У канадському Ле Реле 5 січня відбувся передостанній етап Кубка світу з лижної акробатики на шляху до ХХІV зимових Олімпійських ігор-2022 в Пекіні. В змаганнях  взяли участь більшість найсильніших  фристайлістів світу, за винятком представників Росії та Білорусі.

Двоє українок – Ольга Полюх з Хмельницького та рівненчанка Анастасія Новосад  успішно пройшли кваліфікацію – пробилися до фіналу з п’ятим (84,42 балів) та четвертим (88,20 балів) результатами відповідно. Там найкраще  серед українських фристайлісток виступила Полюх, яка зупинилася за крок до великого фіналу, посівши сьоме місце (82,53балів), а Новосад  фінішувала 10-ю з (73,93 бала). Другу особисту перемогу в цьому сезоні здобула віцечемпіонка зимових Олімпійських ігор-2014 – китаянка Сю Ментао  (103,92 в останній спробі), яка лідирує у загальному заліку Кубка світу після проведених 5 з 9 етапів. Найкращі українки Анастасія Новосад  та Ольга Полюх посідають 4 та 9 місця відповідно.

Чоловіча збірна України цього разу лишилася без фіналів. Найвищою сходинкою стала 15-та позиція Дмитра Котовського (91,59). Олександр Окіпнюк завершив змагання 21-им (85,4), а далі українці посіли місця з 25-го до 28-го поспіль: Микола Пуздерко (79,2), олімпійський чемпіон Олександр Абраменко (78,73), Володимир Кушнір (76,95) та Максим Кузнєцов (76,54).

Перше за майже три роки особисте “золото” виборов китаєць Сунь Цсясю (120,81- в головному фіналі) – віцечемпіон світу-2019 у команді.

Наразі у Кубку світу серед чоловіків українці перебувають на таких позиціях: Дмитро Котовський-12,Олександр Абраменко-15, Олександр Окіпннюк-19,Микола Пуздерко-24, Максим Кузнєцов-26, Володимир Кушнір-28.

За результатами сезону Кубка світу, а також попереднього сезону, буде визначено кількість олімпійських ліцензій, які збірні отримають на ХХІV зимові Олімпійські Ігри-2022, що відбудуться в лютому в Пекіні. Наразі, за один етап до завершення кваліфікації, Україна має п’ять ліцензій у лижній акробатиці: дві – в жіночій, три – в чоловічій, що дає можливість боротися не лише за особисті нагороди, а й командні. Проте остаточна кількість буде відома після американського етапу в Дір-Веллі, що відбудеться наступного тижня-12-14 січня.

Загалом на Олімпіаду  відбирається 50 лижних акробатів: по 25 жінок і чоловіків. Найбільшу кількість учасників потенційно можуть заявити збірні США та Росії, яка на Іграх буде виступати як збірна ОКР: нині вони мають по сім ліцензій. Усього ліцензії попередньо отримають 12 країн.

На минулих зимових  Олімпійських іграх-2018 Україна використала лише дві квоти в лижній акробатиці: участь у змаганнях брали Олександр Абраменко, який врешті здобув “золото”, та Ольга Полюх (16-те місце). Також Тетяна Петрова стала 30-ю в могулі.

Непокоїть вітчизняних спортивних функціонерів у контексті підготовки до зимових Ігор-2022 — відсутність доступу спортсменів до олімпійських об’єктів. Господарі Олімпіади переконують: «Усьому виною коронавірусні обмеження». Однак у спортивному світі не виключають, що це певні хитрощі господарів, спрямовані на допомогу своїм олімпійцям.

Від admin