Відкриваючи 136-у сесію Міжнародного олімпійського комітету, яка вперше була проведена за допомогою відеоконференції, президент МОК Томас Бах підкреслив важливість спорту в наданні допомоги світу у відновленні після кризи COVID-19. Він також нагадав про унікальну силу Олімпійських ігор об’єднувати світ в мирі та солідарності, та без будь-якої дискримінації.

Спорт і фізична активність виявилися надзвичайно важливими для підтримки фізичного і психічного здоров’я в цей безпрецедентний час, і це вкотре було підтверджено під час святкування Олімпійського дня. 23 червня пів мільярда людей по всьому світу познайомились з кампанією МОК #StayStrong #StayActive #StayHealthy через найбільше у світі олімпійське он-лайн тренування.

У своїй промові президент Бах відзначив, що спорт виходить за рамки підтримки здоров’я і може зіграти ключову роль в планах відновлення після COVID-19:

«Спорт має велике соціальне значення, будучи сполучною ланкою між громадами. Спорт має велике економічне значення, оскільки створює робочі місця і робить важливий внесок у ВВП. З усіх цих причин, спорт є важливим фактором не тільки під час кризи, а й для виходу з кризи. Ось чому ми неодноразово закликали уряди включити спорт у свої програми відновлення після пандемії. І наші дії були визнані, і багатьом було зрозуміле наше послання», – сказав Бах.

Визнаючи важливу роль спорту в розвитку суспільства, 118 держав-членів Організації Об’єднаних Націй закликали всі держави включити спорт і фізичну активність у свої плани відновлення після COVID, а також включити спорт і фізичну активність в національні стратегії сталого розвитку.

Очільник МОК також навів ряд інших прикладів – від саміту лідерів G20 до Ради ЄС та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У своєму виступі президент Бах також визнав, аби світ подолав кризу  імпульс солідарності, викликаний пандемією, необхідно буде підтримувати:

«Ця криза далека від завершення», – сказав Бах. «Як я зазначав у своєму посланні «Олімпізм і корона» у квітні, ця ситуація потребуватиме всієї нашої солідарності, креативності, рішучості та гнучкості.

Фактично, ця криза ще раз показує нам, що поважати один одного недостатньо. Ми повинні допомагати один одному. Головний урок: нам потрібно більше солідарності в суспільстві й між суспільствами».

У цьому контексті Олімпійські ігри є потужною платформою для демонстрації солідарності і єдності.

«Ми повинні навіть посилити наші зусилля, щоб переконати уряди та всю міжнародну спільноту в незамінній цінності Олімпійських ігор. Сьогодні це єдина подія, яка об’єднує весь світ в мирі, солідарності та без будь-якої дискримінації», – наголосив президент МОК. Він  нагадав, що недискримінація лежить в основі Олімпійських ігор з часів їх засновника П’єра де Кубертена, і Олімпійські ігри протягом багатьох років відповідали цьому принципу.

«Спортсмени з 206 національних олімпійських комітетів і олімпійської команди біженців МОК живуть цією цінністю недискримінації. Це унікальним чином продемонстрував Джессі Оуенс, легендарний чотириразовий олімпійський чемпіон. Вдома йому довелося страждати від болісної реальності расової сегрегації. На відміну від цього, в олімпійському селищі він жив на рівних з усіма іншими спортсменами, користуючись однаковими правами».

Говорячи конкретно про Олімпійські ігри в Токіо-2020, президент Бах сказав: «У цьому дусі солідарності ми також готуємо перенесені Олімпійські ігри в Токіо-2020. Разом з Організаційним комітетом ми можемо перетворити ці відкладені Олімпійські ігри Токіо-2020 на безпрецедентне святкування єдності та солідарності людства, що робить їх символом стійкості й надії».

Президент МОК також зазначив, що дух солідарності, який закріплений в діяльності олімпійського руху, за останні кілька місяців переважав ще більше:

«Дев’яносто відсотків наших доходів спрямовуються на акції солідарності. Ця солідарність також лежить в основі нашого управління кризою корони, що відображається в схваленні пакету допомоги в розмірі до 150 мільйонів доларів США для наших зацікавлених сторін, щоб вони могли продовжувати свою підтримку та спортивну діяльність».

Завершуючи свою промову, президент Бах відзначив:

 «Ми всі знаємо, що ця подорож буде нелегкою, але ми, люди спорту, звикли до того, щоб робити все можливе, ми звикли сприймати зміни й звикли використовувати можливості. Ми продемонстрували це в останні пару місяців, коли всі разом зміцнили значимість спорту в суспільстві. Якщо ми продовжимо залишатися разом в цій єдності та солідарності, ми зможемо вийти з цієї кризи ще сильнішими, ніж раніше.

Посткоронному світу потрібен спорт для подолання кризи. Ми готові сприяти цьому відновленню. Крихкий посткоронний світ потребує об’єднуючої сили Олімпійських ігор. Ми більше, ніж будь-коли, сповнені рішучості будувати мости, об’єднувати світ в мирі й солідарності, святкувати єдність людства у всьому нашому розмаїтті».

Від admin