Пропонуємо користувачам сайту пізнавати разом з нами  досягнення спортсменів та їх наставників з Хмельниччини  на європейському континенті.

Наразі ви можете дізнатися  про виступи деяких наших земляків у професійних спортивних клубах за кордоном та їх шлях до міжнародного визнання. 

Хмельницькі легіонери в Європі-Заспа Лариса Леонідівна.

Заспа Лариса Леонідівна, народилася 22 вересня 1971 року в   Хмельницькому, гандболістка,амплуа-воротар,  заслужений  майстер спорту України. Проживала за місцем народження до14 років, навчалась в ЗОШ № 14 і займалась гандболом в Хмельницькій ДЮСШ № 1 у тренера Михайла Тимошенка. Потім була запрошена в Київ удосконалювати свою спортивну майстерність до республіканського спортінтернату. Закінчила Київський державний інститут фізкультури.

За збірну команду України  виступала з 1995р по 2005 р,у  складі якої зіграла біля 70 матчів. Була капітаном національної олімпійської збірної (2004 р). Під час професійної спортивної кар’єри грала на позиції голкіпера в гандбольних  українських жіночих командах:«Автомобіліст» (Бровари), «Спартак» (Київ), «Мотор» (Запоріжжя).

Лариса Заспа є найтитулованішою гандболісткою країни  часів незалежності України, визнавалась кращим воротарем багатьох міжнародних турнірів.

З 2012 р. в місті Хмельницькому на її честь під патронатом Національного олімпійського комітету України проводиться популярний гандбольний турнір серед дівочих команд.

Найвагоміші спортивні досягнення:бронзова призерка XXVIII Олімпійських ігор (2004 р,Афіни);чемпіонка молодіжного чемпіонату світу в складі збірної команди СРСР (1991 р.);срібна призерка  Суперкубка Європи та володарка Кубка кубків Європейських країн серед клубних команд в складі «Мотора» (2000, 2001 рр.);11-разова чемпіонка України, 2-разовий срібна призерка чемпіонатів України володарка Кубка України в складі «Мотора» і бронзовий призер в складі «Автомобіліста».

Нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня (2004 р.).

З 2012 р. в місті Хмельницькому на її честь під патронатом Національного олімпійського комітету України проводиться популярний гандбольний турнір серед дівочих команд.

А ще Лариса спромоглася у складі словенської команди  «Робіт-Олімпія» (Любляна)  виступити у фінальній стадії Суперкубка Європи  серед клубних команд і посісти третє місце (1997).

Від admin