою війною не відповідає всій пропорції.

Отже, теоретично, доки Ви можете чекати на винесення остаточного рішення про проведення Ігор, чи про можливе скасування чи, можливо, перенесення на наступний рік?

– Ви дали відповідь самі: ви сказали “теоретично”, і зрозумієте, що я не готовий додавати масло до полум’я спекуляцій. Йдеться про зараз, а не про спекуляції. Що потрібно зараз, так це забезпечення кваліфікаційних процедур та захист безпеки спортсменів. Це ми робимо у співпраці з японською владою. У співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я, також у співпраці з Олімпійським комітетом Китаю та владою та з багатьма НОКами.

Дозвольте навести кілька прикладів. Зараз команда з боротьби з Китаю тренується в Сербії та їздить звідти на різні кваліфікаційні турніри. Збірна Китаю з настільного тенісу знаходиться в Катарі. Китайська жіноча збірна з баскетболу знаходиться в Хорватії. Нам вдалося перенести кваліфікаційні змагання та турніри протягом тижнів з Китаю в інші країни, де можна було забезпечити безпеку спортсменів.

Виходячи з цього, ми можемо реально сказати, що ми з нетерпінням чекаємо успішних Олімпійських ігор у Токіо.

Я просто хочу підтвердити позицію МОК на цьому етапі, і чи є зараз варіант для альтернативного плану або з декількома місцями, а також реальна можливість відстрочки на рік?

– Ви можете ставити мені запитання ще багатьма способами; Я не буду додавати масла до полум’я спекуляцій. МОК у співпраці з усіма органами влади та НОКами зобов’язаний провести успішні Олімпійські ігри у Токіо, які розпочнуться 24 липня.

Президенте, ця ситуація, і нині світова тенденція, як нам здається, стикається з новим аспектом, не знаючи, де такі види скупчень вірусів можуть з’явитися далі. Таким чином, ви дійсно повинні розуміти це, не лише чи є це на 100 відсотків надійне рішення, а більше, як ви оцінюєте ризики. Які речі, на вашу думку, є важливими для японців для підготовки, наскільки можуть бути безпечними умови, які задовольнили б МОК для проведення Ігор?

– Ми бачили, як японська влада вживає дуже важливих заходів, це вона робить і сьогодні. Ми цінуємо те, що тісна співпраця з Організаційним комітетом, який робить все для того, щоб забезпечити безпеку спортсменів та всіх відвідувачів Японії. Ми також бачимо в цьому відношенні велику солідарність світу, щоб зробити Ігри безпечними і успішними. Я вже наводив вам кілька прикладів. Є ще багато.

Ми бачимо, наприклад, Олімпійський комітет Китаю вже планує якнайшвидше вивезти майже всю національну олімпійську команду з країни, а потім якнайшвидше доставити кваліфікованих спортсменів до Японії, щоб виконати будь-які медичні вимоги, що можуть бути встановлені там. Ця рішучість Японії та велика солідарність спортивного руху та поза спортивним рухом заставляє нас знову сказати, що ми продовжуємо підготовку до цих успішних Ігор, як планувалося.

Багато спекуляцій створило велику плутанину в Японії. Отже, якими будуть ваші посилання японцям та людям у всьому світі, які з нетерпінням чекають цих Олімпійських ігор?

– МОК повністю відданий успіху Олімпійських ігор Токіо 2020.

Містер Джон Коутс є керівником координаційної комісії ОІ Токіо 2020, і він відповів місцевій австралійській газеті, що, як сказав пан Дік Паунд, нам потрібно прийняти рішення через три місяці. Але здається, що це не офіційна позиція МОК на даний момент, я просто хочу це підтвердити?

– Офіційна позиція МОК полягає в тому, що ми повністю віддані успіху Олімпійських ігор Токіо 2020, і що ми вже робимо все для того, щоб забезпечити не тільки успіх Ігор, але і щоб забезпечити кваліфікаційний процес та підготовка спортсменів світу, адже безпека кожного учасника Олімпійських ігор, будь то спортсмен, чиновник, глядач, є першочерговим завданням МОК, а також Оргкомітету Токіо 2020.

Тож, на вашу думку, що є остаточним критерієм для того, щоб Олімпійські ігри відбулися за графіком?

– Докладається багато зусиль на проведення процедур підготовки та кваліфікації. Зусилля Організаційного комітету, Японії, Китаю, МОК, великої кількості НОКів – і все це знову задля того, щоб, як сказати, після складного, але все-таки успішного кваліфікаційного періоду, потім з нетерпінням чекали святкування разом з японцями успішних Олімпійських ігор Токіо 2020.

Інформація з сайту НОК України http://noc-ukr.org/

Від admin