OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗ метою збереження олімпійської спадщини у Хмельницькій обласній універсальній бібліотеці імені Миколи Островського відбувся спортивно-пізнавальний захід «В нашім серці завжди олімпійський вогонь», приурочений 35-й річниці проходження естафети олімпійського вогню шляхами області.

В актовому залі закладу за ініціативи регіонального відділення НОК України зібралися факелоносці, керівники спортивних організацій, котрі 08-09 липня 1980 року були безпосередньо задіяні у тій вогневій естафеті, а нині проживають в обласному центрі і прилеглих до нього районах, а також відомі в краї спортивні фахівці, що готували українських спортсменів до виступу на Олімпійських іграх і представники ЗМІ.

Відкрила захід директор бібліотеки Надія Синиця, яка наголосила на тісній співпраці з обласним відділенням НОК України. Адже, з 2010 року підготовлено бібліографічний посібник про місцевих олімпійців, проведено низку соціокультурних заходів щодо популяризації здорового способу життя, розвитку фізкультури і спорту на Хмельниччині.

Надалі перший заступник голови Хмельницького обласного відділення НОК України Віктор Флентін у вступному слові зробив короткий історичний екскурс, відмітивши, що естафета 1980 року стала наймасштабнішою подією останньої чверті ХХ століття, коли упродовж двох днів 190 бігунів-факелоносців , змінюючись через кожен кілометр, у супроводі ескорту в населених пунктах пронесли священний олімпійський вогонь крізь живий коридор кількох сотень тисяч мешканців області, що зустрічали передвісника Олімпіади оплесками, піснями, посмішками на шляху його слідування.

І це знайшло своє підтвердження під час перегляду документального фільму про ті незабутні дні. Після чого присутні поділилися своїми спогадами про емоції, котрі переповнювали їх в ході підготовки і участі в естафеті. А Микола Хоружий, що першим прийняв тоді вогонь від буковинців, продекламував свої вірші, присвячені чарівним жінкам-факелоносцям. Подякувала йому і долі Ганна Криніна на яку випала велика відповідальність 08.07.1980 р. запалити вогонь у чаші центрального стадіону «Поділля» міста Хмельницького, під час масового театралізованого спортивно-художнього свята «Мир, спорт, дружба».

Згадали і факелонсця Володимира Ліщука, на той час студента технологічного інституту побутового обслуговування, а нині Заслуженого тренера України з легкої атлетики, який символічно передав естафету своїй вихованці – учасниці Олімпійських ігор 2008 та 2012 років Тетяні Єроховій – Філонюк.

В багатьох спортивно-виховних та агітаційно-пропагандистських заходах і сьогодні активні факелоносці 80-х. По це засвідчили продемонстровані спорт файли «Ветерани подільського спорту», під супровід пісні Анатолія Пасічника.

Привернула увагу присутніх і розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Творимо олімпійську історію», на якій були представлені тематична література і олімпійська атрибутика з символікою того часу.

Завершилася зустріч після тривалого спілкування у невимушеній дружній обстановці фотографуванням на згадку.

Всі бажаючі отримали копії продемонстрованих відеоматеріалів та сувенірну олімпійську продукцію.

Відео: муніципальної телерадіокомпанії “Місто” (м. Хмельницький)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Від admin