Після року коронавірусного затишшя  парабіатлоністи та лижники взяли участь в міжнародних змаганнях.

Першим стартом став етап паралімпійського Кубка світу 3-10 березня  у Кранській Горі/Планіці (Словенія), який складався з трьох гонок в кросі та трьох в біатлоні. Виступ української  команди в складі 19 спортсменів, в тому числі  5 гайдів, після більш ніж річної паузи виявився досить успішним. Вони стали другими серед 13 країн , виборовши  29 медалей,  з яких – 6 золотих.

Наші спортсмени відзначились  у класі стоячи. Серед них фавориткою була харків’янка  Людмила Ляшенко, у доробку якої  5 золотих та 1 срібна нагороди. Помітними на трасах Планіци були і  наші землячки. Так, Ірина Буй з Деражні, котра наразі представляє Вінницьку область, здобула два “срібла” в біатлоні (спринт та середня дистанція) у класі стоячи.

31-річна уродженка Хмельницького-лідер паралімпійської збірної США Оксана Мастерс (Бондарчук) завершила єдиний для себе етап Кубка світу в сезоні виграшем 6 золотих медалей в класі сидячи. Вона, і її подруга по американській збірній Гретш Кендалл, яка здобула два “срібла”, є універсальними спортсменками, що вдало виступають як в зимових, так і в літніх видах. Тож  після змагань в Планіці вирішили переключитись на  тренування у літніх дисциплінах, в надії пройти кваліфікацію на Паралімпійські ігри в Токіо- 2020. Оксана, багаторазова медалістка зимових Паралімпіад 2014 та  2018 років, вже має успішний досвід виступів у веслуванні та велосипедному спорті і на літніх Паралімпіадах в Лондоні-2012 та Ріо-де Жанейро-2016. У Токіо її головна мета – виграти обидва змагання, в яких я планує взяти участь (перегони на шосе в групі та з роздільним стартом).

 У змаганнях другого етапу Кубка світу, що з 19 по 26 березня проходив у фінському Вуокатті за  участю спортсменів з 17 країн світу, в доробку української команди, яка практично виступала в тому ж складі, що й в Словенії, 13 нагород, серед яких – 2 золоті, 9 срібних та 2 бронзові. Попереду виявились збірні Російської Федерації-64 (19 золотих, 20 срібних, 25 бронзових) медалей, Білорусі-10 (4+3+3) медалей та Норвегії-4золотих медалей. Серед наших збірників найкращий результат знову показала Людмила Ляшенко, яка виборола 2 золоті, 1 срібну та 1 бронзову медалі. Ірина Буй до числа призерок не пробилася, посівши такі місця: лижні гонки-4 (спринт), біатлон- 5 (індивідуальна гонка) та 6 ( спринт).

За результатами сезону (2-х етапів Кубка світу) Людмила Ляшенко здобула світову першість серед жінок в біатлоні класу стоячи. В свою чергу, Юлія Батенкова-Бауман стала другою, а Ірина Буй – третьою.

У підсумку, українські паралімпійці завершили змагальний сезон у лижних перегонах та біатлоні 42 медалями:  8 золотих, 19 срібних та 15 бронзових.

ДОВІДКА

Дворазова паралімпійська чемпіонка зі США Оксана Мастерс стала спортсменкою 2018 року  за версією Women’s Sports Foundation. Переможницю визначили за підсумками голосування уболівальників і членів спеціального комітету,

Оксана Бондарчук, яку, коли дівчинці було 7 років, удочерила американка Гей Мастерс, випередила у боротьбі головну фаворитку — російську фігуристку Аліну Загітову, яка перемогла на зимових Олімпійських іграх — 2018 і встановила декілька рекордів.

Зазначимо, що Мастерс на зимовій Паралімпіаді-2018 у Пхьончхані (Південна Корея), отримавши напередодні Ігор травму ліктя, все ж спромоглася завоювати дві золоті й одну бронзову медалі в лижних гонках та два «срібла» в біатлоні.

В Оксани з народження було безліч вроджених патологій: різна довжина ніг, п’ять зрощених пальців на руках (без великих), по шість пальців на ногах. У 13 років обидві ноги довелося ампутувати.

В індивідуальній нагороді «Краща спортсменка року», яка вручається із 1993-го, лише чотири рази перемагали не представниці Америки.

У перелік претенденток 2018 року також входили німкеня Лаура Дальмаєр (біатлон) і американки Мікейла Шиффрін (гірськолижний спорт), Кларесса Шилдс (бокс), Ханна Робертс (велоспорт), Бренна Хакабі (парасноуборд), Хлоя Кім (сноуборд), Сімоне Мануель (плавання), Шелейн Фленеген (легка атлетика).

Історія успіху американки українського походження Оксани Мастерс, яка стала мотиваторкою для сотень тисяч людей із обмеженими можливостями, доводить, що нема нічого неможливого.

Від admin