Станом на 8 червня 5уродженців і вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл Хмельниччини отримали реальні шанси виступити на легкоатлетичних змаганнях, що увійшли до програми ХХХІІ Олімпійських ігор в Японії.

Безпосередньо нашу область в Токіо представлятиме хмельничанка Марина Бех-Романчук з ОЦФВУМ, котра протягом 2019-2021 років неодноразово перевершувала олімпійський норматив у стрибках в довжину (6,82м) . Формально їй ще необхідно потрапити до числа призерок чемпіонату України в Луцьку. Наразі вона розпочала літній сезон зарубіжними стартами на престижних комерційних змаганнях.

 Микола Нижник зі Старокостянтинова, а нині представник столиці, що забронював за собою місце в олімпійській збірній України восени 2019 року (2-й на національному чемпіонаті з олімпійським нормативом-2год11хв15сек), 5 червня у Бірмінгемі(Англія) взяв участь в Кубку Європи з бігу на 10000м і став найкращим серед українців. З другим результатом у своїй кар’єрі (28хв52,98 cек) він фінішував шостим у фіналі В. У командному заліку українська чоловіча збірна – шоста.

6 червня в Сумах відбувся один з найдраматичніших чемпіонатів України в історії – чемпіонат України зі спортивної ходьби на 20км. Саме після нього  стало зрозуміло, хто з шести українок, в яких є нормативи, поїде на Олімпійські ігри. І саме він багато в чому мав визначити олімпійську долю чоловіків-скороходів на цій дистанції.

Згідно з умовами відбору зі спортивної ходьби на 20 км, на Олімпійські ігри потрапляють чемпіонка й чемпіон України-2021 (при виконанні умов відбору Всесвітньої легкої атлетики). Ще два атлети – за топлистом.

У жінок шестеро скороходок виконали олімпійські нормативи, тож саме в Сумах для них був вирішальний день. Перші два номери українського топлиста – Марія Сахарук і Ганна Шевчук – участі в чемпіонаті не брали, і їхня доля впродовж цих майже півтора годин була в руках і ногах суперниць. Адже якби ті пройшли швидше їхнього часу, то Сахарук і особливо Шевчук, яка була другою, залишилися б поза межами олімпійської команди.

Надії Боровській поборотися за можливість виступити на четвертих для себе Олімпійських іграх завадив коронавірус. Не брала участі в чемпіонаті й Христина Юдкіна. У неї ще не було нормативу, адже спортсменка змагалася на дистанціях 50 і 35 км, але в Cумах Христина мала намір йти 20-ку. Проте проблеми з м’язами задньої поверхні стегна не дозволили цього зробити.

То ж вихованка Ярмолинецької ДЮСШ, а наразі представниця Київщини- Людмила Оляновська й Олена Собчук з Волині, які посідали четверте й третє місця в топлисті, відразу вирвалися в лідери.  Вихованки Анатолія Соломіна й Володимира Яловика йшли нога в ногу до 15 км, а далі Людмила почала відриватися. Олені складно було втримати темп суперниці, хоча з поля зору вона ту не втрачала. І коли, здавалося, перемога вже в кишені в Оляновської і до фінішу залишалося менше кілометра, про себе знову нагадали проблеми зі здоров’ям. Людмилі кілька разів ставало погано, вона зупинялася, але все ж змогла перебороти себе й продовжити дистанцію. Собчук скоротила відставання, проте випередити суперницю не змогла.

Оляновська виграла чемпіонат України (1год29хв27 сек). Олені Собчук фінішувала після неї через десять секунд.

Під час нагородження Людмила отримала не лише золото чемпіонату України, а й золото чемпіонату Європи U23. У 2013 році вона була другою, але після дискваліфікації суперниці піднялася на першу сходинку.

У чоловіків на момент старту чемпіонату України олімпійські нормативи були лише в двох атлетів – Едуарда Забуженка-вихованця Хмельницької ОДЮСШ й Івана Лосєва. Обоє представляють Київщину. Вони в Сумах не виступали .А Назар Коваленко, що також з Київщини, став  першим в Сумах з часом1год22хв20 сек,що поступається олімпійському нормативу. Чи поїде Коваленко на Олімпійські ігри разом із Забуженком та Лосєвим тепер буде залежати від його позиції у світовому рейтингу й рішення Всесвітньої легкої атлетики. А Забуженко перед навчально=тренувальним збором в Карпатах переміг у Івано-Франківську 30 травня на ХІV літній Універсіаді в ходьбі на 10000м з результатом 39хв21,13сек.

 7 червня на Меморіалі Йозефа Одложила в Празі Вікторія Ткачук виграла другі міжнародний турнір поспіль. Вона була фавориткою змагань на дистанції 400м з бар’єрами. Увага операторів і режисерів трансляції була прикута саме до неї, і не дарма. Якщо на першій половині дистанції поряд з нею ще бігла норвежка Ліне Клостер, то на другій 200-метрівці Вікторія почала лише нарощувати перевагу. На фінішну пряму вона вийшла одноосібною лідеркою і впевнено перемогла. Залишалося лише дізнатися, з яким часом. Результат не змусив на себе довго чекати. 55,10 сек – і Вікторія Ткачук стає другою українкою, яка виконує олімпійський норматив у вказаній біговій дисципліні.

Нагадаємо, що  минулого тижня Вікторія відкрила літній сезон змаганнями в Італії, і вже на першому старті впритул наблизилася до олімпійського нормативу . Тоді їй не вистачило лише чотирьох сотих секунди (55,44 сек). Норматив також має Анна Рижикова з Дніпра.

Варто пам’ятати, що марафонці та скороходи змагатимуться  за нагороди ХХХІІ Олімпіади не в Токіо, а в Саппоро, де у липні-серпні більш помірний клімат, аніж у японській столиці.

Від admin