В Україні триває надмарафонський пробіг «Схід і захід разом». Його учасники своїм особистим прикладом мають на меті продемонструвати єдність нашої країни та заодно популяризувати оздоровчий біг і здоровий спосіб життя. 

Організаторами заходу, приуроченого  30-й річниці незалежності України, є Львівська обласна  рада, Федерація легкої атлетики Львівської області та ініціативна група депутатів  1-го демократичного скликання Львівської міської ради 1990 року.

Дистанцію довжиною 1388 кілометрів по черзі естафетою через кожні 10 кілометрів , з державним прапором у руці, долають троє бігунів-аматорів:  львів’янин-Ярослав Козак та житель Краматорська Костянтин Билим, третій учасник періодично змінюється. Крім того, упродовж всього маршруту до них долучаються місцеві любителі бігу.

 Стартували вони 30 липня у Львові, а фінішуватимуть у День Незалежності в Сєвєродонецьку на Луганщині. За 26 днів бігуни пройдуть через дев’ять областей України: Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку, Черкаську, Кіровоградську, Дніпропетровську, Донецьку та Луганську.

2-4 серпня етап  їхнього маршруту Волочиськ -Летичів довжиною 135кілометрів   пройшов  через Хмельниччину.  2 серпня на в’їзді до обласного центру до них приєдналися члени Клубу  ветеранів легкої атлетики  Хмельницької області на чолі з президентом  Клубу, першим заступником голови регіонального відділення НОК України Віктором Флентіним . Вони пробігли  центральними вулицями  до майдану Незалежності, де їх зустріли представники  обласної та міської влади, спортивної громадськості та ЗМІ .  

В ході подальшого спілкування, організатор пробігу Ярослав Козак наголосив, що перш за все, ця акція задумана як патріотична, і лише в другу чергу є спортивним заходом. Та додав, що спілкуючись із людьми, які вітають учасників в різних містах та селах, ще раз переконується, що наша Україна – єдина і неподільна, а українці – щира, гостинна та доброзичлива нація.

А очільники міста та області відмітили співпрацю з містами-побратимами  з Донецької та Луганської області і залишили свої побажання на символічному українському прапорі єдності, який несуть  надмарафонці. Потім цей прапор подарують Сєвєродонецьку. Під час свого виступу Віктор Флентін  зазначив що присутні сьогодні ветерани спорту постійно задіюються  відділенням НОК України в подібних заходах щодо популяризації рухової активності в регіоні та подарував підбірку фотографій , в тому числі з попереднього пробігу “Схід і Захід разом”, що проходив шляхами області у 2011році за маршрутом Донецьк-Львів.

Враховуючи те, що наразі в Токіо відбуваються Олімпійські ігри, запропонував розгорнутими державним прапором України та прапором НОК України підтримати членів національної олімпійської збірної, котрі гідно представляють Україну на цьому величному спортивному форумі. Що і зробили  присутні за участю дворазової учасниці Олімпійських ігор 2008 та 2012років, срібної призерки чемпіонату Європи з марафону Тетяни Загрійчук (Філонюк). Наступного ранку постійні  учасники надмарафону у супроводі групи місцевих  бігунів-ветеранів на чолі з Віктором Флентіним та дворазовим учасником зимових Олімпіад бобслеїстом  Олександром Бортюком вирушили з майдану Незалежності до Меморіалу слави на проспекті Миру. Надалі шлях іногородніх проліг за маршрутом Пирогівці-Голосків-Меджибіж-Летичів, а сьогодні  на Вінниччину.

Від admin