РіоСеред головних спортивних подій 2016 року, безперечно, будуть ХХХІ Олімпійські ігри, які в серпні прийматиме Ріо-де-Жанейро.

Українські атлети в Бразилії матимуть шанс підняти в очах світової громадськості авторитет нашої держави напередодні відзначення її 25-річчя.

Наразі триває процес здобуття ліцензій на цей престижний форум, куди прибуде біля 11 тисяч спортсменів з понад 200 країн.

Станом на грудень 2015 року українці вибороли 103 ліцензії у 18 видах спорту. Виконати заповітні нормативи атлети в багатьох дисциплінах матимуть ще можливість до літа поточного року.

До гонки отримання омріяних ліцензій долучилися і понад 25 представників Хмельниччини.

Найближче до заповітної цілі потрапляння до Ріо і боротьби там за олімпійські нагородим вже впритул підійшли і деякі наші спортсмени.

Так, на вже здобуті для України під час під час світового чемпіонату – 2015 з веслування на байдарках і каное ліцензії претендують:

–  Павло Алтухов (каное-одиночка, дистанція 1000 м.);

–  Янчук Дмитро (екіпаж каное-двійки, дистанція 1000 м.);

–  Грищун  Інна (екіпаж байдарки-четвірки, дистанція 500 м.)

з Хмельницького.

Їм необхідно перемогти у конкуренції з найкращими членами інших вітчизняних екіпажів на визначених тренерською радою федерації веслування всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

На олімпійський квартет чоловіків-важкоатлетів претендують наші Пєлєшенко Олександр, Болгарин Володимир (вагова категорія 85 кг.), Дмитро Чумак (94 кг.) та Олег Прошак (+105 кг.).

Згідно регламенту Міжнародного олімпійського комітету кожен олімпієць повинен виступити не менше ніж на двох ліцензійних турнірах. У Чумака вже було 2 таких старти. Іншим кандидатам доведеться 11-18 квітня в Норвегії пройти випробування на чемпіонаті Європи.

Сподіваємось, що досвідчений фахівець Михайло Мацьоха, який зростив трьох олімпійських призерів  у 1992-2012 роках, зможе успішно здати «весняну сесію» і вивести важкоатлетів на високий рівень готовності до серпня.

Хмельничанин Павло Олійник, який здобув для України перепустку до Ріо, виборовши  бронзу на минулорічному чемпіонаті світу у ваговій категорії  97 кг, посперечається за місце в олімпійській збірній на визначних турнірах з вітчизняними суперниками, серед котрих виділяється срібний призер Олімпіади-2012 киянин Валерій Андрєйцев.

На олімпійські путівки у вільній боротьбі ще претендують Аліна Махиня та Алла Черкасова (в. к. 69 кг.), Юлія Благіня (53 кг.), Наталія Пульковська (48 кг.) і Олександр Хоцянівський (125 кг.). Їх розподілять на 3 кваліфікаційні турніри, які в квітні-травні відбудуться в Сербії (континентальний), Монголії  та Туреччині (світові).

В дзюдоїстки Ірини Кіндзерської з Дунаєвеччини єдина гідна суперниця – Світлана Ярьомка з Київщини. Після спільних виступів на кількох етапах кубків світу і Гран-прі за найвищим рейтингом буде визначена краща з них, яка і полетить до Америки, щоб представити країну у ваговій категорії понад 78 кг.

Це стане відомо до 1 червня.

У легкоатлеток за результатом вже відібралась на Олімпіаду Людмила Оляновська з Ярмолинеччини у єдиній олімпійській дисципліні серед жінок, що спеціалізуються у спортивній ходьбі (20 кілометрів).

Налаштовані подолати олімпійські нормативи та вимоги ноціональної легкоатлетичної федерації до початку липня хмельничанка Марина Бех (стрибки у довжину), полончанки Наталія Легонькова (марафон) та Вікторія Калюжна (біг на 5000 м. або 3000 м. з перешкодами).

До 1 червня поборються за ліцензії велосипедистки на шосе Тетяна Рябченко і Олена Шарга (групова гонка).

Великі надії та сподівання на фехтувальників. Вихованці Нетішинської школи фехтування на шаблях мають реальні шанси у кількох дисциплінах.

Наразі жіноча команда України перебуває на другій позиції у відборі до Олімпіади.

Остаточне її місце визначиться після двох етапів Кубку світу в Афінах (31 січня) та Генті (21 лютого). Їм необхідно закріпитись у чільній четвірці, щоб потім не добиратись на континентальному турнірі до 8 найкращих збірних світу.

А ще наші дівчата сподіваються здобути ліцензії для участі в індивідуальному турнірі. На місце у національній збірній претендує шестеро шаблісток, серед яких Аліна Комащук, Галина Пундик та Ольга Жовнір з міста енергетиків.

На індивідуальний олімпійський турнір у чоловіків сподіваються потрапити також досвідчені Дмитро Пундик та Дмитро Бойко, яким необхідно ще доводити на етапах кубків світу та Гран-прі до травня.

У боксерів з 286 олімпійських місць відомі лише 60 щасливчиків, котрі увійшли до фіналу минулорічного чемпіонату світу, серед яких не має поки що жодного українця.

Сподіваємось, що на трьох кваліфікаційних турнірах: континентальному (квітень) та світових (травень і червень) член СК «Епіцентр» Віктор Петров у ваговій категорії 64 кг. вийде на ринг, щоб посперечатись за путівку до Бразилії.

В спеціаліста з стрільби з пістолета Віктора Банькіна є також можливість спробувати пробитися до складу національної збірної, щоб наприкінці лютого використати свої шанси на чемпіонаті Європи.

Бажаємо нашим спортсменам реалізувати плани і продемонструвавши свої найкращі результати.

 

Віктор Флентін

Від admin