14 березня в Івано-Франківську  за прохолодної  і вітряної погоди одночасно проводились чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) та Зимовий чемпіонат України зі спортивної ходьби. 

У зв’язку з відміною або переносом в подальшому більшості запланованих міжнародних змагань, пов’язаних розповсюдженням захворювань коронавірусом, старти в цьому прикарпатському місті стали чи не останньою можливістю для ходоків виконати олімпійські ліцензії до Токіо-2020 на дистанції 20 кілометрів серед чоловіків і жінок. У підсумку це вдалося чотирьом легкоатлетам- один норматив підкорився вперше, ще три спортсменки їх підтвердили. А Віктор Шумік з Волині встановив особистий рекорд (1год 21хв35 сек) і заробив дорогоцінні очки до свого рейтингу та відразу на кілька кроків наблизився до Олімпіади. До завітного рубежу йому не вистачило  35 секунд.

 Тим, хто таки виконав норматив, став чемпіон ABAF зі спортивної ходьби на 20 км, майстер спорту міжнародного класу Едуард Забуженко,1998 року народження. По ходу дистанції він тримався неподалік від лідерів, а вирвавшись на лідируючу позицію, вже не віддав її нікому. Впевнено і зовні досить легко він подолав дистанцію за 1год20хв46сек. Едуард народився у Хмельницькому і до занять легкою атлетикою долучився в обласній ДЮСШ під наглядом матері і одночасно тренера Оленою Лещенко.

У змаганнях серед жінок перша трійка чемпіонату України -Людмила Оляновська, Олена Собчук і Марія Сахарук (Філюк) – підтвердила олімпійські нормативи, виконані на лютневих змаганнях у Туреччині. А Людмила Оляновська ще й відсвяткувала повернення на національний чемпіонат упевненою перемогою на ньому – 1год29хв13сек. «Могла йти швидше. Тренер сказав, що я готова на 1год28хв, і це так. Але було дуже холодно: жахливо замерзли і руки, і ноги», – зізналася вона після фінішу.

Нагадаємо, що 27-річна заслужена майстер спорту Людмила Оляновська народилася в селі Солобківці і своє сходження у спорт вищих досягнень розпочала в Ярмолинецькій ДЮСШ (перший наставник- заслужений тренер України Євген Тараканов). У 2013 році увійшла до національної збірної,призерка чемпіонатів світу та Європи, багаторазова рекордсменка України. У період  з листопада 2015 до листопада 2019 років була відсторонена від участі у змаганнях за порушення антидопінгових правил . Закінчила Національний університет фізичного виховання і спорту України (2016). Повернулася до виступів перемогою в Кубку України зі спортивної ходьби на честь Володимира Голубничого у приміщенні на дистанції 5 км (грудень 2019 року).

 Cрібною призеркою чемпіонату України на дистанції 35 кілометрів стала її сестра -26-річна майстер спорту Олександра Оляновська.

Eдуард Забуженко та сестри Оляновські наразі представляють Київську область і своїм успіхам в останні роки завдячують заслуженому тренеру України Анатолію Соломіну. 

Під час проведення чемпіонату України були розіграні також нагороди серед різних  вікових категорій на дистанціях 2,3,5 та 10 кілометрів.

Хмельниччину представили лише вихованки Олени Лещенко, краща з яких на 2-х кілометрах  серед заявлених 50 дівчат до 16 років Дар’я Лещенко  посіла 7 місце (10хв12сек-1 розряд).    У командному заліку національного чемпіонату наша область посіла 8 місце.

Від admin