23 липня Хмельницький долучився до світового бігового флешмобу на підтримку захисників «Азовсталі», які нині перебувають у російському полоні.

Акцію ініціювали родини полонених військових, щоб нагадати світу про відважних оборонців Маріуполя та їх героїзм. До її організації  долучилися управління молоді та спорту міської ради, відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області, Національна академія Державної прикордонної служби України, інші громадські організації спортивного та патріотичного спрямування. Подібні заходи пройшли одночасно у багатьох містах України.

У Хмельницькому забіг влаштували в парку імені Михайла Чекмана. На місці старту учасники отримали роздруківки з хештегом #runforAzovstal. Загалом підготували дві сотні номерків, однак охочих пробігти дистанцію виявилося значно більше. До події долучилися родичі і знайомі захисників Маріуполя, а також чимало небайдужих хмельничан. Поруч розгорнули фотовиставку, присвячену оборонцям Азовсталі. На підставках розмістили світлини, зроблені бійцями полку «Азов» під час героїчного протистояння. На зображеннях розтрощені будівлі, поранені воїни, портрети захисників, діти в бункерах.. все те, що відбувалося на заблокованій« Азовсталі» протягом майже трьох місяців.

«Евакуація військових з «Азовсталі» була з 16 по 20 травня, під час того їх захопили в полон. На сьогодні пройшло два місяці і відбувся лише один обмін полоненими. Наразі там знаходиться близько трьох тисяч наших військових. Обміняли 147 військових, – зазначила перед стартом забігу Світлана Свідерська-Лоб, матір полоненого азовця. – Ми повинні пам’ятати кожного Героя, який захищав нас там, щоб ми тут могли мирно зібратися, жити, щоб до нас не зміг дістатися ворог. Ми маємо підтримати їх на інформаційному рівні, щоб про них не забули. Сьогодні ми біжимо за наших захисників Маріуполя, за оборонців «Азовсталі».

Серед тих, хто сьогодні взяв участь у події, – Ірина Хоменко. Нині вона з чоловіком, донькою, зятем і внуками мешкає у Хмельницькому. Сюди переїхала з Маріуполя наприкінці березня, рятуючись від обстрілів. Її син залишився обороняти рідне місто й разом з іншими військовими у середині травня потрапив у полон.

«Син останній час служив в береговій охороні в Маріуполі. Після вторгнення перебував на «Азовсталі. Там були службовці з різних військових частин. Коли їх всіх евакуйовували, ми по російських відео побачили, що він там, – говорить Ірина. – Нам кажуть, що перемовини ведуться, але пройшло вже більше двох місяців. Ми зібралися тут, щоб підтримати наших рідних, щоб нагадати всім, що наших дітей звідти треба витягнути. Дякуємо всім, хто нас підтримує».

У забігу  взяли участь люди різного віку і сфер діяльності-всього понад 300осіб. Поряд зі олімпійцями Тетяною Загрійчук ,Олександром Бортюком, ветеранами спорту на чолі з членом відділення НОК України Віктором Флентіним, курсантами та школярами, бігли пенсіонери, маленькі діти та навіть матусі з дитячими візочками. Дистанція забігу була невелика- 1кілометр, щоб всі могли комфортно дістатися фінішу. Після завершення заходу учасники забігу  зробили свої фото та виклали їх у соцмережі з тегом #runforAzovstal.

 Ми ні на хвилину не повинні забувати завдяки кому можемо проводити такі заходи! Дуже дякуємо вам, наші мужні Герої! Повертайтеся усі живими і здоровими до своїх рідних і близьких! Хмельницький з вами!

Від admin