У центрі Луцька 20 березня за прохолодної погоди на трасі, котра напередодні отримала міжнародну сертифікацію, відбувся зимовий чемпіонат України зі спортивної ходьби за участю149 спортсменів з 14 регіонів нашої держави та Казахстану.

Серед лідерів на декількох дистанціях були скороходи з нашого краю.

Роман Горбачов найшвидше подолав 3 км серед юнаків U16-13 хв32cек і здобув для збірної Хмельниччини золоту медаль. Олександр Гапонюк виборов 5 місце серед юнаків U18 на дистанції 10км-52 хв54cек. Обоє зі Старокостянтинова, тренуються у Олександра Вербицького. Серед дівчат в команді кращою стала хмельничанка Дар’я Лещенко, котра посіла у віковій категорії U16 шосте місце на 5-кілометрівці-27 хв25cек. У підсумку наша збірна стала восьмою.

Та все ж найбільша інтрига чемпіонату була у дорослих, які борються за місця в олімпійській команді.

Зокрема, до зимового чемпіонату України нормативи на 20-кілометрівці були в п’яти українок: Марії Сахарук (1год28хв47сек), Олени Собчук (1год29хв12сек), Людмили Оляновської (1год29хв13сек), Інни Кашиної (1год29хв30сек) і Надії Боровської (1год29хв57сек). Всі вони, крім Інни Кашиної, яка відновлюється після народження доньки й планує повернутися до змагань на літньому чемпіонаті України, стартували в Луцьку.

Після фінішу їх компанію поповнила Ганна Шевчук (Івано-Франківська область),яка виборола першість з часом 1год29хв09сек і таки додала до золота  олімпійський норматив. Слідом за нею була наша землячка з Ярмолинецького району Людмила Оляновська, котра два тижні тому стартувала в Анталії. Там вона, як і в Луцьку, теж фінішувала другою на чемпіонаті Туреччини. Попри те, що на заключному кілометрі дистанції Людмилі стало зле, вона вкотре продемонструвала й характер, і силу волі, й зуміла втримати другу позицію. Увійшовши до першої четвірки, вона гарантувала собі місце в збірній Україні на командний чемпіонат Європи зі спортивної ходьби, проведення якого заплановано на 16 травня в Чехії.

Тож конкуренція за три олімпійських путівки серед тепер вже 6 вітчизняних претенденток на поїздку до Японії загострюється.

На чоловічій «двадцятці» чемпіоном став виходець з Хмельницького Едуард Забуженко (1год23хв14сек) , який у попередніх стартах вже неодноразово підтверджував олімпійський норматив. Нагадаю, що він і Оляновська наразі представляють Київську область. 

На чемпіонаті відзначилась також волинянка Валерія Шоломіцька, котра встановила національний рекорд України серед дівчат U18 – 46хв09 сек.

Сподіваємось, що наші земляки успішно проведуть заключні відповідальні  змагання до Олімпіади  і гідно представлять наш край в Японії.

Від admin