Минулого тижня відбулися урочисті заходи з нагоди 70-річчя від дня заснування факультету фізичної культури Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.                    

Розпочалося святкове дійство урочистим засіданням вченої ради факультету в актовій залі  університету за участі керівництва К-ПНУ, очільників міста,спортивних обласних організацій,представників депутатського корпусу,олімпійців,тренерів, студентів та випускників факультету фізвиховання,учасників всеукраїнської науково-практичної конференції.

Колектив факультету із ювілеєм  привітав ректор університету Сергій Копилов, ,  який озвучив деякі факти  славетної спортивної історії К-ПНУ, адже упродовж 70 років 59 студентів та випускників вишу стали учасниками Олімпійських ігор, де здобули 23 (13 золотих, 5 срібних, 5 бронзових) медалі, а на чемпіонатах світу та Європи ними завойовано 272 і 321 нагороди відповідно.Університет пишається цілою плеядою видатних спортсменів минулого,серед яких зокрема Геннадій Білодід, Ігор Радівілов, Анатолій Бондарчук, Зінаїда Турчина, Ірина Мерлені, Іван Гешко, Віталій Трушев, Мирослав Дутчак, Сергій Куліш, Вадим Довгонюк. Їх традиції примножує нинішнє покоління: сьогодні на факультету навчається 3 ЗМСУ – Анастасія Лисенко, Олександр Пелєшенко, Дар’я Білодід. На Всеукраїнській універсіаді збірна команда  К-ПНУ імені І. Огієнка 10 разів поспіль займала  1 місце у своїй підгрупі. Цей успіх наразі забезпечують 9 заслужених тренерів України:Василь Ліщук, Вадим Воронецький, Леонід Гурман, Андрій Заікін, Михайло Гуска, Володимир Марчук, Олександр Коваль, Олександр Шишкін , Геннадій Бесарабчук-викладачі факультету.

З нагоди ювілею на адресу факультету фізичної культури надійшли привітань від міністра культури, молоді та спорту України Володи́мира Бородя́нського,  президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки, президентів федерацій з видів спорту, спортсменів та тренерів, які сьогодні виступають на змаганнях самого високого рангу та прославляють наш факультет та Україну.  Безпосередньо зі сцени зали висловили слова вдячності і вручили ювілярам подарунки секретар Кам’янець –Подільської міської ради Дмитро Васильянов, начальник управління молоді та спорту Хмельницької ОДА Володимир Клімов, заступник начальника Хмельницького обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Тетяна Бойко, випускник факультету фізичної культури К-ПНУ імені Івана Огієнка, перший проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету фізичного виховання і спорту України, доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Мирослав Дутчак, керівник спортивного клубу «Сокіл» Артем  Глас, начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Віктор Дорож,представники ряду факультетів фізичної культури та спорту вищих навчальних закладів України та зарубіжжя(Республік Польща , Молдова ,Словаччина).                      

 Бурхливими оплесками і квітами привітали прибулих на торжества уславлених спортсменів-випускників  факультету Андрія Стадніка,Геннадія Білодіда,Віталія Трушева,Олександра Девлиша,Івана Гешка,Олександра Бортюка, а також  викладачів- ветеранів. Вшанування ювілярів супроводжувалось виступами лауреатів всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів,фітнес колективів,акробатичними номерами.                                                                       

Далі спортивне свято було продовжено заходами Обласного олімпійського уроку на Європейській площі та засіданнями ХІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Формування здорового способу життя студентської та учнівської молоді засобами освіти». 

Роль ведучого в актовій залі, на майдані Відродження та в Європейському скверику відмінно виконав завідувач кафедри легкої атлетики з методикою викладання Кам’янець-Подільського національного університету, член виконкому обласного відділення НОК Леонід Гурман.                                  

Розпочався Олімпійський урок о 14.00  на Європейській площі.    Поряд, на майдані Відродження, було розгорнуто фотовиставку та виставку численних спортивних трофеїв (кубків) здобутих студентами вишу за час його існування, який встиг утвердитися як спортивний осередок не лише на вітчизняній, а й на міжнародній арені.

Вітальні слова виголосили:  декан факультету фізичної Іван Стасюк,народний депутат України Ігор Марчук,  заступник голови відділення НОК України в Хмельницькій області Віктор Флентін, заслужений тренер України з легкої атлетитки  Василь Ліщук, олімпієць Іван Гешко чемпіонка світу з пауерліфтингу Анна Рикун. Вони побажали студентам та викладачам факультету,усім присутнім процвітання, нових перемог та здобутків на спортивній ниві. 

Активними учасниками дійства стали студенти-титуловані спортсмени університету Огієнка . Вони продемонстрували свої вміння та навички в різноманітних спортивних дисциплінах, зокрема в акробатиці та спортивному танці. За призи Олімпійської вікторини поборолись десятки школярів.

Серед тих, хто вийшов на старт 2-кілометрової дистанції досвідчені легкоатлети, школярі, студенти та викладачі вузів, ветерани спорту,військовослужбовці, факелоносці естафети олімпійського вогню 1980 року. Їхня присутність неабияк надихнула інших пробігти центральними вулицями міста поряд з титулованими спортсменами.

Опісля проведеної фітнес-розминки під танцювальну музику, понад 1500 бігунів зайняли свої позиції на лінії старту. За командою ведучого вони вирушили у пробіг “Біг заради здоров’я”.

Абсолютними переможцями забігу стали: член збірної легкоатлетичної команди України- студент К-ПНУ  Олег Миронець  та школярка Юлія Онопрійчук .В інших вікових категоріях чемпіонство вибороли Дмитро Шварчевський (юнаки),  Анатолій Андруховський (чоловіки-ветерани) Зінаїда Франкова (жінки-ветерани), Альона Пашінова (жінки).

Та все ж усі, хто зумів успішно фінішувати, вважають себе переможцями. 18 призерів змагань у трьох вікових групах відзначені медалями, подарунками, багатьом дісталась сувенірна продукція від організаторів, спонсорів, благочинників дійства, в тому числі регіонального відділення НОК.

Від admin