12 січня завершився останній передолімпійський  етап Кубка світу з фристайлу у дисципліні лижна акробатика, який відбувався  в Дір Веллі, США.

Українські чоловіки після невиразного виступу 5 січня в Канаді, змогли сконцентруватися і добре виконати свої стрибки. Найкраще з них впорався зі складними комбінаціями Дмитро Котовський, який виграв кваліфікацію, став 5-м у першому фіналі, а у головному фіналі зупинився за крок до медалі-четверте місце.

Він обновив свій особистий рекорд-попереднім кращим досягненням на етапах Кубка світу було шосте місце , як і на чемпіонаті світу 2021 року.

Ще двоє наших співвітчизників завершили змагання в ТОП-10: Олександр Абраменко фінішував з 8-м результатом, а Олександр Окіпнюк став 10-м.

У загальному заліку Кубка світу вони розташувалися на таких поточних позиціях-Котовський-9, Абраменко-14, Окіпнюк-19.

А в українок того дня зі стрибками не складалося: Ольга Полюх посіла 18 місце, Анастасія Новосад стала 20-ю.Та все ж за сумою набраних очок на всіх проведених етапах  Кубку світу вони розташувались на 10 та 5 місцях відповідно.

Отже, кваліфікаційний відбір на ХХІV зимові Олімпійські ігри в дисципліні лижна акробатика (вид спорту – фристайл) завершено. Упродовж двох сезонів спортсмени здобували залікові очки для відбору на Пекін-2022, завданням було потрапити у ТОП-25 олімпійського заліку, аби гарантувати собі квоту. Враховуючи результати завершального етапу в американському Дір Веллі, сформовані підсумкові списки кваліфікаційного періоду.

Україна здобула шість ліцензій на Олімпіаду-2022 – три у чоловіків,  дві у жінок та одну командну (змагання у змішаній команді будуть проводитися уперше на рівні Олімпійських ігор). Це повторення другого найкращого результату для нашої  збірної за кількістю путівок на Ігри (рекорд – сім).

Персональний склад збірної країни виглядає таким чином:

Чоловіки: Олександр Абраменко (чинний олімпійський чемпіон) з Миколаєва, рівненчанин Дмитро Котовський, закарпатець Олександр  Окіпнюк;

Жінки: Анастасія Новосад з  Рівного, хмельничанка Ольга Полюк .

Для Абраменка ця Олімпіада стане п’ятою в кар’єрі (з 2006 року), для Полюх – четвертою (з 2010 року). Є досвід виступів на Іграх також у Новосад – друга Олімпіада (Сочі-2014). А от Котовський та Окіпнюк дебютуватимуть на Олімпійських іграх.

Водночас, склад України теоретично ще може збільшитися – Микола Пуздерко йде четвертим запасним у чоловічому відборі, а Ангеліна Брикіна – десята у жіночому. Для того, аби ці українці теж потрапили на Олімпіаду, потрібно, аби інші країни відмовилися від своїх ліцензій. Фінальний список буде оприлюднено 17-18 січня.

Зі слів головного тренера збірної України Енвера Аблаєва, збірна України прилетить на місце проведення Олімпіади у вівторок, 1 лютого. А допуск безпосередньо до трамплінів отримає в понеділок, 7 лютого. Тобто у команди буде три повноцінні тренувальні дні до перших змагань. До того  члени української команди з умовами перебування у місці змагань не ознайомлені та й самих трамплінів не бачили.

“Завжди перед Олімпіадами були тестові змагання, це уперше ми їдемо і не знаємо, що там буде. Це COVID-19 вніс свої корективи, але ніхто з інших команд там теж не тренувався. І китайці кажуть, що тренувалися на іншому об’єкті, якщо їм вірити. Тож усі команди  будуть вперше стрибати на цьому трампліні”, – повідомив Енвер Аблаєв.

Що відомо про турнір лижних акробатів на ХХІV зимових іграх

На Олімпіаді-2022 у лижній акробатиці буде розіграно три комплекти нагород: у чоловіків, жінок та уперше в командних змаганнях. Україна буде представлена у всіх трьох дисциплінах.

Усього ліцензії на Олімпіаду-2022 в лижній акробатиці здобули 10 країн, вісім – змагатимуться у командних змаганнях. Найбільша кількість – у США, ОКР, Канади та Китаю – по вісім ліцензій. Також з путівками на Ігри-2022 Білорусь, Австралія, Німеччина, Казахстан та Швейцарія.

Календар змагань у лижній акробатиці на Олімпіаді-2022:

10 лютого – командні змагання (фінал)

13 лютого – жінки (кваліфікація)

14 лютого – жінки (фінал)

15 лютого – чоловіки (кваліфікація)

16 лютого – чоловіки (фінал)

Від admin