26 грудня в з ініціативи відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області у читальній залі Центральної публічної бібліотеки міста Хмельницького відбулися урочистості з нагоди 100-річчя започаткування кульової стрільби в краї.

На захід прибули вихованці навчальних закладів, де наразі культивується стрілецький спорт, а саме юні спортсмени з Дитячо-юнацького центру департаменту освіти, Дитячо-юнацької спортивної школи №3 міста, обласної ДЮСШ, Палацу творчості та юнацтва, їхні наставники, представники школи вищої спортивної майстерності Фізкультурно спортивного товариства «Колос» України та ветерани спорту і військової служби різних поколінь.

Модератором зустрічі був Віктор Флентін — перший заступник голови відділення НОК України в Хмельницькій області, спортивний журналіст, ветеран військової служби та спорту. Також до заходу долучилася обласна федерація кульової стрільби.

У своєму виступі Віктор Флентін розповів про історичні віхи розвитку стрілецького спорту на міжнародному рівні, здобутках українських стрілків на Олімпійських іграх і особливу увагу приділив спортсменам з Хмельниччини.

Присутні дізналися, що перші заняття стрілків в Хмельницькому розпочалися у 1923році в гуртку земельного відділу міськради під керівництвом військового М. Кердана. Швидко, набираючи популярності, зростала кількість гуртків, в яких інструкторами та керівниками були військові місцевого гарнізону. Згідно статистичних даних, на початку 1940 року на теренах області в 1374 гуртках займалося 22470 стрілків, футболом 625 осіб, легкою атлетикою 2809 спортсменів, що вказує на пріоритетність цього виду спорту напередодні і в період Другої світової війни. Змагання на той час проводились виключно з армійських гвинтівок.

Після тієї війни стрілецький спорт позбавився своєї військової спрямованості-на зміну бойової зброї з’явилася спортивна. Поступово стрільці Хмельниччини освоювали її і, вдосконалюючись, вже на початку 1950-х вийшли на рівень, який дозволяв їм успішно боротись за нагороди на всесоюзних та міжнародних змаганнях. Особливо помітними тоді були вихованці Шепетівської ДЮСШ, серед яких виділялись брати Лук’янчуки, уродженці с. Плесна. Саме вони в 1952 році стали першими майстрами спорту Хмельниччини у повоєнний час: старший – Василь в стрільбі з пістолета, молодший- Володимир в стрільбі з дрібнокаліберної гвинтівки. В 1958 році на чемпіонаті світу Володимир Лук’янчук здобув повний комплект нагород: золото та бронзу в складі збірної команди СРСР і особисте срібло в стрільбі з дрібнокаліберної гвинтівки на 50м з положення лежачи. Василь Лук’ячнчук реалізував себе в якості тренера, підготувавши понад 30 майстрів спорту. Серед його вихованців до числа олімпійців 1968 року, вже під час служби у Львівському спортклубі армії, увійшов Анатолій Оніщук, драматичний виступ якого у швидкісній стрільбі з пістолета по силуетам завершився підсумковим 27 місцем , так  як при виконанні останнього (60-го) пострілу прострочив відведений час, мішень розвернулася і куля в неї взагалі не потрапила , чим Анатолій втратив потенційних 9-10 очок.

В 1960-1980 роках в Хмельницькому зросла ціла плеяда фахівців стендової стрільби, якими опікувався заслужений тренер УРСР Яків Чеберяко. Найкращий його вихованець Cергій Охотський став чемпіоном і призером чемпіонатів світу та Європи в складі збірної команди СРСР (1979-1982роки).

За часів незалежності України, здебільшого завдяки ентузіазму і наполегливості нині заслуженого тренера України, голови Федерації кульової стрільби Хмельницької області Петра Бардецького обладнано тир в Хмельницькому ліцеї №10, закуплено сучасну зброю , установку для руху мішеней і екіпіровку, регулярно проводяться тренування та змагання .

Нині хмельничани серед лідерів у стрільбі з гвинтівки по рухомій мішені, як в Україні, так і у Європі та світі. 22 спортсмени стали чемпіонами та призерами чемпіонатів України серед дорослих, юніорів та юніорок, юнаків та дівчат. Підготовлено 5 майстрів спорту, 3 майстри спорту міжнародного класу, 2 заслужені майстри спорту. Гілевич Крістіна, Тарканій Маргарита, Бондар Софія встановили 5 рекордів  України серед юніорок у командному заліку. В особистому заліку 2 рекорди України та 2 рекорди Європи серед юніорок належать Гілевич, рекорд України серед дорослих та рекорд Європи серед юніорок – Тарканій, рекорд України серед дорослих – Баблюку Денису. Чемпіонами Європи серед юніорів неодноразово ставали майстри спорту України міжнародного класу  Баблюк Денис, Гілевич Крістіна, Тарканій Маргарита. В минулому році дворазовим чемпіоном та срібним призером чемпіонату світу серед дорослих став Кізима Ігор, срібним призером – Баблюк Денис. У цьому році на чемпіонаті світу серед дорослих Кізима Ігор став п’ятиразовим чемпіоном та срібним призером, Баблюк Денис – п’ятиразовим чемпіоном; чемпіонкою світу та дворазовою срібною призеркою серед юніорок – Тарканій Маргарита. Звання «Заслужений майстер спорту України» в минулому році присвоєно Кізимі Ігорю, а в цьому –  Баблюку Денису. Починаючи з 2018 року наші спортсмени та тренери за високі досягнення отримують премії Міністерства молоді та спорту України, обласні премії та стипендії, стипендії міського голови. В даний час 7 спортсменів входить до складу національної збірної.

В цьому році колектив тренерів поповнився. В обласній ДЮСШ та дитячо-юнацькому центрі стали працювати Кисельов Андрій та Гілевич Крістіна.

Відділення НОК України активно співпрацює з федерацією, зокрема сприяло в закупці парадної і тренувальної форми для провідних стрілків області (2019рік),започаткувало і проводить понад 10 років змагання на честь олімпійця Анатолія Оніщука.

Після закінчення своєї промови Віктор Флентін нагородив подарунками від відділення НОК України вище названих чемпіонів Ігоря Кизиму  Дениса Баблюка, Маргариту Тарканій, яких запросили на захід.

Кожен з них поділився з присутніми своїми враженнями від занять стрільбою і виступами на міжнародних стартах, відповів на запитання.

Цікавими були виступи і ветеранів спорту Ліни Крученко, Лариси Бровченко, учасників  бойових дій в  Афганістані Анатолія Сковронського та російсько-української війни Романа Цимара, котрі розповіли про практичне використання  навички стрільби в екстремальних ситуаціях в умовах війни.

Всі вони відзначили головне: стрільба сприяє розвитку сили, координації та концентрації, покращує поставу та рівновагу, розвиває самодисципліну та впевненість. Тож закликали молодь продовжити вдосконалюватись у володінні стрілецьким мистецтвом, адже їм в майбутньому боронити країну від зазіхань ворогів на наші землю та незалежність.

Завітала на урочистості і учасниця Олімпійських ігор зі стрільби з лука Вікторія Коваль, тимчасово переміщена особа з Харкова, котра зараз працює в Хмельницькій ДЮСШ№3 тренеркою з кульової стрільби та очолює секцію стрільби  з лука в Палаці творчості та юнацтва обласного центру.

На завершення присутні мали можливість сфотографуватись на пам’ять з титулованими стрілками, ознайомитись з  їхніми спортивними трофеями,  книжковою виставкою «Сила олімпійського руху»   та отримати сувенірну олімпійську продукцію.

Від admin