Наразі  за ініціативи відділення НОК України в області проводяться заходи щодо популяризації  олімпійського руху  в регіоні, присвячені  40 – РІЧЧю прходження естафети олімпійського  вогню  ТЕРИТОРІЄЮ  Хмельниччини напередодні  ХХІІ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

10 липня  50 факелоносців естафети олімпійського вогню 1980 року та бігунів їх супроводу віком від 55 до 86 років з різних міст і районів області зібралися в приміщеннях офісу регіонального відділення, де мали змогу   ознайомитися з понад 600 експонатами  спеціально розгорнутої виставки- товарами широкого вжитку та сувенірами того періоду.

І їм було на що поглянути,адже  окрім плакатів і спортивної літератури протягом 1977-1980 років лише 592 українських підприємства випустили загалом 3099 найменувань сувенірної продукції з олімпійською символікою: килими, велосипеди, магнітофони, парасольки, годинники, радіоприймачі, спортивні костюми, футболки, сумки, рюкзаки, посуд, відкривачки для пляшок, брелоки, календарі,  манікюрні набори, запонки, шкатулки, магніти, ручки, значки, марки, поштові листівки, конверти, іграшки тощо.

На виставці  можна  побачити продукцію і  місцевих підприємств,зокрема: вази, чайні та столові сервізи,кухлі, статуетки олімпійського талісману Міші з Полонських заводів-фарфорового і художньої кераміки , сумки Хмельницької шкіргалантерейної фабрики. Всі експонати зібрані зусиллями членів відділення НОК ,в тому числі  надані з власних колекцій.

Потім ветерани спорту  вирушили на майдан Незалежності,звідки після спілкування з представниками  засобів масової інформації,поділившись спогадами святкового дійства  40-річної давнини,коли  8 та 9 липня на різних однокілометрових етапах 192 факелоносці  краю пронесли священний олімпійський вогонь шляхами 5 районів від межі з Чернівецькою до межі з Вінницькою областями,30  бадьорих сивочолих атлетів здійснили пропагандистський пробіг центральними вулицями Хмельницького (Соборною та Проскурівською). Варто  відзначити, що серед них були  майстри спорту ,зокрема Микола Хоружий, Ганна Криніна, Віктор Орєхов, Володимир Кипятков, Микола Саварчук,рекордсмени України та призери чемпіонатів світу і Європи  з легкої атлетики серед  ветеранів Микола Оніщук, Володимир  Бохонський ,Віктор Флентін,заслужений тренер України Володимир Ліщук,двоє вихованок якого –марафонки Тетяна Загрійчук(Філонюк)  і Наталя Легонькова виступали на Олімпійських іграх, та інші  відомі і шановані в краї люди. Незважаючи на поважний вік, вони ведуть активний здоровий спосіб життя,перебувають в хорошому фізичному та емоційному стані,є прикладом для наслідування,передають  досвід молоді .  Про це засвідчило навіть те, що більшість з них спромоглися без особливих зусиль пробігти 3 кілометри в cвоєму екіпіруванні естафетника 1980 року. На шляху  руху вони здійснили 4 зупинки і покладанням квітів вшанували пам’ять борців за волю України. Кілька хвилин затрималися біля спортивної дошки пошани з матеріалами про кращих атлетів , тренерів та колективів фізкультури краю,три стенди якої було оновлено безпосередньо напередодні  пробігу. Фінішували факелоносці на бігових доріжках спорткомплексу “Поділля”. Там же провели естафету 10 по 40 метрів серед 2 команд , передаючи факели. На завершення заходу  подякою Асоціації ветеранів спорту України та оплесками привітали голову правління обласної організації вказаної авторитетної громадської організації,члена виконкому регіонального відділення НОК,заслуженого працівника фізичної культури  та спорту України,почесного громадянина міста Хмельницького Віктора Барбалюка. Багато в чому, саме завдячуючи старанням цього 85-річного ініціативного і невгамовного ветерана і відбулося це свято спорту,за яким з цікавістю спостерігали перехожі,долучаючись до спільного фотографування з бігунами і олімпійським символом-смолоскипом. А ще  на стадіоні відбулася зустріч факелоносців з молодою і титулованою легкоатлеткою краю-Мариною Бех-Романчук,яка наполегливо продовжує вдома готуватись до стартів в Токіо,налаштовуючись на високий результат і боротьбу за місце на  олімпійському п’єдесталі. В той день вона проводила чергове тренування, та все ж виділила кілька хвилин для спілкування з ветеранами.  

Ще протягом тижня згідно попередніх домовленостей,з урахуванням карантинних вимог, представники різних організацій міста та області матимуть змогу відвідати виставку у відділенні НОК України.   

Від admin