17 лютого в столиці України та в польському місті-господарки чемпіонату Європи-2021 в приміщені Торуні відбулися легкоатлетичні турніри за участі вітчизняних спортсменів елітної групи.

В Києві на всеукраїнських легкоатлетичних змаганнях, присвячених пам’яті заслужених тренерів України Миколи Батруха та Бориса Юшка, виступила в біговій дисципліні одна з найкращих стрибунок у довжину в світі хмельничанка Марина Бех-Романчук. Як і 9 січня на XXVI всеукраїнських змаганнях «Різдвяні старти» в цьому ж манежі Київської міської школи вищої спортивної, вона другою подолала найкоротшу бігову дистанцію 60 метрів у фіналі за 7,58 сек., програвши  лише киянці Марії Мокровій (7,44 сек). Марина перевірила свої швидкісні дані, які поки що поступаються її минулорічному рекордному показнику (7,47 сек).

Четвертою фінішувала у тому ж забігу вихованка Полонської ДЮСШ, майстер спорту Іванна Аврамчук (7,67 сек), котра наразі представляє столицю.

Майстер спорту міжнародного класу з бігу на 400м з бар’єрами Вікторія Ткачук, котра вже цієї суботи виступить в Туреччині у складі жіночої естафетної команди України 4х400м на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій у приміщенні, на шляху до Стамбула пробігла 400 метрів у Києві. Її переможний час – 54,16 сек. Долучилася вона до легкої атлетики в Нетішинській КДЮСШ, а нині представляє Донецьку область, готуючись до своїх других Олімпійських ігор.

Черговий турнір Золотої Серії World Indoor Athletics Tour «Кубок Коперника» став головною міжнародною репетицією для польської Торунь Арени, яка на початку березня прийматиме чемпіонат Європи в приміщенні.

Головна увага українських вболівальників була прикута до сектору зі стрибків у висоту серед чоловіків, де змагалися два наших висотники, котрі вже здобули право виступати на головному старті зимового сезону: досвідчений херсонець Андрій Проценко та молодий Дмитро Нікітін з Бердичева.

 У доволі сильній компанії 21-річний Нікітін не «загубився». Срібний призер чемпіонату Європи серед юніорів з результатом 2,20м, закінчив свій виступ на четвертій позиції. І хоча ця висота є на вісім сантиметрів нижчою від його особистого рекорду, встановленого на нещодавньому Кубку України в Києві, можна сказати, що своє перше хрещення серед світової еліти Дмитро пройшов доволі гідно.

Під час гострої конкуренції одразу три атлети стали лідерами світового сезону з результатом 2,34м, розподіливши торунський п’єдестал за додатковими показниками (кількістю спроб) наступним чином:

1. Максим Нєдосєков (чемпіон Європи серед юніорів та молоді 2017 та 2019 років, срібний призер чемпіонату Європи 2018, володар 4-ого місця чемпіонату світу 2019) з Білорусі;

2.Андрій Проценко (срібний призер чемпіонату світу в приміщенні 2014, срібний призер чемпіонату Європи 2014, срібний призер чемпіонату Європи в приміщенні 2019, володар четвертого місця на Олімпійських Іграх 2016);

3.Джанмарко Тамбері (чемпіон світу в приміщенні 2016, чемпіон Європи 2016, чемпіон Європи в приміщенні 2019) з Італії.

Варто відзначити, що вони підтвердили також виконання олімпійського нормативу -2,33м.

Андрій Проценко та Дмитро Нікітін добре знані шанувальникам легкої атлетики Хмельниччини, адже перший неодноразово перебував на навчально-тренувальних зборах в нашому обласному центрі, другий –часто перемагав з рекордами на юнацькому турнірі «Подільська зима»  в ОЦФВУМ, а в грудні минулого року, виступаючи поза конкурсом, продемонстрував стрибки на позначці понад 2,20м.

Вже 5-7 березня вказані легкоатлети будуть боротися в Торуні за нагороди європейського чемпіонату.

 8 лютого 2020 року саме в стрибковому секторі польської Торунь Арени Марина Бех- Романчук показала найкращий стрибок в своїй кар’єрі-6,96м. Тож нехай це місто буде для неї  та усіх членів збірної України і надалі фартовим.

Від admin