7 березня у місті Новий Сад (Сербія) завершився чемпіонат Європи з фехтування серед кадетів та юніорів. Україна, навіть не маючи можливості виставити повний бойовий склад, повернулася з цих змагань з двома бронзовими нагородами в активі! 

Спочатку на третю сходинку юніорського п’єдесталу зійшла команда рапіристок в складі  Аліна Полозюк, Катерина Буденко, Ольга Сопіт та Крістіна Петрова. А згодом бронзовою медалісткою в особистих змаганнях кадеток стала шпажистка Емілі Конрад.

Також відзначимо, що за крок від медалі (5 місце) зупинився шабліст Дарій Лукашенко.

Серед найсильніших у командній першості опинилася також збірна українських шпажистів, представлена хмельничанами Даніїлом Мазуром, Андрієм Гуменюком, Іллею Чорногодом та киянином Антоніо Помченком.

Наші хлопці стартували з переконливої перемоги в 1/16 над господарями доріжки сербами (45:12), а далі взяли гору над Норвегією на чолі з бронзовим призером особистого турніру Александром Малвіком (45:28). У четвірку українців не пустили майбутні чемпіони- італійці (35:45). Проте ,опинившись у нижній частині сітки, наш квартет виграв дві зустрічі – в Естонії (45:37) та Туреччина (45:33) і у підсумку посів високе п’яте місце!

РЕЗУЛЬТАТИ:

Шпага, юнаки (командні)

1. Італія

2. Угорщина

3. Ізраїль

…5. Україна

А напередодні хмельничани змагалися на фехтувальних доріжках  ще й в особистій першості. Усі троє подолали попередній груповий етап: Мазур (5перемог з 6, №6), Чорногод (4/6, №34), Гуменюк (3/6, №47). Двоє зуміли дійти до 1/16. Даніїл Мазур, завдяки високому рейтингу, пропустивши перший раунд олімпійки, стартував з впевненої перемоги в 1/32 над чехом Йонасом Воллером (15:5). Проте, підібрати ключик до наступного суперника- майбутнього бронзового призера чемпіонату Александра Малвіка з Норвегії, на жаль, не зміг (11:15).

Андрій Гуменюк на старті туру прямого вибування взяв гору над бельгійцем Ларсом Тохом (15:7), та одним уколом переміг Халіса Ефе Хелібола з Туреччини (15:14), але на його шляху у ТОП-16 став італієць Якопо Ріцці (15:6), який у підсумку здобув золото чемпіонату Європи.

Ілля Чорногод в 1/32 програв Емілісу Красіковасу з Норвегії (12:15).

РЕЗУЛЬТАТИ:

Шпага, юнаки (особисті)

1. Якопо Ріцці (Італія)

2. Алон Сарід (Ізраїль)

3. Алек Брук (Великобританія)

3. Александр Малвік (Норвегія)

…18. Даніїл Мазур (Україна)

…29. Андрій Гуменюк (Україна)

…49. Ілля Чорногод (Україна)

Готували названих  вітчизняних спортсменів хмельницькі тренери Юрій Мазур та Віталій Мартинюк.

Варто відзначити позицію 14-річної киянки Емілі Конрад  та її наставників під час проведення індивідуального турніру шпажисток – юнірок 2 березня.

В 1/32 Емілі випало фехтувати з росіянкою Анастасією Назаровою. (Міжнародна федерація фехтування не ввела санкцій проти росіян).  Проте, наша спортсменка на знак протесту проти вторгнення на територію України відмовилася виходити на одну доріжку з представницею країни-агресора. Відтак їй було зараховано поразку. “Росія – злочинна держава!  Вона масово вбиває наших людей. Тому ми відмовляємося фехтувати  з представниками злочинної країни!”– заявив одразу по завершенні турніру її тренер і батько – Патрик Конрад.  Та все ж ,4 березня, у особистому турнірі серед кадеток вона здобула медаль, так як  мала змогу виступити у двох вікових групах.

У цей надскладний для країни час наші спортсмени продовжують робити все, аби синьо-жовтий прапор майорів на міжнародних аренах !

Дякуємо, ви наша гордість!

Від admin