Національна паралімпійська збірна команда України з зимових видів спорту з 42-ма медалями (9 золотих, 16 срібних та 17 бронзових ) стала першою серед 17 країн-учасниць на чемпіонаті світу з лижних гонок та біатлону, який з 15 по 24 лютого приймало канадське місто Принс Джордж.

13 із 19 спортсменів, які презентували Україну на цьому чемпіонаті, вибороли високі нагороди, семеро із них – золоті.

Найкраще від  нашої команди  виступили: харків’янка Ляшенко Людмила (ураження опорно-рухового апарату,клас стоячі ) – у здобутку 7 медалей, з яких 4 золоті, у тому числі 3 з біатлону і 1 з лижних перегонів, 2 срібні та 1 бронзова  з лижних перегонів; Радь Тарас з Тернопільщини (ураження опорно-рухового апарату,клас сидячі ) – у  доробку 6 високих нагород, з яких 3 золоті  з біатлону, 1 срібна та 2 бронзові з лижних перегонів; харків’янка Шишкова Оксана (порушення зору) – у здобутку 6 медалей: 1 золота, 2 срібні з лижних перегонів, 3 бронзові  у біатлоні. Наша землячка Буй Ірина (ураження опорно-рухового апарату,клас стоячі )  з Деражнянщини, котра зараз представляє Вінницьку область, посіла на цих змаганнях такі місця: біатлон-5 (спринт), 7 (індивідуальна гонка), лижні гонки-8 (спринт), 9 (довга дистанція).

До числа команд-призерок також увійшли збірні: 2.США-15 (6,7,2) медалей та 3. Німеччини-15 (5,3,7) медалей. При цьому, найбільше золотих нагород на чемпіонаті здобула лідер паралімпійської команди США, 29-річна спортсменка українського походження Мастерс Оксана, котра народилася у Хмельницькому і до усиновлення-7-річного віку, перебувала в дитбудинках області. Свій рахунок  нагород титулована землячка(ураження опорно-рухового апарату, клас сидячі )  поповнила 6 медалями: лижні гонки-3золоті (спринт, довга та середні дистанції ), біатлон-2 золоті (спринт та середня дистанція) та 1 срібна (індивідуальна гонка). За кількістю нагород найвищого ґатунку Оксана повторила свій успіх дворічної давнини на чемпіонаті світу у Німеччині. Всього ж на зимових та літніх Паралімпійських іграх в 2012-2018  роках  ця життєлюбна та цілеспрямована жінка виборола 8 медалей. Нині вона одна з найвідоміших і найпопулярніших паралімпійок світу, котра лояльно відноситься до українців, що Оксана продемонструвала зокрема, перебуваючи у військовому госпіталі в Києві у жовтні 2015 року серед  серед поранених воїнів АТО.

Від admin