12 березня на стадіоні Олімпії в Греції жриці храму богині Гери запалили Олімпійський факел головних Ігор чотириріччя, що за 134 дні стартують в столиці Японії. Як і тисячоліття тому, вогонь добували традиційним способом за допомогою сонця та спеціального дзеркала.

«На Олімпійських іграх в Токіо-2020 ми будемо разом, об’єднані в усьому нашому різноманітті. Ми будемо об’єднані нашої прихильністю олімпійським цінностям. Ми будемо об’єднані нашими емоціями. Це робить кожного з нас членом цього унікального олімпійського співтовариства. Олімпійська спільнота покаже всьому світу, що ми сильніші за будь-які сили, які хочуть нас розділити», – відзначив президент Міжнародного Олімпійського Комітету Томас Бах.

Будучи символом миру і надії, олімпійський вогонь розпочав свою подорож до Токіо, передаючи олімпійські цінності. Першою факел пронесла Олімпійська чемпіонка Ріо-де-Жанейро зі стрільби з пневматичного пістолету Анна Коракакі, а потім вогонь передали японській марафонці Мідзукі Ногуті.

Естафета олімпійського вогню на території Греції проходитиме з 12 по 19 березня. А ще через тиждень олімпійська хода, яка отримала назву «Надія освітлює ваш шлях», розпочнеться на території країни-господарки Ігор та триватиме 121 день.

Як тільки вогонь загориться на Олімпійському стадіоні 24 липня, більше 11 000 спортсменів, які представляють 206 національних олімпійських комітетів і Олімпійську збірну МОК, виборюватимуть нагороди перших в історії Олімпійських ігор з гендерним балансом.

«Я дуже сподіваюся, що естафета факела, яка розпочнеться сьогодні, стане основою багатьох мрій та сподівань і дасть надію на завтра», – підкреслив під час церемонії виконуючий обов’язки президента Оргкомітету Токіо 2020 Тошіакі Ендо.

Звертаємо увагу на те, що 8-9 липня 1980 року естафета олімпійського вогню  напередодні ХХІІ Ігор, котра також була за традицією розпочата в Олімпії, пройшла територією Хмельниччини за маршрутом від Жванця (через Кам’янець-Подільський , Дунаєвецький, Ярмолинецький, Хмельницький та Летичівський райони) до межі з Вінницькою областю. Тоді урочисті зустрічі передвісника Олімпійських ігор відбулися в усіх населених пунктах  по трасі його пронесення бігунами. Величне театралізоване спортивно-видовищне свято з цієї нагоди було проведено на стадіоні «Поділля» в Хмельницькому. Та естафета олімпійського вогню 40-річної давнини ,в якій лише в якості факелоносців було задіяно понад 180 бігунів ,котрі у супроводі ескортів з 22 осіб, змінюючись через кожен кілометр ,слідували живим коридором багатотисячних глядачів,cтала наймасовішою і наймасштабнішою подією кінця ХХ століття в нашій області.

З нагоди ювілею   естафети-1980 відділенням Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області на липень поточного року заплановані урочисті заходи за участю причетних тоді до неї осіб (організаторів, бігунів, артистів….). 

Про дати і місця проведення конкретних заходів (зустрічі, виставки, пробіги тощо) буде повідомлено додатково.

 Очікуємо також на слушні пропозиції з цього приводу за адресою hm-nok@ukr.net  .

Від admin