Чемпіонат України з легкої атлетики проведено 18-21 липня на луцькому стадіоні “Авангард” за участю 496 спортсменів з усіх регіонів нашої держави. Хмельниччину представили лише три легкоатлети, кожен з яких вирішував поставлені перед ними завдання на даному етапі підготовки.

Лідер збірної подолян-хмельничанка  Марина Бех, у гострій конкуренції з киянкою Крістіною Гришутіною в заключній шостій спробі здійснила переможний стрибок у довжину на 6,86м ,перевищивши на 5см результат головної суперниці, і четвертий рік поспіль  виборола золоту медаль чемпіонату. Цим вдалим виступом Марина зробила собі подарунок до дня народження. Попереду у них головний старт сезону-європейська першість в Берліні, де названим провідним вітчизняним стрибункам протистоятимуть титуловані спортсменки з Великої Британії ,Німеччини, Хорватії, Румунії ,Білорусі.

19-річний юніор Владислав Мартинюк з Полонщини, який нині навчається в Хмельницькому національному університеті, вперше виступав серед дорослих на всеукраїнському рівні і встановив  особисті рекорди:в бігу на 3000м з перешкодами з результатом 9хв36,78сек посів залікове 9 місце, а 5000м подолав за15хв39,48сек і став 14-м.

Одразу після нього 15-м завершив біг на 5000м Тарас Чукань з обласного центру, який наразі перебуває не в оптимальній формі.

Ряд наших земляків, вихованців ДЮСШ Хмельниччини,котрі перебралися на навчання  і тренування в інші області та столицю, зуміли увійти до числа найкращих на чемпіонаті. Серед них учні заслуженого тренера України Володимира Гоняка зі  Старокостянтинова: майстри спорту Микола Нижник (1 місце у бігу на10000м і 3 у бігу на 5000м ) та Наталія Ручківська(бронзова призерка у бігу на 100м з бар׳єрами), які нині представляють Київ. Впевнено виграв фінальний забіг на 1500м серед чоловіків майстер спорту міжнародного класу Олег Каяфа з Красилівщини,котрий в цьому році перебрався на Київщину,а четвертим за ним прибіг майстер спорту з Шепетівщини Андрій Аліксійчук (перший тренер Руслан Тимощук). Бронзову нагороду і путівку на європейський чемпіонат виборола у бігу на 400м з бар’єрами (56,38сек) учасниця Олімпіади-2016 Вікторія Ткачук з Нетішина (перший тренер Олександр Краснов). Cьоме місце в бігу на 5000м (14хв38,82сек,перший тренер Іван Чорний ) зайняв 19-річний Вадим Лонський зі Старосинявщини. Усі троє нині представляють Донецьку область.

Відтік спортсменів високого рівня,перспективної молоді та їх наставників з області став результатом недостатньої уваги і неналежної підтримки з боку управління молоді та спорту Хмельницької ОДА  до вирішення їх проблем, чим продовжують користуватись наші суперники,переманюючи їх в інші регіони.

У підсумку в Луцьку з двома заліками Хмельницька область посіла 22 місце, а якби в її складі залишились вищеназвані легкоатлети-земляки, то могли б претендувати на 10-15 позиції, на яких перебували в попередні роки.

Варто також  відзначити перемоги іногородніх спортсменів, котрі перед національним чемпіонатом перебували в Хмельницькому на навчально-тренувальних зборах.Це Олександр Проценко (стрибки к висоту-226см) з Херсонщини, Ольга Саладуха (потрійний стрибок-14,19м з Донеччини), Юлія Левченко (стрибки к висоту-196см) з Києва.

Від admin