В Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація 56-го рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2022 рік». У заході взяв участь перший заступник голови відділення НОК України Віктор Флентін.

Захід відбувся 20 січня у бібліотеці та на платформі ZOOM за участю науковців, краєзнавців, письменників, журналістів, просвітян, працівників музейних, архівних, освітніх, бібліотечних закладів області та їх відвідувачів.

Під час відкриття заступник директора бібліотеки Олена Баворовська відзначила, що основне призначення цього бібліографічного покажчика – популяризація та донесення до користувачів інформацію про видатних подолян, історичні події, ювілейні дати, що стосуються краю.

Про структуру і зміст вказаного довідкового видання розповіли його укладачі Оксана Шеін та Валентина Борейко. Календар 2022 року складається з двох розділів: хронологічного переліку  552 знаменних дат та 23 авторських текстових довідок, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області.

Серед видатних ювілярів, життєво пов’язаних з Хмельниччиною, в довідник внесено за ініціативи регіонального відділення НОК 32-х уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, в тому числі: призери Олімпійських ігор Іріні Мерлені (чемпіонка та бронзова медалістка з вільної боротьби), Галина Пундик (чемпіонка з фехтування на шаблях), Андрій Стаднік (срібний медаліст з вільної боротьби), Дмитро Янчук (бронзовий медаліст з веслування на каное), інші олімпійці-легкоатлетка Віта Паламар, велосипедистка Ганна Соловей, веслувальник-байдарочник Олексій Слівінський, важкоатлет Сергій Полторацький, фристайлістка Ольга Полюк, а також заслужені тренери СРСР, України, РФ, котрі безпосередньо готували олімпійців та паралімпійців: Борис Бармін, Віталій Яремчук, Василь Жабенко, Володимир Гоняк, Анатолій Чернобай, Вадим Крушинський, Василь Ліщук, Микола Тарадай, Михайло Мацьоха, Григорій Бугрім, Олександр Петров.

В ході обговорення  довідника Віктор Флентін привернув увагу присутніх до наступних подій: 50 років з часу здобуття перших олімпійських нагород (серпень –вересень 1972р, Ігри ХХ  Олімпіади, Мюнхен) 4 –а уродженцями Хмельниччини і проведення на честь двох з них- Фаїни Мельник та Анатолія Бондарчука, традиційних всеукраїнських змагань з легкоатлетичних метань під патронатом НОК в Кам’янці- Подільському; 30 років з часу дебютного виступу хмельницького спортсмена на зимових Олімпійських іграх (лютий 1992р, ХV ЗОІ, Альбервіль)-бобслеїста Олександра Бортюка. Особливий інтерес  присутні проявили до його авторської довідки  «Життя в польоті» про спортивний шлях хмельничанки Ольги Полюк, котра вчетверте представлятиме Україну в складі команди фристайлістів (лижних акробатів) на зимових Олімпійських іграх, і побажали їй успішного виступу в Пекіні.

Учасники презентації отримали паперовий примірник довідника, ознайомилися з книжковою виставкою «Календар знаменних та пам’ятних дат», обговорили напрямки подальшої співпраці у створенні довідника та його значення для розвитку краєзнавства і поширення інформації про Хмельниччину в Україні та світі.

«Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2022 рік» представлений для широкого загалу на вебсайті бібліотеки (http://ounb.km.ua/kr_calendar/index.php).

Від admin