Днями у Хмельницькому обласному центрі фізичного виховання учнівської молоді урочисто відзначили 50-річчя цього одного з найкращих спортивних закладів Поділля, який має яскраву історію, спортивні традиції, професійний колектив однодумців та славиться своїми вихованцями і випускниками.
На святкування прибули працівники та ветерани центру, випускники-олімпійці та інші уславлені спортсмени краю, очільники обласної та міської влади, представники депутатського корпусу, регіонального відділення НОК України, керівники обласного та міського управлінь молоді і спорту, обласного відділення Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти та науки.

За час свого розвитку, створений  у вересні 1971року як Хмельницька комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 3, заклад кілька разів змінював назву і на сьогодні Хмельницький обласний центр фізичного виховання учнівської молоді став потужним центром в регіоні по здійсненню організаційно-методичних функцій з фізичного виховання і спорту у позашкільних навчальних закладах області, проводить навчально-тренувальну спортивну і виховну роботу з вихованцями віком від 5 до 27 років у позаурочний та поза навчальний час.

Сьогодні в ОЦФВУМ культивується 7 видів спорту, з них 6 олімпійських: бокс, боротьба вільна, гімнастика спортивна, легка атлетика, плавання, тхеквондо ВТФ, та 1 неолімпійський – кікбоксинг ВТКА. Для проведення своєї діяльності центр має спортивну базу: спортивний зал боксу (18м х 6м), спортивний зал для боротьби вільної (42м х 18м), спеціалізовані зали спортивної гімнастики (42м х 18м та 36м х 18м), легкоатлетичний манеж (78м х 18м), плавальні басейни (25м х 14м та 12.5м х 4м),      медичний кабінет, обладнаний фізіотерапевтичними апаратами; відновлювальний центр; інші технічні приміщення.

В центрі займається понад 1300 вихованців в 126 групах: 47 початкової, 55 базової, 19спеціалізованої та 5 підготовки  до вищих досягнень.

З ними працюють 54 кваліфікованих тренерів-викладачів, в тому числі: 2 заслужених працівників фізичної культури і спорту України, 7 заслужених тренерів України, 1 нагороджений знаком «Відмінник освіти України», 5 мають звання майстра спорту України міжнародного класу, 23-майстра спорту СРСР та України.

Під їх кропіткою, щоденною працею найуспішніші та найнаполегливіші вихованці досягали вершин спортивної майстерності, постійно представляють місто, область та країну на змаганнях різного рівня.

Центр може по праву може пишатися кожним з великої кількості його випускників, в тому числі 7 заслуженими майстрами спорту, 21 майстром спорту міжнародного класу, які успішно продовжують свою спортивну  кар’єру ,працюють в різних спортивних закладах, установах і організаціях не лише в Україні, але і за кордоном.

Серед кращих випускників відомі на всю країну імена 7 учасників Олімпійських ігор: Іріні Мерлені, Людмили Головченко, Андрія Стадніка (боротьба вільна), Віти Паламар, Руслана Гливинського, Марини Бех-Романчук (легка атлетика), Ольги Полюк (фристайл), які здобули комплект нагород на Олімпіадах. А ще учні та випускники закладу стали призерами на інших престижних міжнародних змаганнях у різних вікових групах: 7- на чемпіонатах світу, 25- на чемпіонатах Європи, 5- на Всесвітніх універсіадах, 5- на Всесвітніх Гімназіадах.

На базі навчального закладу щорічно проводяться відкриті чемпіонати ХОЦФВУМ з видів спорту, що культивуються в ньому, серед різних вікових груп. 

Наявність спеціалізованого залу боротьби і його технічне забезпечення дозволяють приймати чемпіонати і кубки України з вільної боротьби для різних вікових груп, з трансляцією поєдинків в режимі он-лайн одночасно з трьох килимів.

Крім того, у закладі щорічно відбуваються популярні традиційні змагання: з вільної боротьби (турнір імені Богдана Хмельницького; турнір пам’яті воїна-інтернаціоналіста, Героя Радянського Союзу старшого лейтенанта Олега Онищука; турнір на призи ЗМСУ Павла Олійника; турнір пам’яті  «Небесної сотні та загиблим під час проведення АТО»; відкритий всеукраїнський турнір з вільної боротьби серед жінок «Меморіал заслуженого тренера України Володимира Стадніка»;

з гімнастики спортивної (турнір  «Подільська осінь», турнір «Діти-олімпійська надія України»);

з легкої атлетики (міжобласний турнір «Подільська зима»);

з плавання (обласний турнір «Подільський коровай»; обласний турнір «Весняні проліски»; відкритий обласний турнір серед ветеранів пам’яті Анатолія Агошкова).

У вересні 2014 в ОЦФВУМ були започатковані «Ярмарки спорту», що знайшли подальше продовження в наступні роки, під час яких протягом кількох днів під одним дахом збираються представники понад 40 фізкультурно-спортивних товариств, секцій, клубів, федерацій різних видів спорту міста та області, які мають нагоду презентувати себе, провести майстер-класи, продемонструвати показові виступи. У свою чергу батьки та діти можуть спробувати власні сили у тому чи іншому виді спорту, поспілкуватися з титулованими і відомими атлетами, тренерами і врешті обрати заняття до душі.

В спорткомлексі зацікавленими спортивними організаціями щорічно проводяться відкриті міські, обласні, всеукраїнські змагання з різних видів єдиноборств, зокрема: рукопашного бою, самбо, універсального бою,кікбоксингу, військово-спортивних багатоборств.

Працівники центру, понад 10 з яких, в тому числі директор, є членами обласного відділення НОК, активно приймають участь у спортивно-масових заходах та проєктах Національного олімпійського комітету України «Олімпійське лелеченя», «OlympicLab» , «Олімпійський урок».

У вестибюлі, спортивних залах, коридорах розміщені тематичні стенди , фотогалереї з чемпіонами, олімпійцями, кращими спортсменами відділень, дошки оголошень, які відображають спортивне життя закладу. Проводяться виставки спортивної літератури, нагородної  та сувенірної олімпійської атрибутики.

Варто відзначити, що наявні умови в центрі наразі дозволяють проводити навчально-тренувальні збори в будь-яку пору року провідним легкоатлетам України зі стрибкових дисциплін. Центр гостинно приймає також спортсменів з боротьби вільної та гімнастики спортивної з європейських країн, з якими налагоджені хороші партнерські стосунки.

Тож прибулі на ювілей почесні гості з числа керівників державних та громадських організацій, керівник закладу-ювіляру привітали усіх присутніх з чудовим святом, побажали подальшого розквіту і розвитку ХОЦВФУМ та вручили сертифікати для придбання спортивного інвентарю, подяки, пам’ятні відзнаки і подарунки, в тому числі книгу «50років успіху ОЦФВУМ», тим, хто найбільш причетний до славетної історії ДЮСШ № 3-ХОЦФВУМ.

Подяку Національного олімпійського комітету України колективу  ХОЦФВУМ, прапор НОК України та подарунок вручив очільнику центру Анатолію Федосєєву голова відділення НОК в області Юрій Краснюк, який побажав спортсменам та їх наставникам здоров’я, майбутніх звершень та Олімпійських нагород!

Присутні також мали змогу ознайомитися з виставкою світлин та літератури про вихованців і тренерів центру, розгорнутою членами відділення НОК.

Від admin