Як відомо, за підсумками ХХ чемпіонату світу серед чоловіків, що тривав з 26 серпня по 11 вересня у Польщі та Словенії, чоловіча збірна України посіла почесне сьоме місце. Але головним від цього є інше – завдяки своїм яскравим успіхам, у світовому рейтингу наша національна команда піднялася як ніколи високо – на 16-ту позицію. І ось, як наслідок, президент Федерації волейболу України Михайло Мельник сповістив, що вже отримав офіційного листа від Міжнародної федерації волейболу( ФІВБ) про запрошення підопічних Угіса Крастіньша (головного тренера національної команди) до участі у кваліфікаційному турнірі Олімпійських ігор-2024! Вперше за всі роки Незалежності!

Згідно регламенту, на Іграх ХХХІІІ Олімпіади у Парижі зіграють 12 збірних. Франція, як господарка змагань, уже забронювала там собі місце. Інші же 11 учасників визначаться у відбіркових турнірах, які відбудуться  у вересні та жовтні 2023 року. Претендуватимуть на це 24 найкращі команди за своїм нинішнім розташуванням у світовому рейтингу, які будуть поділені у кваліфікації на три групи по 8 збірних. Отже, збірна України боротиметься за свій шанс в одній із таких вісімок.

По дві найсильніші команди з кожної групи отримають путівки на Олімпіаду. Ще п’ять учасників Ігор-2024 будуть визначені за тим же рейтингом ФІВБ та географічним принципом.

Що ж стосується жіночої збірної України, то на даний момент вона також зберігає надії поборотися за одну з олімпійських путівок. Адже наразі, після шести перемог поспіль у кваліфікаційному турнірі до чемпіонату Європи 2023 року, у світовому рейтингу підопічні Івана Пєткова перемістилися на 26-ту сходинку. Але оскільки Франція, як господарка Ігор-2024, у відбіркових змаганнях брати участь не буде, а Росія, через відомі причини, має бути дискваліфікована, то українська команда автоматично піднімається на 24-ту позицію – останню, що надає право виступити у кваліфікації на Олімпіаду. Тут принцип є таким же, як і в чоловіків.

Однак точний список учасників відбіркових змагань на Ігри-2024 визначиться лише після завершення жіночого чемпіонату світу, що 23вересня стартує в Нідерландах. Тож запасаємося терпінням та віримо у найкраще!     

Довідково:

Наразі до основного складу національної чоловічої збірної входять cлідуючі гравці ВК”Епіцентр-Подоляни” (Городок, Хмельницька область):  Горден Брова, Максим Дрозд, Юрій Семенюк, Володимир Остапенко, Євгеній Кісілюк, Дмитро Вієцький, а лідер команди-вихованець хмельницького волейболу Олег Плотницький, що виступає в італійській “Перуджі,”має капітанську пов’язку.

Відомо, що на попередніх Олімпіадах  в ігрових видах спорту взяли участь двоє уродженців  та вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл області, які успішно здійснили спортивну кар’єру: кам’янчанин Володимир Капличний здобув бронзову медаль в складі збірної футбольної команди СРСР (захисник,капітан) на Іграх ХХ Олімпіади (Мюнхен, 1972р), а хмельничанка Лариса Заспа  також виборола “бронзу”,перебуваючи в якості капітана жіночої збірної України на позиції воротаря  на Іграх ХХVIII Олімпіади (Афіни, 2004р).

Від admin