19 травня в м.Алітус (Литва) на Кубку Європи зі спортивної  ходьби були розіграні нагороди в особистому та командному заліку на дистанціях 10км(юніори та юніорки U-20), 20км та 50км(чоловіки і жінки).

За підсумками змагань до чільної п’ятірки увійшли спортсмени таких країн:1.Італія-5(3 золоті, 1 срібна, 1 бронзова)медалей,2.Іспанія-11(2,6,3)медалей,3.Туреччина-4(2,1,1)медалі,4.Україна-3(2,0,1)медалі,5.Франція-3(2,0,1)медалі.

 Індивідуально до числа призерів наші співвітчизники не пробилися,  а от у командному заліку на дистанціях 50 кілометрів як серед чоловіків, так і серед жінок українці стали переможцями , а чоловіча команда на 20 кілометрів виграла бронзові медалі.

У складі чоловічої команди на 20 кілометрів бронзову медаль отримав вихованець  Хмельницької обласної ДЮСШ 21-річний Едуард Забуженко, який фінішував 11-м з результатом 1 год 22хв 40сек,підтвердивши норматив майстра спорту України міжнародного класу. За сумою місць трьох спортсменів українці ,як і представники Великої Британії, набрали 38 балів,але поступилися “сріблом” суперникам за додатковим показником ( в них краща індивідуальна позиція). Спеціалізуватися у спортивній ходьбі Едуард розпочав у Хмельницькій ОДЮСШ під наглядом матері ,котра стала  його першим тренером –Олени Лещенко, знаної на початку 1990-х років в Україні спортсменки саме у цьому легкоатлетичному виді. У 14-річному віці талановитого юнака,який постійно почав входити до числа призерів на всеукраїнських змаганнях серед однолітків,тренери національної збірної спочатку запросили підвищувати майстерність до центру олімпійської підготовки (м. Біла Церква),потім він закінчив Броварське вище училище фізичної культури, а зараз навчається в Сумському державному медичному університеті,виступаючи за Київську область. З тих пір Забуженко під наглядом заслуженого тренера України Анатолія Соломіна вийшов на міжнародний рівень.Нині у його доробку вже є нагороди (особисті і командні) з чемпіонатів та кубків Європи серед юніорів (2017р),наразі він готуватиметься до основного старту в сезоні-чемпіонату Європи серед молоді,який в липні прийматиме Швеції.Можливо також виступить і на чемпіонаті світу серед дорослих в Катарі(вересень),куди треба виконати часовий норматив-1 год 22 хв 30 сек,та ще необхідно увійти до числа найкращих серед співвітчизників на чемпіонаті України.Він є надією української легкої атлетики на наступний олімпійський цикл (2021-2024 роки). Тож вітаємо Едуарда та його тренерів з черговим cходженням на шляху до Олімпу.

Від admin