На чемпіонаті Європи з важкої атлетики, який тривав з 3 по 11квітня в Москві (Росія), українські важкоатлети, з урахуванням нагород в двоборстві і в окремих вправах – ривку та поштовху, завоювали 17 медалей (10 золотих, 3 срібні та 4 бронзові) і очолили загальний медальний залік.

Друге місце посіла збірна Болгарії, а на третє в останній день вийшла збірна Грузії, завдяки світовим рекордам у двоборстві та в ривку у категорії +109кг від легенди важкої атлетики Лаші Талахадзе, який підняв у сумі 485(222+263) кілограм. Цей богатир, власна вага якого сягає понад 176кг при зрості майже 2 метри, добре відомий українцям, зокрема тривалий час перебував на навчально-тренувальних зборах в спорткомплексі “Епіцентр” (м. Кам’янець-Подільський).

В успішний виступ української збірної, яку представляли 16 важкоатлетів – 10 жінок та 6 чоловіків, вагомий внесок зробили харків’яни та хмельничани, на честь перемог яких у двоборстві піднімався державний прапор та звучав гімн України . Харків’янки Каміла Конотоп(вагова категорія 55кг) та Ірина Деха (в.к. 76кг) не лише вибороли по три “золота”, але й отримали шанс відібратись на Олімпіаду в Токіо.

Детальніше про хмельничан. Досвідчений Дмитро Чумак здобув чемпіонство у ваговій категорії до 109 кілограмів, набравши в сумі двоборства 407 кг , обійшовши болгарина (лише на 1кг) і росіянина. А все складалося не так просто, зберігаючи драматургію до заключного підходу одного з фаворитів змагань-рекордсмена світу Сімона Мартіросяна з Вірменії. Спочатку у ривку лише з третьої спроби українець і вірмен підкорили заявлені ваги (Чумак-181кг,Мартіросян-190кг ), що вивело їх на 4 і 1 місця у цій дисципліні відповідно. В подальшому Дмитро у поштовху зафіксував: проміжні 220кг і остаточні 226кг,а Сімон виконав три невдалі спроби на 227кг і вибув з боротьби у двоборстві. У підсумку хмельничанин завоював золоті медалі у поштовху і в сумі, зміцнивши свою позицію серед претендентів на участь в Олімпіаді.

Для Чумака -це вже третє “золото” на чемпіонатах Європи поспіль. Раніше він був найкращим в двоборстві в легших вагових категоріях: у Спліті-2017 (до 94 кг) і Батумі-2019 (до 102 кг).

Дебютантка турнірі такого рангу Аліна Марущак у ваговій категорії 81 кг завоювала золоті медалі за сумою двоборства з результатом 236 кг у ривку (109 кг) та бронзову нагороду у поштовху (127 кг). Ангеліна Ломачинська у ваговій категорії 45 кг здобула бронзову нагороду у ривку з результатом 67 кг, а у поштовху та за сумою двоборства посіла 5-те підсумкове місце, поступившись бронзовій призерці лише двома кілограмами. Зазвичай вона змагається у категорії 49кг. Обоє хмельничанок виступали в неолімпійських дисциплінах.

Готували вказаних спортсменів Хмельниччини до цього престижного старту, який був ліцензійним до Олімпійських ігор, тренери Михайло Мацьоха, Володимир Болгарин, Ярослав Заболотний.

Варто нагадати, що після низки гучних допінгових скандалів, що мали місце останнім часом у важкій атлетиці, в тому числі за участю провідних спортсменів нашої області, вже прийнято рішення на Олімпіаді -2024 в Парижі скоротити кількість учасників турніру зі 196 до 120, а також прибрати одразу чотири вагові категорії. Наразі для участі в Токійській Олімпіаді Україна може розраховувати на 4 ліцензії, претендентами на які є Чумак, Деха, Конотоп. Сподіваємось, що досвідчені тренери, зробивши висновки, зможуть належним чином вивести українських важкоатлетів на пік форми до Олімпіади, де вони зможуть втрутитись в боротьбу за нагороди.

Від admin