10 та 11 грудня збірна України з фристайлу (дисципліна- лижна акробатика) продовжила свої виступи у фінському місті Рука на 3 та 4етапах Кубка світу і одночасно боротьбу за ліцензії на ХХІV зимові Олімпійські ігри,  які відбудуться в лютому у Пекіні .

В перший день місця спортсменів в особистих змаганнях визначались за результатами кваліфікації та двох фіналів. Виступаючи в такому форматі, наші співвітчизниці були дуже зібраними та стабільними.

Спочатку хмельничанка Ольга Полюк за виконану комбінацію на 86,62 балів п‘ятою увійшла до 12-ки  найкращих, а рівненчанка Анастасія Новосад розташувалась одразу за нею (6-85,99).

У першому фіналі обоє з однаковим результатом (88,51),який є рекордним для Полюк, розділили 1 місце  і відібрались до головного фіналу, де перша шістка спортсменок розіграла медалі .

Там Анастасія ускладнила комбінацію, виконавши стрибок з більш високим коефіцієнтом, ніж на двох попередніх. За майже бездоганне його виконання отримала рекордні у своїй кар’єрі бали (98,70) і виборола «золото». А Ольга  навпаки, вирішила не ризикувати –виконала простіший стрибок, який судді оцінили в 79,75 балів, і стала бронзовою призеркою. Між ними розмістилась китаянка Ксю Ментао (2-91,83).

Для обох наших спортсменок це перші нагороди у індивідуальних змаганнях на Кубку світу. Також вперше в історії одразу дві представниці України піднялись на п’єдестал етапу Кубка світу.

На жаль, наступного дня, коли місця розігрувались лише оцінкою єдиного  стрибка, нашим дівчатам не вдалося уникнути помилок і вони зупинилися на таких позиціях: Анастасія Гасюк з Івано-Франківщини-18(75,69), Анасасія Новосад-25(59,22), Ольга Полюк-28(57,71) ,Ангеліна Брикіна-35(44,45). Кращими були дві австралійки.

Тож після проведених в Руці 4-х етапів Кубка світу за набраними очками лідирують дві китаянки, а наші співвітчизниці перебувають на таких поточних позиціях: Новосад-3, Полюк-10, які є прохідними для відбору на зимову Олімпіаду.

Українські чоловіки на 3та 4 етапах особливо не виблискували-до головних фіналів не пробивались, проте  в загальному  заліку Кубка розмістились в  такому порядку: Дмитро  Котовський-8, Олександр Абраменко-13,Олександр Окіпнюк -19, Володимир Кушнір-21,Максим Кузнєцов-23, Микола Пуздерко-24, Валентин Кузнєцов-26.

Остаточний рейтинг фристайлістів перед Іграми в Пекіні буде визначено після 2-х наступних етапів Кубка світу в Канаді (5січня) та США (12січня) .

Українці розраховують щонайменше на шість ліцензій: 4 у чоловіків та 2 у жінок.

В Руці також вдруге у цьому сезоні відбулися змагання  серед змішаних команд. У 2022 році цей вид дебютує на Олімпійських іграх у Пекіні.

Три спортсмени (двоє чоловіків та одна жінка) з кожної команди по черзі виконували  по одному стрибку. За сумарною кількістю їх балів  визначалися фіналісти, які й розігрували медалі. У великому фіналі бали обтулилися, й боротьба за нагороди починалася заново.

Спочатку наша збірна в складі Анастасії Новосад, Дмитра Котовського та Олександра Абраменка  посіла четверте місце (303,27) серед 9 команд після Китаю (338,30), США (333,92) й Білорусі (325,01), та кваліфікувалася до великого фіналу, де завершила змагання з “бронзою”(303,07), поступившись лише Китаю (354,87) та США (315,66).  Тож збірна України у міксті повторила свій результат попереднього етапу (3 грудня, Рука).

Вітаємо спортсменів та їх наставників на чолі з Енвером Аблаєвим з чудовими завершенням року , бажаємо подальших успіхів та перемог! Дякуємо Ользі  Полюк за багаторічну працю на ниві спорту та історичну для Хмельниччини  медаль світового ґатунку!

Від admin