30 червня на затишному олімпійському стадіоні в Стокгольмі, який приймав Ігри V Олімпіади ще у 1912 році, відбувся швецький етап «Діамантової ліги» за участю 8 українок, 4-ро з яких увійшли до числа призерок.

Хмельничанка Марина Бех-Романчук у п’ятій спробі приземлилася на позначці 6,76 м і вийшла на першу позицію в стрибках у довжину, проте британка Лоррен Уген все ж зуміла вирвати перемогу – 6,81м. Бех-Романчук друга, а Хадді Саня зі Швеції на третій позиції(6,74м). Лише 5-ою завершила свій виступ фаворитка турніру- олімпійська чемпіонка Малайка Міхамбо (6,72м) з Німеччини. Після цього етапу Марина  з 22очками  очолила загальний залік Ліги серед стрибунок у довжину, на другій позиції перебувають німкеня і шведка, в доробку яких по 19очок.

У секторі для стрибків у висоту киянки Юлія Левченко й Ірина Геращенко подолали 1,93 м й розділили друге й третє місця відповідно. За спробами вище була Левченко. Світовий лідер цього сезону Ярослава Магучіх з Дніпра цю висоту пропускала, а 1,96м цього вечора їй не підкорилися. Зі стрибком на 1,89 м вона п’ята. Катерина Табашник з Харкова посіла сьоме місце (1,85 м). Перемогла австралійка Елеанор Паттерсон (1,96 м). Наразі наші співвітчизниці розташувались на таких проміжних позиціях в загальному заліку Ліги:1. Магучіх-28очок, 2.Геращенко-25очок, 3. Левченко-17очок.

Анна Рижикова з Дніпра з найкращим результатом сезону (54,33 сек) фінішувала третьою в бігу на 400 м з бар’єрами. Найкращий нинішнього сезону час показала й Вікторія Ткачук (54,72 сек), представниця Донецької області, вихованка Нетішинської КДЮСШ. Вона п’ята. Перемогла з рекордом «Діамантової ліги» Фемке Бол з Нідерландів (52,27 сек). Рижикова все ж зберегла за собою лідерство в загальному заліку Ліги(25очок),Ткачук посідає третю позицію(16очок).

Тернополянка Наталя  Стребкова налаштувалася на високий для себе результат в бігу на 3000м з перешкодами. Зі старту вона трималася поряд з лідерами й на заключному колі вела боротьбу за третє місце з рекордсменкою Швейцарії Кьярою Шеррер. І хоча увійти до першої трійки Наталії не вдалося (Шеррер все ж випередила її на заключних метрах дистанції), та вона змогла зробити навіть дещо суттєвіще – перевершити 14-річний рекорд України. Подолавши 3000 м з перешкодами за 9хв24.54 сек, Стребкова поліпшила попереднє досягнення одеситки Валентини Жудіної (9хв27,26сек), показане 7 червня 2008 року.

Того ж вечора відбулася непересічна подія-22річний  шведський стрибун з жердиною Арман Дуплантіс встановив новий світовий рекорд, виконавши вдалу спробу на висоті 6,16м. Вище ще ніхто не стрибав, саме на відкритому повітрі.

Попередній світовий рекорд був встановлений у 2020 році, його теж встановив Дуплантіс – 6,15 м. Тоді він стрибнув на таку висоту на етапі «Діамантової ліги» в Римі. До того світовий рекорд тримався 26 років і належав українцеві Сергієві Бубці – 6,14 м.

Водночас висота  6,15 м не є абсолютним світовим рекордом. У 2022 році шведський стрибун підкорив  6,20 м на змаганнях у приміщенні – саме цей показник є абсолютним рекордом.

Старт в Стокгольмі став головною репетицією для більшості його учасників перед чемпіонатом світу з легкої атлетики, який 15-24 липня прийматиме Юджин(США).

Ці змагання підтвердили що в деяких дисциплінах є беззаперечні лідери, а в більшості – існує висока конкуренція. Зокрема, в стрибках у довжину на світові нагороди реально претендують біля 10 спортсменок, серед яких і хмельничанка Марина Бех-Романчук, срібна медалістка світової першості 2019року.

Бажаємо Марині вдачі на американському континенті в двох стрибкових видах (довжині та потрійному стрибку),в яких прийматиме участь наша титулована спортсменка.

Від admin