26 вересня 1995 року загальні збори представників міських та районних відділів у справах молодіжної політики, фізичної культури та спорту, обласних організацій федерацій з видів спорту, фізкультурно-спортивних товариств України ухвалили положення про Хмельницьке обласне відділення НОК України. Значну роль у заснуванні і подальшому становленні відділення відіграли його очільники – Євгеній Костін, Іван Гладуняк, Володимир Балюк, Юрій Краснюк. Олімпійський рух подільського краю пройшов складний і цікавий період розвитку.

Враховуючи наявність в регіоні його активних суб’єктів:понад 20 обласних осередків федерацій з олімпійських видів спорту, Хмельницького та Кам’янець-Подільського національних університетів, Національної академії Державної прикордонної служби України, обласних організацій ФСТ “Динамо,” “Україна”, “Колос,”  у 2018 році було сформовано основу  теперішнього складу відділення,в якому наразі перебуває 83 члени.

Хмельниччина  з повним правом може пишатися тим внеском, який спортсмени, тренери, журналісти, фахові особистості галузі спорту регіону зробили і продовжують робити в олімпійську історію України та світу.

 Робота відділення була сконцентрована на популяризації олімпійців краю шляхом започаткування і проведення спільно з федераціями та іншими зацікавленими організаціями на честь уславлених спортсменів, тренерів, фахівців низки традиційних турнірів і меморіалів.

З метою збереження олімпійської спадщини за ініціативи члена відділення Віктора Барбалюка на центральному міському стадіоні “Поділля”  в  2010 році  обладнано і утримується  “Музей спортивної слави міста Хмельницького”, а також “Дошка пошани кращих спортсменів і колективів фізкультури та ФСТ області”, у вишах області створені фотогалереї та фотостенди олімпійців,а в багатьох школах області – Олімпійські куточки. Біля спорткомплексу Хмельницького національного університету

Від початку свого заснування  відділення, завдяки сумлінності і відповідальності його членів, значно розширило cпектр і географію своєї діяльності в регіоні, якісно покращило реалізацію  проєктів та заходів олімпійського спрямування, що дозволило увійти до числа кращих в країні.

Днями, завдяки члену відділення, голові обласної федерації хокею, народному депутату України Сергію Мандзію винайшли можливість за вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію Олімпійського руху на Хмельниччині нагородити подяками відділення НОК та подяками народного депутата ВРУ і цінними подарунками 10 найактивніших осіб громадської організації: Віктора Флентіна – першого заступника голови відділення, Анатолія Федосєєва-заступника голови відділення, Сергія Ремеза-начальника управління молоді та спорту Хмельницької міськради, Сергія Нагорного-Олімпійського чемпіона, Олександра Бортюка-дворазового учасника зимових Олімпійських ігор, Віктора Барбалюка –голову правління обласної організації Асоціації ветеранів спорту України , Андрія Мельнікова-начальника кафедри фізичної підготовки та особистої безпеки Національної академії Державної прикордонної служби України, Леоніда Гурмана-завідувача кафедри легкої атлетики з методикою викладання Кам’янець-Подільського національного університету, Олега Шниру-методиста фізичного виховання  Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти,Олександра Прокопова-президента Федерації легкої атлетики Хмельницької області.

 Крім того,з нагоди 55-річчя  Почесною грамотою  та подарунком НОК України  відзначений директор ХОЦФВУМ Анатолій Федосєєв,який постійно займається покращенням матеріально-технічної бази закладу, де зросло 8 олімпійців,створенням належних умов для самореалізації особистості, бере участь в організації і проведенні ряду спортивно-масових заходів місцевого та  всеукраїнського рівнів,в тому числі ініційованих НОК України та регіональним відділенням.

Ще шестеро активістів Олімпійського руху,котрі регулярно долучаються до реалізації популярних серед шкільної молоді освітніх проєктів НОК в області отримали подяки і подарунки від регіонального відділення НОК України.

Урочисте нагородження, з врахуванням обмежень щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції C0VID-19, провели в легкоатлетичному манежі  ХОЦФВУМ голова відділення НОК України в області Юрій Краснюк та народний депутат України Сергій Мандзій.

Від admin