У четвертий день зимових Паралімпійських ігор в Пекіні двоє наших землячок  здобули медалі у різних класах біатлонних гонок на 10 км.

Уродженка Хмельницького Оксана Мастерс-член збірної команди США, здобула срібло серед спортсменок з ураженням опорно-рухового апарату (клас стоячі),поповнивши свій доробок на цих Іграх до трьох медалей(1золото + 2 срібла). Вона лише 8,7 секундами поступилася подрузі по команді Кендел Грейч, здолавши дистанцію за 33хв21,0сек.

А першу олімпійську нагороду у своїй тривалій спортивній кар’єрі виборола Ірина Буй з Деражнянщини.

Всього в цей день скарбничка збірної України збільшилася на 9 нагород.

Лише синьо-жовті кольори майоріли над п’єдесталом пошани одразу у двох видах програми. У жінок серед учасниць з ураженням опорно-рухового апарату (клас стоячі): золото здобула Ірина Буй, срібло – Олександра Кононова, бронзу – Людмила Ляшенко.

У чоловіків, що змагалися в категорії з порушенням зору, уся перша п’ятірка залишилася за представниками України. Віталій Лук’яненко (клас B3, гайд Бабар) став вже дворазовим чемпіоном Паралімпіади-2022. Компанію на п’єдесталі йому склали Анатолій Ковалевський (клас B2, гайд Мукшин) та Дмитро Суярко (клас B2, гайд Ніконович) Віцечемпіонами Парілімпіади, здобувши свою другу і третю медалі Пекіна-2022 відповідно, стали Григорій Вовчинський (клас LW8) та Оксана Шишкова (клас B2, гайд Марченко). Бронзу виборов – Тарас Радь (клас LW12)

Довідково:

Буй Ірина Василівна народилася 29 квітня 1995 року у місті Деражня Хмельницької  області, де проживала і займалася линим спортом і легкою атлетикою до вступу після 9 класу до Барського гуманітарно-педагогічного технікуму. Спортсменка з ураженням опорно-рухового апарату (клас стоячі), майстер спорту України міжнародного класу (лижні перегони) та (біатлон), представляє Вінницьку область, тренується у Вінницькому регіональному центрі «Інваспорт».

У 2012 році була зарахована до складу паралімпійської збірної України.

Виступала на Паралімпійських іграх 2014 року у Сочі та  2018 року  у Пхьончхані в лижних перегонах та біатлоні, проте, на жаль, нагород не вдалось здобути(кращий результат – 4 місце, біатлон).

На чемпіонаті світу 2021 року, що відбувся у січні 2022 року в Ліллехаммері(Норвегія), виборола золоту (індивідуальна гонка) та срібну (середня дистанція) нагороду в біатлоні, багаторазова переможниця і призерка етапів Кубка світу з біатлону та лижних перегонів.

Вся олімпійська родина України ,в тому числі Хмельниччини, вітає колег-паралімпійців з високими здобутками.

Ви неймовірні! Україна переможе!

Від admin