Перебуваючи 26 лютого в нашому обласному центрі, народна депутатка України, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Ольга Саладуха разом з  народним депутатом України  хмельничанином Сергієм Мандзієм. зауважила, що головною метою сьогоднішнього візиту на Хмельниччину є знайомство із спортивною інфраструктурою області. За її словами, відвідини нашої області є першими в рамках поїздок до регіонів України, які допоможуть народним депутатами окреслити основну проблематику спорту в державі.

Вони  мали можливість разом із міським головою Олександром Симчишиним та начальником управді та спорту міськвиконкому Сергієм Ремезом побачити стан будівництва в Хмельницькому мультифункціонального спортивного палацу спорту ,у якому передбачено 4 зали площею 290 кв м., трибуни на 2700 місць  в Хмельницькому, що здійснюється за кошти державного бюджету у співфінансуванні з бюджетом міста. Зараз важливо домогтися, щоб цього року було належне фінансування з боку держави.

Оглянути оновлені гімнастичні зали та легкоатлетичний манеж обласного центру фізичного виховання учнівської молоді,де,зокрема, поспілкувалась з керівниками ОЦВФУМ (Анатолієм Федосєєвим) та регіонального відділення НОК України (Юрієм Краснюком), Вадимом Крушинським-тренером олімпійської надії краю Марини Бех-Романчук ,про створення тут останнім часом належних умов для досягнення високих результатів в стрибкових дисциплінах.Які, до речі, продемонструвала Марина та перебувавши на зборах в Хмельницькому члени збірної команди України херсонці Андрій Проценко і Андрій Ковальов  в 2019 – 2020 роках на міжнародному та всеукраїнському рівнях. Нардеп відмітила позитивні зміни,адже сама сюди приїжджала на тренування. 

Названі  очільники обласних спортивних організацій висловили побажання перед народними депутатами щодо вирішення на державному рівні питання виділення щорічно транспортних засобів (мікроавтобусів) для дитячо-юнацьких спортивних закладів кожної з областей країни. 

Цікавою та корисною була нарада з представниками обласних федерацій різних видів спорту в ОДА. За участі голови Хмельницької облдержадміністрації Дмитра Габінета обговорили головні питання регіону. Піднімалися багато питань але, звичайно, ключовим було залучення грошей у розвиток спорту та умови підготовки юних спортсменів. Зокрема, законодавчі ініціативи про меценатство у спорті. Частково обговорювані під час візиту питання  зараз уже опрацьовуються (як-то, розвиток спортивної медицини, пільги при вступі на профільні спеціальності, оплата праці та правила роботи тренерів тощо). А деяка проблематика потребує спеціальної уваги. Зокрема, щодо можливостей фінансування місцевими бюджетами спортивних клубів, товариств тощо. Законодавство зараз у цьому питання далеке від досконалості. У рамках децентралізації, яка торкається і спорту, варто не просто переводити частину витрат на місцеві бюджети, а ще й створювати чіткі законодавчі правила, які дозволятимуть фінансувати спорт за рахунок місцевих громад. Тому, за підсумками візиту у  Хмельницький, Ольга Саладуха ініціюватиме проведення виїзного засідання в рамках роботи Комітету з питань молоді і спорту,де за участі представників різних регіонів зможемо почути проблеми з місць, визначити конкретний план дій. Цього дуже потребує спортивна спільнота. Тому що питань дуже багато і далеко не всі чують і бачать у столичних кабінетах.

 Запорукою високих результатів є спортивна інфраструктура, яка розпочинається з регіонів, міст та селищ. Не маючи належних умов для заняття спортом та фізкультурою, будь-які правильні гасла та слова втрачають сенс.

Після почутих пропозицій щодо їх можливого внесення до законодавчих,народні депутати наголосили що вони відкриті, відверті і налаштовані на подальшу співпрацю. Підсумовуючи розмову, заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька подякувала Ользі Саладусі за ініціативу щодо проведення виїзного засідання комітету Верховної Ради на Хмельниччині.

Довідка  

Саладуха Ольга Валеріївна  — народний депутат України ,член виконкому НОК України заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, бронзова призерка Олімпійських ігор-2012 , чемпіонка світу, триразова чемпіонка Європи в потрійному стрибку,діюча спортсменка-виконала норматив для участі на Олімпійських іграх- 2020 в Токіо.

Від admin