Вихованці відділення спортивної гімнастики Хмельницького ОЦФВУМ активно долучилися до реалізації еко-модуля освітньо-інтерактивного проєкту НОК України #OlympicLab організований представниками регіонального Відділення НОК України.

В заході взяли участь діти, спортсмени молодших початкових груп та талановиті Майстри спорту України, переможці і призери Чемпіонатів та Кубків України: Петренко Іван, Любченко Олександр, Вітвіцький Максим, Гонтківський Віталій, Гонтківський Владислав, Мандаліна Богдан.

Організатор заходу – член відділення НОК України в Хмельницькій області, Майстер спорту України Міжнародного класу з боротьби вільної, Учасниця Олімпійських ігор 2004 (Афіни) Людмила Головченко розповіла юним спортсменам про екологічні проєкти НОК України та їх важливість. Молоді спортсмени дізнались чому в теперішній час направлення Еко-проєктів так актуальні, масштаби екологічних проблем до війни і по сьогодення.

Обговорили наслідки злочинної діяльності російських окупантів, які впливають на екологію в Україні на прикладі підриву ними в червні 2023 року дамби Каховської ГЕС. Тоді токсичні речовини швидко потрапили в Чорне море та принесли смерть його мешканцям. Все живе у Чорному морі постраждало: мідії, рапани, риба та навіть дельфіни.

За даними Міністерства захисту довкілля, одразу після підриву греблі проби води, відібрані у Чорному морі, показали високі концентрації нафтопродуктів, а також токсичних металів: цинку, кадмію та миш’яку. Води із підірваної дамби тоді затопили величезні території, включно зі складами ядохімікатів, сміттєзвалищами, заправками, агропідприємствами, кладовищами і скотомогильниками. Усе це потрапило у Дніпро, а потім — у море. Попередні оцінки вказують, що до води потрапити також кілька сотень тонн машинного мастила. Коли море очиститься? Поки триває війна, море страждатиме. Адже у воду, зокрема, потрапляє токсичне паливо від збитих російських ракет. І як це все вплине на екосистеми водойми, науковці поки не беруться прогнозувати. Тож неможливо і точно сказати, коли морепродукти з нашого узбережжя можна буде знову їсти.

Стипендіат Відділення НОК України в Хмельницькій області, Майстер спорту України з вільної боротьби Михайлюк Олександр – вручив нагороди, футболки проєкту #OlympicLab з олімпійською атрибутикою та друковану поліграфічну і сувенірну продукцію, виготовлену на замовлення регіонального відділення НОК Хмельницької області.

Дякуюємо спортсменам та тренерам за активну участь та підтримку Еко-проєктів, котрі допомагають залучати більше молоді до вирішення актуальних проблем сьогодення!

Від admin