Негативні тенденції розвитку легкої атлетики серед дорослих спортсменів на Хмельниччині наглядно підтвердили підсумки чемпіонату України у приміщенні, які в 16-е прийняв манеж Сумського держуніверситету.

Там нашу область представляли лише 5 атлетів у двох вікових групах (дорослі та молодь), які були здатні потрапити до залікової 12-ки.

Усього ж 460 спортсменів з усіх регіонів країни та окремі гості з Білорусії виборювали 26 комплектів нагород.

Другий рік чемпіонкою в стрибках у довжину в гострій конкуренції з киянкою Крістіною Гришутіною стала хмельничанка Марина Бех, яка досягла у переможній спробі 6,67 м (повторення 4 результату в світі 2018 року), що на 4 сантиметри менше її ж власного рекорду. Столична спортсменка досягла 6,64 м.

18 лютого під час Кубка України в Києві Марина матиме останній шанс виконати норматив (6,76 м) на чемпіонат світу в приміщенні, який 1-4 березня відбудеться в англійському Бірмінгемі.

Бронзова нагорода в бігу на 3000 метрів (10 хв 04,75 сек) серед жінок дісталася іншій хмельничанці – Любові Суховірській. Медаль їй дісталася в тактичній боротьбі з трьома суперницями під час фінішного прискорення.

Перше призове місце на цій же дистанції серед молоді здобув представник обласного центру Тарас Чукань (8 хв 41,33 сек).

Залікові очки принесли також кам’янчани: Віталій Капітанець (біг на 3000 м з перешкодами – 9 хв 29,32 сек, 9 місце) і Тетяна Палінкаш (біг на 1500 м – 4 хв 55,22 сек, 10 місце серед молоді).

То ж малочисельні збірні нашого краю завершили змагання на скромних позиціях: дорослі – 17 і молодь – 23 місце.

В той же час, поряд з ними виступило чимало наших земляків, котрі ще недавно захищали честь Хмельниччини, а нині здобувають нагороди іншим областям і столиці.

Так у бігу на 1500 метрів серед чоловіків першість здобув для Київщини Олег Каяфа (в минулому динамівець з Хмельницького), а «срібло», фінішувавши поруч, дісталося Андрію Аліксійчуку з Шепетівщини, що виступає за Донеччину. Він же в естафеті 4х400 м у складі збірної цієї області виборов «бронзу», а серед молоді був кращим у бігу на 1500 м. Друге місце з майстрівським результатом 8,26 сек у бігу на 60 м з бар’єрами серед жінок і перше серед молоді для Києва здобула Наталія Ручківська, що почала своє сходження у Старокостянтинові. Чемпіонське звання отримала колишня нетішинка – Вікторія Ткачук, яка вивела естафетну збірну Донеччини 4х400 м на перше місце.

Крім них, ще біля 10 перспективних легкоатлетів зі Старокостянтинова, Хмельницького, Полонного, Славути, Нетішина, Старої Синяви, котрі нині є на провідних позиціях в збірній України, перебралися в інші області і до Києва, де отримують гідні стипендії від ОДА, мають змогу перебувати на навчально-тренувальних зборах.

Наразі в ДЮСШ нашої області тренується талановита молодь – переможці та призери всеукраїнських змагань, які скоро стануть перед вибором: чи пов’язати своє подальше життя з професійним спортом чи завершувати серйозні тренування .

Перші, мабуть віддаватимуть перевагу привабливим пропозиціям з інших регіонів, так як навіть олімпійці нашої області не отримавши стабільної фінансової підтримки з боку ОДА, покидають наш край.

Подібна ситуація складається і в інших олімпійських видах.

Від admin