Минулого вікенду у Кам’янці-Подільському відбулися Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських чемпіонів 1972року– уродженців Хмельниччини Фаїни Мельник (метання диска) та Анатолія Бондарчука (метання молота).

На ці традиційні змагання, які були започатковані 13 років тому і наразі проводяться під патронатом Національного олімпійського комітету України, цьогоріч прибула рекордна кількість учасників: 145 спортсменів п’яти вікових груп (кадети, юнаки, юніори, молодь, дорослі) – представники 17 областей та міста Києва. Упродовж двох днів вони виборювали нагороди в трьох дисциплінах (метанні молота, диска і штовхання ядра) на сертифікованих секторах стадіону місцевого Національного університету імені Івана Огієнка.

Під час урочистого відкриття цього цікавого спортивного дійства спортсменів та їх наставників привітали організатори і почесні гості турніру: Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Посітко, віцепрезидент Федерації легкої атлетики України Володимир Рудюк, головний тренер штатної збірної команди України з легкоатлетичних метань Максим Островський, перший заступник голови відділення НОК України в Хмельницькій області Віктор Флентін, представники депутатського корпусу, які згадали досягнення уславлених земляків-олімпійців і побажали учасникам покращити власні рекорди.

Після підняття Державного прапора України олімпійкою Іриною Климець з Волині та Михалом Брудіним з Донеччини-родичом уславленої Фаїни Мельник, почесним гостям було вручено запашні короваї. Посприяла створенню хорошої атмосфери і погода, чим сповна скористалися атлети. Більшість учасників змагань змогли реалізувати свій потенціал сповна, продемонструвавши 2 результати на рівні майстра спорту України міжнародного класу, 8-майстра спорту, а ще ряд з них виконали або підтвердили нормативи на офіційні міжнародні змагання європейського рівня, в тому числі у Кубку Європи з метань, який 7-8 травня відбудеться в Спліті (Хорватія).

Найяскравішим в перший день став виступ Ігоря Мусієнка зі штовхання ядра. У третій спробі сумчанин встановив особистий рекорд і показав результат рівня Топ-20 світового листа сезону – 20,45 м. Просто неба за 20-метрову позначку Мусієнко штовхав ще у 2018 році, і було це теж у Кам’янці-Подільському. До нормативу на Олімпійські ігри вТокіо Ігорю не вистачило лише 25 сантиметрів.

Наступного дня неабиякий інтерес викликали змагання юнаків U-18 у метанні диска вагою 1,5 кг, адже тут виступав лідер серед вітчизняних атлетіву цій дисципліні 17-річний Михайло Брудін. Він не лише продовжив переможну серію у своїй віковій категорії, а ще й показав найкращий результат у кар’єрі (57,44м) на турнірі на честь своєї двоюрідної бабусі, піднявшись на 5 позицію світового рейтингу в сезоні серед однолітків.

Відзначились і спортсмени Хмельниччини, в доробку яких 5 призових місць.Зокрема, переможцем у штовханні ядра серед кадетів став Денис Собчук зі Старокостянтинова-міста, де народився Анатолій Бондарчук .

Усі переможці та призери  змагань  в особистому заліку отримали грамоти, дипломи, медалі, подарунки від організаторів заходу (НОК України, ФЛАУ ,ФЛАХ,К-ПНУ) та спонсорів і незабутні враження від перебування в багатому на історичні, культурні, природні пам’ятки місті над Смотричем.

Крім того, в програмі турніру за участю науковців та провідних фахівців,  заслужених тренерів України з легкої та важкої атлетики на базі спорткомплексу «Епіцентр К» з учасниками змагань було проведено семінар з практичними рекомендаціями та майстер-класом щодо особливостей силової підготовки атлетів.

З найкращого боку під час проведення усіх запланованих заходів турніру проявили себе представники кафедри легкої атлетики Кам’янець-Подільського національного університету на чолі з її керівником Леонідом Гурманом-членом виконкому обласного відділення НОК, організаційним делегатом змагань та директор спортцентру СК«Епіцентр К» Вадим Рудяк.

Вже у наступному році організатори сподіваються підняти статус змагань до рівня міжнародних. Тим паче, що наразі відбувається реконструкція центрального міського стадіону імені Г. Тонкочеєва, після завершення якої до програми турніру увійде й метання списа. А поки що у Кам’янець-Подільському продовжує перебувати на навчально-тренувальних зборах група провідних українських спортсменів-метальників та їх наставники, в тому числі кандидати на участь в Токійській Олімпіаді.

Від admin