Представники національних федерацій легкої атлетики континенту зібралися 14-16жовтня в Лозанні, щоб узяти участь у спеціальному Конгресі Європейської легкої атлетики та урочистій церемонії Golden Treck.

Федерацію легкої атлетики України на цих заходах представляли президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін, генеральна секретарка Іоланта Хропач і менеджерка з міжнародних відносин і антидопінгу Наталія Бурьохіна.

Традиційно для таких подій розклад у ці дні був розписаний майже до хвилини. Новообраний президент ЕА Добромір Карамарінов з Болгарії, президент Всесвітньої легкої атлетики англієць Себастьян Кое та відомі на весь світ атлети британська бігунка на середні дистанції Лора Мюір і німецький метальник списа Йоганнес Феттер взяли участь у сесії «питання-відповіді».

Багато питань стосувалися Олімпійських ігор і сезону загалом, проте говорили й про календар наступного року та мульти-чемпіонат Європи в Мюнхені. Зокрема, Карамарінов висловив надію на те, що легка атлетика у 2022 році зміцнить позиції і всі без винятку заплановані чемпіонати пройдуть на високому рівні.

А найсвятковішою частиною програми стала урочиста церемонія нагородження найкращих легкоатлетів року на континенті норвежця Карстена Варгольма і голландку Сіфан Хассан.  

Варгольм став олімпійським чемпіоном в Токіо в бігу на 400 метрів з бар’єрами , встановивши при цьому світовий рекорд (45,94 сек).

Хассан на Олімпійських іграх виграла три медалі, дві з яких золоті (5000 і 10000 метрів) й одна бронзова (1500 метрів). При цьому вона встановила світовий рекорд з бігу на 10000 метрів (29хв17,45 сек).

Переможцями у номінації «Зірка, яка сходить» стали бронзова медалістка Олімпійських ігор і рекордсменка Європи з бігу на 400 метрів з бар’єрами голландка Фемке Бол і чемпіон світу та Європи серед юніорів з бігу на 110 метрів з бар’єрами француз Саша Жойя.

Але відзнаки отримали не лише вони. Європейська легка атлетика відзначила також українців:

хмельничанина Вадима Крушинського, тренера чемпіонки Європи-2021 у приміщенні Марини Бех-Романчук (Тренерська нагорода ЕА),

радника керівника Офісу Президента України з питань спорту Олену Говорову  (у номінації «Жіноче лідерство»),

директора Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради, члена виконкому ФЛАУ Віталія Матешка (нагорода ЕА для членів національних федерацій).

Всі нагороди будуть вручені їхнім власникам під час урочистих заходів в Україні.

Довідка.  Заслужений тренер, заслужений працівник фізичної культури та спорту України Вадим Крушинський працює старшим  тренером-викладачем з легкої атлетики Хмельницького обласного центру фізичного виховання учнівської  молоді. Він став другим тренером в історії легкої атлетики Хмельниччини, який відзначений вказаною престижною нагородою.  

А першим нагороду Європейської легкоатлетичної асоціації (сертифікатом та срібним значком ЄА)  за підсумками 2012 року, як наставник чемпіонок Європи (жіночої естафетної команди України 4х400 м),отримав заслужений тренер України Анатолій Новіков. Того ж року підготовлені ним дівчата-естафетниці  здобули на Олімпіаді у Лондоні бронзові медалі. Він також працює тренером- викладачем в ХОЦФВУМ. Вітаємо Вадима Крушинського з черговим визнанням на міжнародному рівні.

Від admin