Днями на бігових доріжках і в секторах спорткомплексу “Поділля” у Хмельницькому під час проведення чемпіонату області в особистому заліку відбувся  відбір легкоатлетів, котрі в серпні  представлятимуть наш край на чемпіонатах України у Луцьку  в різних вікових групах.

Всього до міста над Південним Бугом прибули 12 команд, в тому числі найкращі представники з 4 інших областей, котрі склали гідну конкуренцію місцевим атлетам. Це був перший офіційний старт літнього сезону в умовах дії обмежень карантину.  Гарна погода сприяла спортсменам продемонструвати не лише найкращі особисті досягнення, але й поновити 9 рекордів стадіону ,що реєструються з 2018 року після проведеної реконструкції легкоатлетичного ядра.  У більшості бігових дисциплінах на середніх дистанціях   домінували вже відомі атлети, деякі з яких показали хороші результати. Так, досвідчений хмельничанин Тарас Чукань у гострому протистоянні з 18-річним Андрієм Атаманюком   з Кам’янця- Подільського був кращим у бігу на 1500м (4хв 02,6сек) . На фініші їх розділили лише 0,3сек. А на  800 -метрівці  у чоловіків найшвидшим став ще один представник обласного центру Станіслав Бондар(1хв 56,7сек).

 Та все ж найцікавішими виявились забіги на 3000 метрів за участі членів збірної команди України.  Першими фінішували  перспективні майстри спорту ,котрі виступають за Донецьку область : Вадим Лонський( 8хв09,5сек)-вихованець Старосинявської  ДЮСШ  та Богдана  Семьонова(9хв17,7сек) . У чоловіків свої особисті показники також покращили Андрій Атаманюк(8хв34,2сек)та хмельничанин Владислав Мартинюк (8хв37,7сек),котрих  випередив  майстер спорту міжнародного класу Олег Каяфа (8хв27,9сек) з Красилівщини ,рекордсмен Хмельницької області з бігу на 800 та 1500метрів,що нині представляє Київщину.Вказані іногородні спортсмени виступали поза конкурсом.

На рахунку кам’янчанки Олександри Чернухи,2004,р.н ., дві перемоги : в стрибках у довжину-5,59м(рекорд стадіону) і в потрійному стрибку-11,77м. Лише набирає форму інша спортсменка з міста над Смотричем Ірина Шершал-чемпіонка у бігу на 200м(26,3сек) та 400м(59,2сек) серед жінок. Найшвидшим спринтером змагань серед чоловіків  став  Данило Буженін(100м-10,6сек та 200м-22,3сек)  з Кам’янця- Подільського,котрий на всеукраїнських змаганнях представляє Тернопіль, навчаючись і тренуючись там в одному з місцевих вищих навчальних закладів. Рекордних результатів стадіону в секторах досягли також: Андрій Грищук(штовхання ядра-12,64м) з Летичева,Ігор Танасійчук (потрійний стрибок-14,23м)  і Дарина Мостова (метання списа-30,50м, жінки)  з  Тернопільщини, а також Денис Кітроцький (метання списа-51,44м,чоловіки)  з Дунаєвець, який на всеукраїнському рівні представляє Київ,перебравшись на навчання до столиці.

Серед переможців в інших видах варто відзначити Тараса Шинкара (біг на 400м-50,3сек)  з Калуша,кам’янчанку Єлізавету Швець(стрибки у висоту-1,60м жінки) тернополянина Назара Вовчка(стрибки у висоту-2,00м, чоловіки), Дар’ю Лещенко(спортивна ходьба на 2000м-10хв29,5сек) та ветеранів спорту :Валентина Ліпіча ,Олексанра Ткачука, Михайла Моспана з Кам’янця Подільського , хмельничан Миколу Стойка та Олександра Нагуляка.      Призери чемпіонату отримали грамоти та медалі відповідних ступенів від управління молоді та спорту ОДА.

На минулому тижні відбувся також командний чемпіонат міста Києва з легкої атлетики серед дорослих та юніорів, де вихованці ДЮСШ Хмельниччини, що підвищують свою майстерність у столиці, продемонстрували такі результати: мс Дмитро Кравець(стрибки у висоту-2,05м ,3 місце ,чоловіки),Борис Коломійчук (стрибки у висоту-1,95м ,3 місце ,юніори), Лоліта Юрченко(стрибки з жердиною-2,70м ,2місце ,юніорки).

Варто нагадати, що олімпійські нормативи вже виконали 4 вихованці ДЮСШ Хмельниччини (Едуард Забуженко та Людмила Оляновська-спортивна ходьба на 20 кілометрів,Микола Нижник-марафон і Марина Бех-Романчук-стрибки у довжину).З них лише Марина представляє наш край.За індивідуальні ліцензії на Олімпіаду ще боряться Вікторія Ткачук (біг на 400м з бар’єрами та естафета 4х400м)-вихованка Нетішинської ДЮСШ-представниця Донецької області,Наталя Юрчук (Ручківська)-вихованка Старокостянтинівської  ДЮСШ,яка нині представляє столицю. Якщо ще до 2016 року  до складу збірної команди Хмельницької області входили по 6 майстрів спорту міжнародного класу та майстрів спорту (серед яких і олімпійка Наталя Легонькова, Вікторія Калюжна, Порозов ) і вище вказані спортсмени, то нині вони ,тренуючись часто в Хмельницькому, надали перевагу іншим регіонам ,де отримують краще фінансове забезпечення, в тому числі вбачають перспективу покращення житлово-побутових проблем. Як бачимо, наразі продовжується відтік талановитих спортсменів і тренерів(і не лише легкоатлетів) з Хмельниччини, котрі ставлять за мету вихід на міжнародну арену в олімпійських видах ,а вихованці місцевих ДЮСШ  стають згодом не лише нашими суперниками, а прославляють іншу область, столицю чи іноземну країну .Зміни на краще  в нашому краї можливі за належної уваги до спорту вищих досягнень з боку обласного керівництва.

Від admin