img_5493Паралімпійська збірна України повернулась додому з Ріо-де-Жанейро. На іграх ХV літньої Паралімпіади наші співвітчизники увійшли до трійки країн-лідерів як за кількістю золотих нагород, так і в загальному медальному заліку – 117 (41 золота, 37 срібних та 39 бронзових) медалей, пропустивши вперед лише Китай та Великобританію.

На двох попередніх Паралімпіадах українці фінішували четвертими. Варто відзначити, що паралімпійську збірну Росії в зв’язку з допінговим скандалом не допустили до Iгор в Бразилiї. Всього в Рiо українцi встановили 109 рекордів у трьох видах спорту (94-у плаванні, 14-в легкій атлетиці та 1-в пауерлiфтингу),в тому числi 22 рекорди свiту (19-у плаваннi,3-в легкiй атлетицi),32 паралімпійські рекорди (26-у плаванні, 5 – з легкої атлетики, 1-в пауерліфтингу) та 54 рекорди Європи (48 – в плаванні, 6- в легкій атлетиці). Із 172 українських паралімпійців, котрі змагалися в 15 видах, найкращі здобутки у трьох плавців, в доробку яких по 6 нагород. Це

–         Крипак Максим (Харківська область ),4 золоті + 2 срібні медалі;

–         Богодайко Євгеній (Полтавська область), 3 золоті + 2 срібні +1 бронзова медалі;

–         Дубров Денис (Дніпропетровська область) , 2 золоті + 2 срібні + 2 бронзові медалі.

Обіцяні міністерством молоді та спорту України призові винагороди переможцям і призерам Паралімпіади а еквіваленті 40 тис. доларів за «золото», 26 тис. – за «срібло»  18 тис. – за «бронзу» вже перераховані на особисті картки спортсменів. Свій вагомий внесок у вдалий виступ українців внесли і вихованці подільського паралімпійського спорту.

Вп’яте поспіль наша футбольна команда iз гравцiв з захворюваннями дитячого церебрального паралічу не лише пробилася до числа призерів, але й втретє здобула чемпіонство серед 8 найкращих збірних світу.

Спочатку українці в своїй групі здолали (6:0) збірну Ірландії, потім послідовно перемогли з однаковим рахунком 2: 1 команди Великобританії та Бразилії.У півфіналі вони не мали проблем (4:0) зі збірною Нідерландів.

В останньому матчі з іранцями довелося продемонструвати майстерність, досвід і вольові якості, щоб вирвати у додатковий час (2:1) жадану для українських вболівальників, що прикріпили у пізній час трансляцiї фiналу до телевізорів, перемогу.

Приємно, що на провідних ролях в нашій команді були 3 досвідчених футболісти, котрі почали своє сходження у великий спорт під час навчання у Кам’янець-Подільському планово-економічному технікумі.

37-річний Володимир Антонюк відмінно впорався з обов’язками капітана, підкріпивши роль лідера яскравою грою в нападі 7 голами – найкращий показник серед бомбардирів турніру.

Надійно у півзахисті відіграв 33-річний кам’янчанин Віталій Трушев.

Обоє представляють Хмельницький регіональний центр «Інваспорт».

Поруч з ними цементував захист 34-річний випускник К-ППЕТ 2001 року, а нині мешканець Дніпра Тарас Дутко. Саме йому (триразовому чемпіону і дворазовому срібному призеру Паралімпіад 2000- 2016 рр.) було довірено пронести прапор України під час закриття ХV лiтньої Паралімпіади.

На рахунку ж Антонюка та Трушева лише на 1 срібну медаль з Паралімпіад менше ніж у вказаного найтитулованішого футболіста.

Увага подолян була також прикута до жiночого турніру з волейболу сидячи, де виступала вихованка Хмельницької ДЮСШ №1, жителька нашого обласного центру Гуранська Тетяна. В складі збірної України серед 8 найсильніших команд світу вона зайняла 4 місце.

Свої матчі наші жінки зіграли з суперницями таким чином:

у підгрупі:

Україна-Нідерланди – 3:2,

Україна-Бразилія – 0:3,

Україна-Канада – 3:0,

півфінал:

Україна – Китай – 0 : 3,

за третє місце:

Україна – Бразилія – 0:3.

Крім того, у змаганнях з велоспорту на вiзках на шосе виступила наша землячка – 27 річна Мастерс (дів. Бондарчук) Оксана, що народилася у Хмельницькому, а з 7 років проживає в США  і має громадянство цієї країни.

Якщо на літній Паралімпіадi – 2012 року в Лондоні їй вдалося здобути бронзову нагороду в академічному веслуванні (двійка парна), а на зимовій Паралімпіаді-2014 в Сочі вибороти в лижних гонках «срібло» (12 км.) та «бронзу» (5 км.), то в Ріо вона випробувала себе в нових дисциплінах:у гонці на 45 км. зайняла 4 місце, а в тріалі на 20 км. стала п’ятою.

. В ніч з 21 на 22 вересня в терміналі F аеропорту «Бориспіль» делегація Хмельниччини з числа керівників обласних спортивних організацій ОДА, НОК, «Інваспорт», міст Кам’янця-Подільського та Хмельницького планово-економічного технікуму урочисто привітали членів футбольної команди України з успішним виступом у Ріо-де-Жанейро і поверненням додому. Після того  всі подоляни поласували борщем i вирушили до Хмельницького, а звiдти ка’мянчани направились до рiдного міста над Смотричем для зустрічі з рідними і вболівальниками.

Вiктор Флентiн

dsc06021 img_5493

Від admin