4-7 березня на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в приміщенні у польському місті Торунь збірна України виграла три (2 золоті та срібну) медалі, підтвердивши прогнози  і сподівання вітчизняних фахівців на можливість здобуття нагород у стрибкових дисциплінах та в жіночій естафеті.

У підсумку на п’єдестал європейського чемпіонату  піднімалися  такі наші співвітчизниці:

Марина Бех-Романчук (Хмельницька область) – золота медаль в стрибках у довжину(6,92м);

Ярослава Магучіх (Дніпропетровська область) – золота медаль в стрибках у висоту (2,00м);

Ірина Геращенко (м. Київ) – срібна медаль в стрибках у висоту (1,98м).

На попередніх чемпіонатах у приміщенні  25-річна  хмельничанка посіла такі місця: 2015 р,Прага,6,27м-16; 2017 р, Белград, 6,59м-7; 2019р, Глазго-3.

А цього разу, приїхавши до Польщі лише з шостим показником європейського сезону (6,70м), все ж розраховувала поборотись за найвищі нагороди і поповнити колекцію своїх спортивних медалей.

Відразу після завершення змагань Марина Бех-Романчук ще зі свіжими емоціями прокоментувала свій виступ:

«Цей зимовий сезон був для мене дуже важким. Одним з найважчих за останні роки. Було мало змагань, постійно щось турбувало. На чемпіонат Європи я їхала, розуміючи, що готова, але при цьому не знаю, чого очікувати від самої себе. І саме тому нічого не хотіла прогнозувати. Не знала, що мені вдасться показати і реалізувати, чи не завадять ті нюанси, які були присутні на тренуваннях. Але рада зараз спілкуватися в такому чудовому настрої, адже все вдалося».

 5 березня наша спортсменка до фіналу змагань відібралась без особливих проблем. Стрибнувши у другій спробі на 6 метрів 66 сантиметрів, Марина продемонструвала третій результат у кваліфікації та почала підготовку до основного виступу.

І ось, 6 березня, в секторі стрибків у довжину в драматичному протистоянні легкоатлетки розіграли європейські нагороди. Вже після перших двох спроб хмельничанка опинилася на останньому- 8 місці, оскільки здійснила заступи . Лише третій стрибок, після внесення корективів з тренером Вадимом Крушинським, який перебував поруч в манежі, виявився результативним -6,80 м і вивів її на поточну другу позицію . А лідерство зі стрибком на 6,88м  захопила чинна чемпіонка світу Малайка Міхамбо з Німеччини. У 5-й спробі з ідеальним потраплянням на планку відштовхування Марина покращила свій результат (6,86м) .А в останній спробі наша стрибунка продемонструвала найкращий результат сезону в світі – 6 ,92 м , залишивши позаду титуловану німкеню та інших грізних суперниць.

«Золото» Бех-Романчук стало першою медаллю для збірної України на цьому чемпіонаті і першою нагородою найвищого ґатунку в стрибках у довжину серед вітчизняних спортсменок на чемпіонатах Європи у приміщенні в історії незалежної України, а для Марини- вже другою медаллю на змаганнях такого рівня.        

Днями стало відомо, що серед багатьох почесних відзнак Бех-Романчук на всеукраїнському та міжнародному рівнях за підсумками 2020 року за версією журналу «Олімпійська арена», вона визнана найкращою вітчизняною спортсменкою в оригінальній номінації «Леді стабільність». Таку стабільність забезпечують зокрема створені хороші умови для тренувань у рідному Хмельницькому, де вона протягом року має можливість удосконалювати свою майстерність.

А в секторі для стрибків у висоту на чемпіонаті не було рівних представницям збірної України. Золото  виборола Ярослава Магучіх, срібло з новим особистим рекордом у приміщенні Ірина Геращенко, четверте місце (1,94м) посіла Юлія Левченко.

Крім них близькими до здобуття  нагород були знайомі хмельничанам обличчя спортсменів з  сусіднього Бердичева, котрі неодноразово виступали в нашому обласному центрі: Владислав Мазур- 4-й в стрибках у довжину(8,14м) та Дмитро Нікітін-5-й в стрибках у висоту(2,23м).

Чемпіонат Європи з легкої атлетики в приміщенні завершився для збірної України національним рекордом. Його авторками стали учасниці жіночої естафетної команди 4х400 метрів – Вікторія Ткачук, Анастасія Бризгіна, Катерина Климюк і Анна Рижикова. Цього разу були складні передачі- штовханина, падіння під ноги суперниці. Попередній рекорд тримався 24 роки. 9 березня 1997 року в Парижі Тетяна Мовчан, Аеліта Юрченко, Галина Місірук і Ольга Мороз подолали дистанцію за 3хв30,43 сек. Ткачук, Бризгіна, Климюк і Рижикова поліпшили цей результат на п’ять сотих секунди і відтепер він рівнятиметься 3хв30,38 сек. Співавторка рекорду Вікторія Ткачук-вихованка Нетішинської КДЮСШ (перший тренер Олександр Краснов),котра наразі представляє Донецьку область, готується до свого другого  олімпійського виступу в бігу на 400м з бар’єрами.

Конкуренція на європейському континенті серед легкоатлетів зростає, розширюється географія країн –учасниць та медалістів. У Торуні нагороди здобули представники 22 держав, в тому числі золоті медалі переможці повезли до 15 країн. Звання дворазового чемпіона в особистому заліку здобув лише один легкоатлет- Якоб Інгебрітсен з Норвегії (біг на 1500м та 3000м).

Цьогоріч розподіл командних місць виявився незвичним. До трійки найкращих увійшли:

1.Нідерланди-7 (4 золотих 1 срібних та 2 бронзові) медалі,

2.Португалія-3 (3,0,0) ,

3. Великобританія-12(2,4,6),

Україна  –шоста. Без золота залишилися представники Німеччини, незначними були здобутки спортсменів країни-господарки, адже зазвичай польська збірна входить до числа призерок континентальних першостей. Необхідно врахувати відсутність на чемпіонаті спортсменів з Росії, а також деяких провідних легкоатлетів з інших країн, котрі пропускали зимовий сезон ціленаправлено готуючись до Олімпійських ігор в Токіо.

Світова спортивна спільнота сподівається, що проведення влітку Олімпіади та Паталімпади в Японії стане символом перемоги над коронавірусом.

Бажаємо нашим співвітчизникам удачі та реалізації своїх мрій на головному старті року.

Від admin