В читальній залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася презентація 56-го рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2023рік» за участю представників регіонального відділення Національного олімпійського комітету України.

Захід проведено в змішаному форматі: у бібліотеці та на платформі ZOOM в присутності 90 науковців, краєзнавців, журналістів, просвітян, працівників музейних, навчальних, бібліотечних закладів області та громадських організацій.

Відкрила презентацію директор бібліотеки Катерина Чабан, яка відзначила, що основне призначення цього бібліографічного покажчика- популяризація та донесення до користувачів інформацію про видатних подолян, історичні події, ювілейні дати, що стосуються краю.

Укладачка Календаря, головний бібліограф відділу краєзнавства Оксана Шеін розповіла про нововиявлені дати, що увійшли до видання, а це понад 450 знаменних дат про життя області, у т. ч. 56 вперше виявлених, акцентувала увагу на ювілейних датах, якими буде багатий 2023 рік та на авторів текстових довідок, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області.

Серед видатних ювілярів, життєво пов’язаних з Хмельниччиною, в довідник вперше внесено 8 уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, в тому числі олімпійці: Аліна Комащук (прапороносець від України на І літніх юнацьких Олімпійських іграх в Сінгапурі, срібна призерка ХХХІ Ігор з фехтування на шаблях), легкоатлетка Людмила Оляновська, а також заслужені тренери України, котрі безпосередньо готували олімпійців: Сергій Жиляєв (веслувальників-каноїстів), Віталій Цисарук (фехтувальників-шаблістів), Олександр Краснов (легкоатлетів) і найкращий легкоатлет-ветеран країни 2020 року 85-річний Володимир Бохонський .

В обговоренні довідника взяв участь перший заступник голови відділення НОК України Віктор Флентін, який розповів  присутнім не лише про здобутки і цікаві пригоди спортсменів-ювілярів, але й нагадав про  непересічну подію 15- річної давнини в Пекіні, коли одразу дві фехтувальниці з Нетішина- Галина Пундик та Ольга Жовнір, піднялися на найвищий щабель Олімпійського п’єдесталу ХХІХ Ігор.

Учасники презентації отримали паперовий примірник довідника ,  переглянули книжкову виставку «На службі національної культури та історичної пам’яті» з фондів бібліотеки, на якій представлено «Календарі знаменних та пам’ятних дат Хмельниччини», починаючи з 1966 року.

Друковані примірники календаря надійдуть в усі центральні районні та міськi бібліотеки і вищі навчальні заклади області, він також виставлений для широкого загалу на веб-сайті бібліотеки

Від admin